Две трети от американците вече живеят от заплата до заплата, без възможност да пестят

Все по-малко американци успяват да спестят пари от месечния си бюджет заради продължаващото покачване на цените, което вече драстично надвишава повишението на заплатите, информира Си Ен Би Си.

Към септември 68 на сто от американците са живеели от заплата до заплата, според неотдавнашен доклад на „ЛендингКлъб“ (LendingClub), което надвишава значително отчетения през март исторически максимум от 64 на сто. Миналата година процентът на хората, които са се чувствали притиснати от финансови затруднения, е бил около 57 на сто.

„Потребителите не са в състояние да се справят с галопиращата инфлация“, казва Анудж Наяр, специалист по финансовото здраве в „ЛендингКлъб“. „Да има работа вече не е достатъчно за средностатистическия американец за да живее прилично“, посочва още той. Според него увеличението на заплатите не е достатъчно и много потребители остават с много малко или никакви средства, след като платят месечните си разходи – битови, храна и транспорт. По думите му инфлацията е довела до постоянен спад на реалните заплати.

Индексът на потребителските цени, който измерва средната промяна в цените на потребителските стоки и услуги, се е повишил с 8,2 на сто на годишна основа и все още се колебае около най-високите равнища от големия икономически спад в началото на 80-те години на миналия век.

Реалните средни почасови доходи са се понижили с 0,1 на сто на месечна основа и с 3 на сто на годишна основа, според Бюрото по трудова статистика.

В отделен доклад на „Селъри файнанс“ (Salary Finance) се посочва, че две трети от работещите пълнолетни американци са заявили, че са по-зле финансово, отколкото преди година.

Дори финансите на хората с високи доходи са се влошили, отбелязва „ЛендингКлъб“. От тези, които печелят шестцифрени годишни суми, 49 на сто са заявили, че живеят от заплата до заплата, което е скок спрямо 38 на сто от хората от тази група през миналата година.

В резултат на това много американци вече харчат от спестяванията си или теглят заеми.

С този темп финансовите трудности на американците ще достигнат рекорден максимум до края на 2022 г., според Наяр. С оглед на това, че не се очаква инфлационният натиск да намалее, то животът от заплата до до заплата в САЩ ще се превърне в норма, заяви той.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ миналия месец повиши основната лихва с 0,75 процентни пункта за трети пореден път, за да успокои галопиращата инфлация. Централната банка намекна да очакваме още по-драстични увеличения, докато инфлацията не покаже признаци за отстъпление.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Човечеството пресича нов рубикон(река в Италия). След откриването на парната турбина светът се промени, след него дойде използуването на петрола и бензина, а след това и на електричеството.Прогресът е огромен за цялата планета.Никой обаче не споменава за брауновия газ, открит от БЪЛГАРИН,(Professor Yull Brown an inventor of Bulgarian origin.) в Австралия, който дава възможност да се замени нефта с вода, океанска вода.И тогава може би тази лудост за владеене на ограничените нефтени ресурси ще изчезне, ще изчезне и нуждата от ядрени войни.Малките ядрени централи и тези с бързи неутрони вече се изработват и скоро ще наситят света. Дано човееството и най-вече англосаксонските зверове се въздържат сега в Украина, а по- късно и в света, щото всичко,което ще стане вече е съобщено на гадателите.

    • Г-н Колев, той всеки пие Кока Кола по света, но само трима знаят как да я правят, ако се сещаш какво искам да кажа!?!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *