Едуард Лутвак: Украйна трябва да забрави за Крим и някои други територии, ако иска да сложи край на конфликта с Русия

Украйна трябва да се откаже от идеята да си върне Крим и някои други територии в името на бързото прекратяване на въоръжения конфликт с Русия, по време на който ежедневно и във все по-голяма степен се унищожава инфраструктурата на страната. Това мнение изрази политическият консултант на Държавния департамент и Министерството на отбраната на САЩ Едуард Лутвак, съобщава ТАСС.

„Инфраструктурата на Украйна се унищожава ежедневно и във все по-голяма степен, и това е голямата причина, поради която Украйна трябва да сложи край на войната. За да сложи край на войната, Киев трябва да забрави за Крим“, каза той в интервю за телевизионния канал РБК.

Лутвак отбеляза, че ако седне на масата за преговори с Русия сега, Украйна няма да си върне Крим, а вероятно и Донбас, и някои други земи, но ще запази своята независимост и правото да взема самостоятелни решения- като например за присъединяването й към НАТО. „Изборът е на Украйна“, подчерта експертът.

„Ситуацията е такава, че не можем да си позволим сложно мирно решение, то трябва да е просто: прекратяване на огъня и изпращане на хиляди американски и европейски експерти и наблюдатели за контрол на референдумите (в новите руски региони – бел. ТАСС). Тоест, в Запорожие, в Херсон, в Донбас трябва да се направят нови, демократични референдуми кой къде иска да живее и след това всички бежанци да си се приберат у дома“, добави експертът. Според консултанта на Държавния департамент Западът може да принуди Украйна към мирно уреждане, спирайки военната си и финансова помощ за Киев, като исканите от Киев репарации от Москва за разрушенията, може да ги осигури Западът с конфискуваните руски активи.

Лютвак отбелязва иронично, че ако Украйна не се откаже от претенциите си към Крим, то може би ще й се наложи все пак да го отстъпи – на кримо-татарската династия на Гирей Хан, управлявала полуострова преди през 17-ти век той да стане част от Руската империя.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *