ГЕРБ и ДБ внесоха проекторешения за даване на тежко оръжие на Украйна

И в двете предложения се предвиждат преговори със съюзниците от НАТО за даване на съветската ни техника срещу заместващо американско въоръжение

ГЕРБ и Демократична България паралелно внесоха в Народното събрание проекторешения за даване на военна помощ на Украйна. С тях на практика и двете политически сили предлагат България напълно легално да даде тежко оръжие на Киев. И двете политически сили предвиждат предоставянето на старото ни съветско тежко въоръжение да става паралелно с преговори със съюзниците ни от НАТО за даване от тяхна страна на заместваща модерна техника.

Проектът на решение на ДБ е за „укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна“. С него се задължава МС в 14-дневен срок да подготви пакет от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация от Народното събрание веднага след подписването.

С проекторешението се възлага още МС в срок от 30 дни да внесе в Народното събрание всеобхватна Програма за превъоръжаване на Българската армия с отчитане на решението за предоставяне на военна техника и въоръжение на Украйна и планове за придобиване на заместваща техника от съюзниците, развитие на съюзническата помощ за Въоръжените сили на България с многонационални сили, разположени в България.

От ДБ предлагат в десетдневен срок от приемането на проекта на решение МС да организира консултации със съюзниците в НАТО за придобиване на заместваща техника и въоръжение за Българската армия в съответствие с предложените от тях механизми.

Предвижда се до края на октомври кабинетът да направи оценка на конкретните възможности на България, като отчита, че подкрепата за Украйна трябва да доведе и до укрепване на отбранителните способности на България, в това число чрез обновяване и модернизация на Българската армия.

От ДБ настояват и за създаването на временна парламентарна комисия по контрол на изпълнението на решението.

От своя страна, проекторешението на ГЕРБ-СДС предвижда Министерският съвет (МС) да подготви и внесе проект на решение на НС за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна. Според проекта МС трябва в срок до един месец от приемането на решението да извърши и одобри преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на България, чрез подмяната им със съвременни и съвместими с нашите съюзници отбранителни системи. В него се посочва и, че МС трябва да проведе преговори с правителствата на съюзниците ни в НАТО за предоставяне или разполагане на заместващ или усилващ отбранителните ни способности капацитет, което да позволи ускорено освобождаване на остарялото съветско въоръжение и техника.

Предвидено е още правителството, в рамките на инициативата на НАТО за усилване на източния фланг, да проведе консултации за разполагане на сили и средства, гарантиращи сигурността на страната, включително и за съвместна охрана на въздушното пространство на Република България до постигане на пълни оперативни способности и носене на бойно дежурство от първите осем самолета F-16.

Според проекта на ГЕРБ, МС се задължава съвместно с правителството на Украйна да идентифицира и предложи на Народното събрание пакет от мерки за взаимодействие и подкрепа на Украйна във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на страната, както и подкрепа за съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. ИЗРОДИ! ИЗРОДИ,В ЧОВЕШКИ ОБРАЗ! ИЗПРАТЕТЕ СИ ДЕЦАТА ,ДА СЕ БИЯТ НА ПЪРВА ЛИНИЯ ! НЕ ВКАРВАЙТЕ НАРОДА ВЪВ ВОЙНА! НЕНАВИЖДАМЕ ВИ! КАКВИ МАЙКИ СА ВИ РАЖДАЛИ БЕ,ИДИОТИ?!ПРЕДАТЕЛИ,ЩЕ ВИ ИЗМЕТЕМ КАТО ПАРЦАЛИ!

  2. Тези двамата дебелогъзи джендъри да взимат пушките и да слагат каските и марш- в украйна. Мръсни изроди.

  3. Нали нямаме пари и ще теглим нови заеми. Как така ще финансираме Украйна, едва ли някой ще ги плати тези оръжия. Тежко ни!

  4. Всички тия продадени души, в народното събрание с малки изключения, ги държат за ташаците, по един или друг начин!!! Нищо не зависи от тях и от България, само се правят на важни пред народа!!! Изпълняват чужда поръчка, и няма как друго яче да е!?!Всички са натопени с кражби, предателства дори убийства и ако не изпълняват задачите на момента са в затвора, на часа!!! Разберете го, колко държава и народ сме, че да зависи нещо от нас, колко!!!

  5. ВИП Педераса – Дани Митов внася предложение да се доставя оръжие на Укро нацистите.
    Мустафата го урежда да ни стане премиер, понеже бил много дащен и отговарял на американското пнятие за демокрация – педерастията.
    Петата колона – ДПС ще го подкрепят с две ръце, тъй като е против Българските Национални Интереси .

  6. всички ИДИОТИ които гласуваха за тази измет герб ,дб,бсп,дпс,пп – сага да си дадат сметка колко са глупави и прости . да гласуваш за хора които те тикат към пропастта , си е направо идиотизъм .

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *