Джоузеф Стиглиц: САЩ ще загубят новата студена война с Русия и Китай

Съединените щати влязоха в нова Студена война срещу Русия и Китай и може да я загубят. Това мнение изрази влиятелният американски икономист и носител на Нобелова награда за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц в коментар за портала Scheerpost, публикуван в сряда, съобщава ТАСС.

„Съединените щати влизат в нова Студена война – този път срещу обединените сили на Китай и Русия. И фактът, че американските лидери я представят като конфронтация между демокрацията и авторитаризма, говори, че Вашингтон няма идеологическа обосновка за този предизвикан от него конфликт. Защото в същото време същите тези американски лидери активно ухажват такъв систематичен нарушител на човешките права като Саудитска Арабия. Подобно лицемерие предполага, че конфликта на САЩ с Китай и Русия е за глобалната хегемония върху света, а не за ценности“, каза Стиглиц, който беше главен икономист в Световната банка.

Според него „САЩ могат да загубят тази нова Студена война“. „Очевидно е, че Съединените щати възнамеряват да се противопоставят на Китай в дългосрочно състезание за световното господство. При това положение обаче е наложително час по-скоро да започнат да почистват собствената си къща. Другите страни не са склонни да се съюзяват със сила, която се крепи на все по-несигурни икономически, социални и политически основи. На това се дължи и днешната изолация на САЩ и западните им съюзници от останалия свят“, каза бившият председател на Съвета на икономическите съветници в Белия дом.

Джоузеф Стиглиц припомни, че почти две десетилетия след разпадането на СССР Съединените щати „със сигурност бяха номер едно“. „Но след това дойдоха катастрофално безсмислените войни на САЩ в Близкия изток, финансовият крах от 2008 г., нарастващото неравенство, опиоидната епидемия и други кризи, които поставиха под въпрос превъзходството на американския икономически модел. Нещо повече, между избора на Доналд Тръмп, опита за преврат в Конгреса, многобройните кървави стрелби и възхода на конспиративни култове на най-високи нива в американската власт… съществуват много доказателства, че някои аспекти на американския политически и социален живот са станали дълбоко патологични“, каза Стиглиц.

Проблеми с приятелите

Разбира се, продължи топ икономическия експерт: „Америка не иска да бъде свалена от трона“. „Но е неизбежно Китай да изпревари САЩ икономически, без значение какви официални цифри отчитат западните рейтингови агенции. Населението на Китай е четири пъти повече от това на САЩ, а икономиката на страната нараства три пъти по-бързо от американската и така е от години. Всъщност, по отношение на паритета на покупателна способност КНДР надмина Съединените щати още през 2015 г.“, каза Стиглиц.

Той подчертава, че при такива обстоятелства Вашингтон „има нужда от стратегия и приятели, защото САЩ не могат сами да надделеят в това ново съперничество между великите сили. С враг като обединените Китай и Русия, САЩ се нуждаят от приятели“. „Техните естествени съюзници са Европа и други развити демокрации по света. Но Тръмп направи всичко възможно да изолира Америка от света и да настрои тези страни срещу нас. Политиката на Републиканците, които са все още под негово влияние, и страха че те ще се върнат на власт, продължава да кара нашите евроатлантически партньори в Европа да се съмняват, че Съединените щати са надежден партньор. Освен това САЩ трябва да спечели сърцата и умовете на милиардите хора в развиващия се свят и на нововъзникващите пазари – не само за да бъдат икономическите числа на негова страна, но и да си осигури така нужния му достъп до критични ресурси, от които в момента частично е лишен“, обясни икономистът. Той добави, че Китай вече е успял да развие сложна производствена и логистична инфраструктура в бедните страни от Африка до Латинска Америка и това здраво укрепва бъдещите претенции на КНДР за глобална доминация, завършва Стиглиц.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *