Евробарометър сочи: Тотален срив в подкрепата на европейците за Украйна

Драстично е намалял и продължава да спада процента на европейските граждани, които подкрепят продължаващата финансова и хуманитарна помощ за Украйна, разкриват последните данни на Евробарометър .

През април миналата година, според проучване отново на „Евробарометър“, направено 10 дни след началото на конфликта в Украйна, мнозинството европейци бяха „напълно съгласни“ с отварянето на границите на ЕС за украински бежанци, подкрепяха предоставянето на хуманитарна помощ на онези, които са останали в разкъсаната от война страна, и бяха „за“ налагането на икономически санкции срещу Русия.

Проверка на настроението през август 2023 г. обаче показва, че нито едно от тези решения на САЩ, Брюксел и европейските столици вече няма пълната подкрепа на мнозинството от гражданите на ЕС.

Онези, които напълно одобряват предоставянето на хуманитарна помощ на засегнатите от войната украинци, са намалели от 64% през април миналата година на 47% днес.

Подкрепата за приемането на украински бежанци в страните от Европейския съюз е намаляла от 55% на 36%.

Подкрепата за продължаване на икономическите санкции срещу Москва е спаднала от 55% на 42%.

Освен това само 26% от европейците вече са съгласни Европейският съюз да продължи да предоставя финансова подкрепа на Украйна, сравнено с 42% през април, миналата година. Забележително е че по-малко от една четвърт (24 %) са съгласни доставките на военно оборудване и муниции за Киев да продължат.

Последното проучване на официалната социологическа агенция на ЕС „Евробарометър“ показва недвусмислен спад в подкрепата на европейските граждани за конфликта, който бушува повече от 18 месеца без изгледи за скорошно разрешаване.

Украйна получи и друг тежък удар по-рано този месец, когато Полша, един от най-верните съюзници на Киев в конфликта срещу Русия, обяви, че прекратява доставките на оръжия за своя съсед, тъй като възнамерява да се съсредоточи върху укрепването на собствената си национална сигурност.

Не само в Европа обаче вече се усеща умора на населението от конфликта. Скорошно проучване на SSRS , поръчано от CNN, разкри, че мнозинството от американците смятат, че Вашингтон трябва да спре финансовата си и военна подкрепа за Киев.

Източник: RMX news

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. джендърбарометъра подготвя тълпата парапитеци за религиозните си планове…..

  2. Ами те писнАха на всички ни тези укропитеци от салорсйха. (сало е сланина по тяхному)

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *