Европа полудява заради Русия – буквално

Вече сме свикнали с изявления на руски политици, мнения на икономически експерти и публикации в медиите, които квалифицират като безумие и самоубийство антируските санкции, прекъсването на икономическите връзки с Русия и практически неограничената военна и икономическа помощ на Европа към режима в Киев.

Но се оказа, че квалификациите „безумие“ и „самоубийство“ съвсем не са били метафора или художествено средство.

Европа реши да вкара Русия в гроба, не й се получи и сега полудява от това в най-буквалния, а не в преносен смисъл.

Според данни, публикувани вчера от Полския институт по икономика (ПИИ), в 27-те страни от ЕС и Великобритания общата икономическа загуба на страните от ЕС заради увеличилите се проблеми с психичното здраве и епидемията от депресии сред европейците вече надхвърля 4,2 процента от БВП, или 600 милиарда евро на година.

Европейският аналитичен ресурс “Евробарометър” съобщава, че към октомври 2023 г. проблеми с психиката са регистрирани при 62% от европейците.

И ако тези цифри и проценти ви се струват недостатъчно убедителни, то вижте следващите:

Потреблението на антидепресанти в Европа бие рекорди и е най-високото си ниво в историята, а през последните 2 години се е увеличило тройно.

И тук посочваме един забавен факт.

Най-често споменаваните от европейските граждани причини да им се разхлопа дъската са притесненията, свързани с военните операции в Украйна, влошаването на стандарта на живот и мрачните перспективи за бъдещето.

Тук си струва да припомним, че именно Европа, подбудена от САЩ, инициира икономическия „развод“ с Русия, в продължение на 10 години активно участва в превръщането на Украйна в неонацистка антируска държава, и към момента продължава да я снабдява с оръжие. Западните лидери гордо нарекоха конфликта с Русия „война на изтощение“, но изглежда, че самите те бързо се изчерпват. Как да не изпаднеш в самоубийствено настроение и депресия?

Според най-консервативните оценки загубите на ЕС от санкциите и прекъснатите връзки с Русия са достигнали около 1,5 трилиона долара и продължават да растат с главоломни темпове. Отделно, от февруари, 22 г. насам Европейският съюз е похарчил повече от 85 милиарда евро в подкрепа на режима в Киев. Колко са похарчили през предходните 10 години (след 2014 г.) за да подготвят Украйна за голямата война – няма данни, но сумата не ще да е никак малка.

Цените в ЕС бият рекорди, икономиката му е в рецесия, индустрията му е в упадък. Индексът на бизнес активността в производството и услугите в еврозоната падна до най-ниското си ниво – по-ниско от времето на т. нар. пандемия, а икономическият растеж на същата се е свил почти пет пъти от 2022 г. насам. А най-силните икономики в ЕС – Германия и Франция вече са с отрицателен БВП. Според информация на статистическата служба на Европейския съюз безработицата в еврозоната през септември е нараснала до 6,5% (в Русия е наполовина по-малко). Икономическата роля на Европа в света продължава да намалява – според СУИФТ еврото вече е отстъпило място на юана в международните разплащания. Конкурентоспособността на европейските продукти пада. Производствената им цена се е вдигнала до неконкурентноспособни нива, защото тя вече не се поддържа от евтините руски енергийни ресурси.

Заради безкрайните траншове към Киев Германия се принуди да намали социалните плащания към семействата с ниски доходи, а във Франция съкратиха драстично броя на получателите на помощи, спряха раздаването на хранителни пакети и субсидиите за закупуването на лекарства за бедните. Европейците нямаха нищо против, когато техните васални на САЩ елити тръгнаха да разкъсват Русия на парчета. Те нямаха нищо против да помагат за тази цел на Украйна от разстояние, но веднага щом ставащото започна да ги удря по портфейла, започнаха да задават неприлични въпроси към властите: неодобрението към Макрон и Шолц в държавите им е нараснало съответно до 69% и 72% и продължава да расте.

На фона на недостига на пари на последната среща на високо равнище в Брюксел лидерите на ЕС не успяха да се споразумеят за изпращане на нов транш към Киев на стойност 50 милиарда евро. Само допреди година финансиране на такава стойност щеше да мине почти незабелязано. Вместо това някои умници от ЕС предложиха (за кой ли път) да откраднат замразените средства на Русия и с тях да финансират продължаващата си авантюра в Украйна.

Вчера на заседанието на Обществената камара руския президент Владимир Путин каза: „Всички, които се отказаха от партньорството си с нас, всички, които се отказаха от нашите енергийни ресурси, сега страдат. Не сме доволни от това, не злорадстваме, но такива са фактите“. И добави: „Канеха се да победят Русия на бойното поле. Сега обаче пеят друга песен, посланията им са коренно различни.“

Но в Европа не само че всички страдат от проекта за „изключването“, „изтощаването“ и „унищожаването“ на Русия, ами и на голяма част от населението са му се разхлопали дъските. Според европейските бизнес аналитични агенции местният пазар на антидепресанти расте главоломно – през последните 2 години – двойно… и ще нарасне с поне още 30-40% през следващите шест години.

Мечтата на ЕС – да се отърве от страшното газово пристрастяване, като натири неговият основен дилър Русия – се сбъдна. Но празнуващите тази бляскава европейска победа жители на „цъфтящата градина“ неусетно се оказаха пристрастени към реална дрога.

Ще се тревожим ли твърде много за тях?

Вероятно не.

Във всеки случай определено няма да пием хапчета по този повод. Сега европейците се нуждаят от тях повече.

Автор: Кирил Стрелников

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. 50 милиарда Евро. Това е съпоставимо с бюджета на България за 2024. И Кокорчо ще измъкне тези пари от нашите джобове.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *