Джефри Сакс: Санкциите срещу Москва ще Ударят Целия Свят, Но Не и Руската Икономика!

„Русия е огромна държава, която държи 6000 ядрени бойни глави. Зад нея е мощната икономика на Китай. Индия, Пакистан, Виетнам… почти цяла Азия отказа да се присъедини към западните санкции срещу Москва. Да поставим Русия на колене е просто нереална, неизпълнима идея. Аз не знам какво имат в главите си хората, които измислиха този план“. Специалист по развиващи се икономики, Джефри Сакс вижда в украинския конфликт големия провал на Запада. Той счита, че Германия трябва да се обърне с лице към Путин, и че по-нататъшните антируски санкции ще са неоправдан огромен  риск за самия Запад. Струва си да бъде чут Сакс, защото той консултира руското правителство още през 90-те години. Особено ценно е мнението му за способността на Русия да се противопостави на санкциите. Интервю с Джефри Сакс публикува немското списание „Шпигел“. Вижте го:

– Господин Сакс, няколко дни преди навлизането на руските войски в Украйна вие казвахте, че трябва да постигнем компромис с Русия. А в същото време Путин вероятно вече е бил решил да да нахлуе. И го направи на 24 февруари. Можеше ли Западът да спре Путин?

– Да, ние можехме много по-сериозно да подходим, така че да предотвратим такова развитие на събитията. Сега положението е страховито. И главния ужас аз виждам в реакциите на Запада – как той реагира на събитията в Украйна. Всички тези безотговорни приказки за затваряне въздушното пространство над Украйна и за доставка на НАТОвски бойни самолети за украинците. Ние като пълни глупаци бием барабаните на войната и подлъгваме, и подстрекаваме украинския народ към „героична самоотбрана“ срещу една от двете най-силни армии в света. А всъщност сме длъжни вместо това да търсим и да намерим дипломатическо решение. Русия също има лична отговорност, но нали в края на краищата САЩ и Европа доведоха Украйна до сегашната бедствена ситуация. Нали САЩ и ЕС вкупом обещаваха на Украйна членство в НАТО, а днес не й предоставят никаква реална защита от Русия. Макар че беше абсолютно ясно, че Украйна в обозримо бъдеще няма да влезе в НАТО, западните политици постоянно повдигаха тази тема. Последният път тази риторика бе използвана на срещата на върха на НАТО миналата година. И тези действия провокираха във висша степен Русия да нахлуе.

– Но нали самата Украйна искаше да влезе в НАТО. Нали държавите имат право сами да избират в какви съюзи да влизат.

– Да, много страни искат да са в НАТО, но това не означава, че решението да бъдат приети всички в Североатлантическия алианс ще е върхът на здравия разум. Как например биха реагирали САЩ, ако Мексико влезе във военен съюз с Пекин? Да, тогава САЩ в същата секунда ще започнат там специална военна операция. По този пункт американската външнополитическа доктрина не е претърпяла никакви изменения от 1823 г. Според доктрината други държави не трябва да да се месят във вътрешните работи на съседните на САЩ страни – ето това е целия нонсенс. САЩ обвиняват Русия в нещо, което самите те задължително биха направили. По повод украинския конфликт президентът Байдън се позовава на правото на нациите сами да си избират съюзите, в които да членуват. Но защо го казва? Казва го, защото САЩ непрекъснато търсят възможности да създават в различни точки на света съюзи в полза на своите интереси. И се стремят никой да не им създава пречки при реализирането на тази дейност. Затова те правят всичко възможно и Русия да не може да им пречи.

– Но нима действията на Русия (Крим, Донбас, днешната спецоперация), нима тези действия не говорят, че страхът на Украйна от руска агресия Русия не е бил поне частично оправдан? Не трябваше ли да приемем Украйна в НАТО много, много по-рано?

– Тогава до днешния въоръжен конфликт щеше да се стигне много, много по-рано. Съмнявам се, че е имало или ще има момент, когато Русия би кротувала и би гледала безучастно как НАТО се настанява на територията на Украйна.

– Западът обясни, че в подчиняването на Кремъл залага на мощните си икономически санкции. Ще сработи ли тази стратегия?

– Америка напразно си мисли, че държи всички козове за апокалиптични санкции – от експортните санкции до системата SWIFT. Ако западните санкции срещу Русия сработят, това ще е по-скооро чудо. Но аз не вярвам в това… Аз прогнозирам друго развитие на събитията – значителни негативни последствия за икономиките на целия останал свят, с изключение на икономиката на Русия. И не вярвам, че санкциите ще променят руската политика по отношение на Украйна. Санкциите няма да прекратят този конфликт.

– А какво ви прави толкова уверен, че санкциите няма да прекратят конфликта?

– Ние имаме опит, санкциите са типичен инструмент на американската външна политика и Вашингтон често се хваща за тях, но те рядко сработват. Във Венецуела САЩ пробваха да свалят президента Мадуро и чавистите именно чрез санкции. И това сработи ли? Днес ние се молим на същата тази Венецуела да ни продаде повече петрол, за да замести недостига от нефт, който изпитваме заради отказа ни да купуваме руски петрол.. В случая с Иран и в случая със Северна Корея, не само САЩ, а и целият наложил върху тях санкции Запад се провали с трясък. Ние не можахме да се справим със смяната на режимите на тези държави, а сега искаме да поставим на колене къде, къде по-голяма по размери и мощна страна. Русия е голяма страна, която разполага с 6000 ядрени бойни глави. Зад нея е мощната икономика на Китай. Индия, Пакистан, Виетнам… почти цяла Азия отказа да се присъедини към западните санкции срещу Москва. Да поставим Русия на колене е просто нереална, неизпълнима идея. Аз не знам какво имат в главите си хората, които измислиха този план

– Но има признаци, че санкциите работят. Русия все повече се изолира в икономически план… Даже част от руския елит вече заговори за дипломатическо решаване на конфликта.

– Мисля, че Путин леко ще преживее това. За разлика от Джо Байдън и Доналд Тръмп, Путин се ползва с реална подкрепа сред населението и за преизбирането му не са му необходими скъпи агитационни кампании. Путин не зависи от богати спонсори, които да финансират изборните му кампании. Разбира се, на нас вече след много години ни стана ясно, че в руската политика всичко е възможно. Да се надяваме обаче, че санкциите ще доведат до „смяна на режима“ в Москва и да се надяваме на това публично – това просто е политическо шарлатанство. А нашите експерти явно се занимават със шарлатанство, за сметка на интересите на Украйна. Ако говорим за опасности и безумие, тогава имайте предвид, че войнолюбиви безумци има и у нас, в САЩ – на първо място сред републиканците. Ако те надделеят и НАТО обяви, че затваря въздушното пространство над Украйна, днешният конфликт може да прерасне в глобална ядрена катастрофа. Skandalno.net 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Сакса опитва „со кротко, со благо“, но все още помним как ни изработи. В едно, обаче, е прав. „Какво имат в главите си тези, които са го измислили?“

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *