Румен Петков: Изпращането към Украйна на ракети за С-300 ще предизвика съдебни преследвания срещу България

Пред медиите в Пловдив бившият вътрешен министър Румен Петков определи като национално предателство решението за допълнителна военна помощ за Украйна във вид на ракети за зенитни системи С-300 и предупреди, че този акт на българския парламент ще предизвика съдебни преследвания срещу България.

„В договора, с който ние сме придобили този ракетен комплекс от Русия, има изричен текст, който гласи, че без съгласието на руския производител ние нямаме право да го предоставяме на трета страна. И това грубо нарушение на договора няма как да не бъде атакувано в съда и спечелено от руската страна. Което значи, че освен, че ще харижем ракетите на Украйна, ние ще трябва да платим и на Русия солени неустойки. Няма да платят народните представители, които гласуваха това решение. Ще платим всички ние, българските граждани“.

Петков изрази съмнение, че голямата част  от народните представители всъщност не са знаели какво гласуват. Защото нито им е предоставен доклад, който да детайлизира състоянието на комплекса С-300, нито имат потенциала да го разберат и обсъдят. Всичко се случи на едно извънредно заседание на комисията, незабавно внесено в парламента и незабавно гласувано. Румен Петков нарече решението престъпление, извършено спрямо националната сигурност и националната интереси на страната, за което отговорност носят ресорният министър Тодор Тагарев и заместник-командира на военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.

На пресконференцията заедно с Румен Петков беше и бригаден генерал Йохан Петков, последният командващ зенитно-ракетни войски на българската армия. Той разкри, че България разполага всичко на всичко само с един комплекс C-300 и няколко десетки ракети за него, сред които неизправните са три броя. Генералът призова медиите да следят процеса по вчерашното решение за предоставяне на допълнителна военна помощ за Украйна, като изрази съмнение, че към воюващата страна ще заминат, наред с неизправните ракети, и всички останали на въоръжение у нас. Генерал Петков подчерта и факта, че в решението за предоставяне на ракетите от комплекса С-300 на Украйна не е взета под внимание никаква военна експертиза.

Румен Петков от своя страна коментира и решението на МО да закупи бронирани бойни машини. Той посочи, че действията на правителството в тази насока са в пълен разрез с предходни решения на Народното събрание от 2018-2019 година

„Имахме дискусии в Народното събрание, в които дискусии е взето решение да се изразходят 1.220 млрд. лева за нова бронетехника, но тази бронетехника да бъде произведена в България. Ние имаме такива възможности като военнопромишлен и отбранителен комплекс“.

Петков подчерта, че машините Stryker, планирани за купуване, са отдавна технологично остарели и освен това договорената цена е 1.5 милиарда долара. Той определи настоящият период като най-позорния за МО в цялата му история с огромни разходи и никаква ефективност. В настоящото си жалко състояние армията ни не може да гарантира и обезпечи националната сигурност на България“, завърши Румен Петков.   

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *