Медведев: Европейските политици са блед беквокал на американските солисти

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев пусна нов пост в Telegram, в който изразява недоволство от все по западащото ниво на европейските политици, които определи като „блед беквокал на американските солисти“.

Ето целия текст на поста на Медведев:

„Ще се изкажа по тема, по която обикновено не е прието да се говори. Става дума за западните колеги. Днес обаче това вече е съвсем приемливо. Те го правят постоянно. Причините са ясни.

Отдавна контактувам с чуждестранни лидери и виждам колко много е спаднало нивото на западните политици. През последните двадесет години тази тяхна политическа деградация се случваше буквално пред очите ми. Очевидно е, че днес в Европа не са останали политици като Хелмут Кол, Жак Ширак или Маргарет Тачър. И тук въобще не визирам онези, които бяха определяни като проруски настроени, макар че силните западни политици никога не са били русофоби. Въпросът е друг. Политическата прослойка от хора, които са олицетворявали мощен политически курс, а понякога и цяла епоха, постепенно във времето беше заменяна от все по- закърнели израстъци, които условно се наричат технократи. Някои от тях са тясно квалифицирани специалисти, но нищо повече от това. И в това е проблемът! Такива хора могат грамотно да изразят чужда идея и да дадат съответните точни указания на помощниците си. Но те не са способни да поемат отговорност. Те ще се крият, ще увъртат, ще се позовават на инструкции, на конюнктурата, дори на промените в климата, но няма да вземат решение. Или ще го направят с катастрофално закъснение. И това е огромна беда.

Истинският политик не се страхува да взема решения. Да, той може да сгреши и дори да загуби. Но това е достойна загуба. Всеки лидер е уникален, но политикът е човек, който е способен да взема непопулярни решения и да носи отговорност за тях. И който разбира, че международните отношения не са кабинет на провинциален директор на европейско училище, където се раздават шамари и санкции за учениците.

Без да обиждам никого, но на всички ни е ясно, че Марио Драги не е Силвио Берлускони, а Олаф Шолц не е Ангела Меркел. Това са нови хора в нова, според мен, далеч не най-добра епоха на европейското управление. В ЕС, например, има две групи политици – на умерените технократи и яростните фанатици. Те са разделени почти поравно. Големите държави, разбира се, са водещи. Като цяло Германия, Франция и Италия изглеждат добре засега. Но уважението към тях също е подкопано. Би ли си позволил навремето украинският посланик да нарече канцлера Кол „обиден лебервурст“? Или пък сегашният президент на Украйна да се яви със зелена тениска на среща с президента Ширак? Разбира се, че не. Абсурд. Да не говорим за различните политически маргинали. За патологичните русофоби, които изливат потоци от антируски гадости, като разните му качински и моравецки, за невзрачните нищожни пенсионери, които се опитват да предлагат своите жалки рецепти за световния ред, като [председателя на Мюнхенската конференция за сигурност] Хойсген и [бившият посланик на САЩ в Москва] Вершбоу. Те са цял легион.

Проблемът с израждането на европейската политика е свързан преди всичко с факта, че тя се е превърнала в блед беквокал на американските солисти. Защото суверенитета й е отнет. Шарл дьо Гол би могъл да възрази на всеки американски президент. А сега кои европейци ще го сторят, без да им треперят ръцете? Тези хора не мислят за бъдещето на своите държави и континента като цяло. Те са се ограничили единствено до рехавите си електорални цели и това геополитическият им отвъдокеански господар да е доволен. Новите лидери на Америка също не блестят със свежи идеи и психическа устойчивост. И това ще продължи да бъде така. Уви, просветление не се вижда. Това създава проблеми не само за западния свят, но и за нас, за Русия. Калибърът и качеството на западните политици неумолимо намаляват. Както Владимир Путин веднъж отбеляза, „след смъртта на Махатма Ганди, човек вече няма с кого и да си поговори“.

Това е поредното неласкаво изказване на Медведев за европейските политици, които в друг свой скорошен пост той определи като „имбецили“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *