Елена Йончева: ГЕРБ не са партия, а групировка! + Защо БСП отказва да се върне в парламента:

„ГЕРБ не са партия, а групировка. Имат си вожд, който им казва какво да правят. С тази групировка няма как да се води политически диалог или пък да има сблъсък на идеи“. Това заяви журналистката и депутат от БСП Елена Йончева пред медии.

Припомняме, че преди дни социалистите обявиха решението си да напуснат парламента в знак на протест срещу бруталното погазване на изборното законодателство от страна на ГЕРБ.

Решението на БСП се оказа много удачно, тъй като само ден по- късно лично премиерът  Борисов поде спешна операция за спасяване на правителството си. Той нареди на депутатите от ГЕРБ да се откажат от промените, които бяха приели два дни по- рано – ликвидиране на преференциалния вот и отказ да сменят състава на ЦИК.

Борисов се опита да се направи, че не знаел какво точно се е случило. Но дясната му ръка Цветан Цветанов го издаде, че е бил в течение на готвените и в последствие гласувани промени. Цветанов призна също, че идеята за ликвидиране на преференциите била на ДПС. Но се наложило управляващото мнозинство да се съгласи с нея, защото иначе нямало да си осигурят кворум в парламента. В противен случай, правителството щяло да падне, заяви Цветанов.

„Това, което се случи с Изборния кодекс е покушение срещу демокрацията. Нямаме намерение да участваме в този цирк“, коментира още Йончева днес.

БСП засега няма да се връща в парламента, защото настояват да бъдат приети и останалите им искания – да се въведе машинно гласуване и да се промени начинът, по който ще се взимат решенията в избирателните комисии.

Чрез скандалните промени в Изборния кодекс, ГЕРБ се надяваха да си осигурят служебна победа. Но ударът по преференциалният вот им изигра лоша шега. Стана ясно също, че предложението на ДПС било радушно прието от коалиционния партньор на ГЕРБ – НФСБ. Най- вероятно, защото Валери Симеонов ще води листата на патриотите за евровота, но го е страх да не бъде изместен чрез преференциалния вот.

Така или иначе, скандалът показа ясно, че правителството на ГЕРБ и Патриотите разчита изцяло на подкрепата на ДПС. Нещо, което призна дори Бойко Борисов, въпреки че преди години обвини Ахмед Доган от трибуната на парламента, че го бил поръчал. skandalno.net

Надя Колева, skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. ЛЕНЧЕ МНОГО НА ВИСОКО СИ СЕ КАЧИЛА ВНИМАВАИ ДА НЕ ПАДНЕШ ЩЕ БОЛИ МНОГО НО ЩЕ СЕ СЛУЧИ СЪС СИГУРНОСТ ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ

  2. Преференциалният вот изхвърли Цецка Цачева от Парламента,Цветанов беше на косъм,а такива като Гърневски влязоха без особена битка,затова е цялата дандания за преференциите…страх,страх и страх!

  3. А така Елена върни му го сега за Орешарски да види тая мутра кво е да не те бръснат за слива…

  4. Другарко Йончева, възхищавам ви се и ви подкрепям неотменно ! Твърдо вярвам във вас и ръководството на БСП, защото това е верният и правилен път в настоящата ситуация на политически борби !!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *