Блинкен: Не изключвам среща между Байдън и Путин

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен не изключва възможността за възстановяване на руско-американските отношения и среща между президентите на двете страни Владимир Путин и Джо Байдън, пише ТАСС.

„Не изключвам дори възможността това да се случи съвсем скоро. В крайна сметка всички, като се започне от украинците, искат справедлив и траен мир. Да видим дали можем да стигнем до точката, в която това ще е възможно“, каза ръководителят на американската дипломация, отговаряйки в открито онлайн интервю за Списание Atlantic на въпрос дали е възможно реално възстановяване на отношенията на САЩ с Русия и нова лична среща между Путин и Байдън.

В същото време Блинкен заяви, че в Белия дом никой не говори за нова студена война в света. „Не мисля, че сме в нова Студена война. Но сме в нова ера, защото, както виждаме, ерата след Студената война приключи. Светът върви към многополюсност и сега сме в период на интензивна конкуренция за оформяне на тази нова световна архитектура.“ „Конкуренция, която под различни форми обхваща Русия и Китай„, каза държавният секретар.

Надеждата ни е, че ние [САЩ] ще сме тези, които до голяма степен ще определят какъв ще е формата на тази нова ера“, каза Блинкен.

Според него САЩ не се стремят да развалят отношенията си с Русия. „Всъщност, когато президентът Байдън встъпи в длъжност, ние се опитахме да разберем дали Русия е заинтересована от това да поддържа по-стабилни, предвидими отношения със Съединените щати. Спомнете си: президентът Байдън и президентът Путин се срещнаха в Женева през юни, 2021 г. Намерението ни беше да тестваме това предположение. За съжаление, даже е трагично, но президентът Путин не пожела това. Той не пое протегнатата от нас ръка„, каза ръководителят на американското външнополитическо ведомство.

Според Блинкен остава открит въпросът дали още след 90-та година, след края на Студената война Москва е желаела искрено да гради нови отношения със Запада. „Мисля, че историците ще говорят за това, ще обсъждат този въпрос години наред“, каза Блинкен.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. джендърче, в Русия ще ударите на камък, я по добре прати някоя друга краварска курва, придружена от няколко негри да научат Левски на демокрация!

  2. ПРЕЗИДЕНТА ПУТИН РАЗГОВАРЯ САМО С НОРМАЛНИ И ПОЧТЕННИ.СЪБЕСЕДНИЦИ’
    МНОГО ПЪТИ ГО Е КАЗВАЛ ЧЕ С ПРЕСТЪПНИЦИ НЕ РАЗГОВАРЯ.

  3. Проблемът е, че Путин не е психиатър и не лекува деменсия. Този склерозирал идиот се нуждае от доживотно лечение в психиатрична клиника.

  4. Свързаният с Украина по произход Блинкен иска да осигури гаранции за сигурност за тях, а не и за Русия преди руското настъпление. А те касаят Нато с дислокация 1997. Русия има колосално военнотехническо превъзходство а Блинкен виагра и натото му ще спадне до нато 97 Избор има, капитулация или молитва,

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *