Министерството на отбраната на РФ разкри подробности за украинската „мръсна бомба“

Министерството на отбраната на Руската федерация: Създаването на „мръсна бомба“ от Украйна е във финален етап

Две украински организации са получили конкретни указания да създадат „мръсна бомба“, като работата е на финалния етап, каза генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на силите за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на РФ.

Началникът на силите за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Руската федерация ген.-лейтенант Игор Кирилов.

От официално съобщение, публикувано в Telegram-канала на ведомството, от 3 месеца кабинетът на украинския президент Владимир Зеленски е в контакт с представители на Обединеното кралство, които са им предоставили технологии за направата на ядрени оръжия.

Пояснява се също, че в Украйна има предприятия от ядрената индустрия, които разполагат със запаси от радиоактивни вещества, които могат да бъдат използвани за създаване на „мръсна бомба“ – три действащи атомни електроцентрали: Южноукраинска, Хмелницка и Ровенска, разполажащи с 9 басейна с отработено ядрено гориво, които съдържат до 1,5 хиляди тона уранов оксид, обогатен до 1,5%.

Освен това МО на Русия заявява, че в изведената от експлоатация атомна електроцентрала в Чернобил в съоръжения за съхранение на радиоактивни отпадъци се съхраняват 22 хил. броя отработени горивни касети, съдържащи уран-238, както и продукти, свързани с експлоатацията – уран -235 и плутоний-239, които са основният компонент на ядрения заряд на една атомна бомба.

Освен това на територията на Приднепровския химически завод в наскоро създадено предприятие за преработка на радиоактивни отпадъци „Вектор“, в гробниците за радиоактивни отпадъци Буряковка, Подлесни и Россоха вероятно са струпани повече от 50 хиляди кубически метра радиоактивни отпадъци.

А Минно-обогатителният комбинат „Восточни“ извлича уранова руда в две от три мини с капацитет до хиляда тона годишно.

Министерството на отбраната на Русия, е много вероятно, освен с мръсна бомба, Украйна скоро да се снабди и с ядрено оръжие. Това се определя и от наличната научна база в Украйна – там са Харковският физико-технологичен институт, чиито учени са участвали в ядрената програма на СССР, а в момента там работят различни експериментални съоръжения, включително термоядрените съоръжения на Ураган. ”. Там е и Института за ядрени изследвания към Националната академия на науките в Киев. Там се извършват изследвания в реактора WWR-M с използване на високоактивни радиоактивни материали.

Военното ведомство на РФ разяснява и какво представлява „мръсната бомба“: контейнер с радиоактивни изотопи и експлозивен заряд. При взривяване на заряда, контейнерът се разрушава и от ударната вълна радиоактивното вещество се разпръсква, създавайки радиоактивно замърсяване в огромни райони, причинявайки от лъчева болест до смърт.

Според Министерството на отбраната на РФ представителите на режима в Киев възнамеряват да взривят такъв опасен боеприпас, представяйки го за руски ядрен боеприпас с ниска мощност, в който като заряд се използва високообогатен уран. Така наличието на радиоактивни изотопи във въздуха впоследствие ще бъде регистрирано от сензорите на Международната система за мониторинг, инсталирани в Европа. От което ще последва обвинение срещу Русия за това, че е използвала тактическо ядрено оръжие.

По-рано Кремъл заяви, че данните с които разполага сочат категорично, че Киев се е снабдил и възнамерява скоро да използва „мръсна бомба“. В същото време бе отбелязано, че недоверието на Запада към информацията, предадена от руската страна за заплахата Киев да използва „мръсна бомба“, не означава, че тази заплаха престава да съществува.

Държавният департамент на САЩ разпространи  изявление, в което се казва, че САЩ, Великобритания и Франция не смятат предупрежденията на руската страна за основателни.

Заместник-председателят на Съвета на руската федерацията Константин Косачев отбеляза, че Западът не е поискал данните, с които разполага Русия и съответно не е провел никакво разследване по случая… но минути след руското изявление за мръсната украинска бомба, той заяви, че не вярва в казаното от Русия. Сенаторът изрази надежда, че бързите и проактивни действия на руската страна, както и публичното обявяване, че планът е разкрит могат да осуетят подготвяната от Киев чудовищна провокация с „мръсна бомба“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. НАТО И САЩ СЪС СЪГЛАСИЕТО НА ЕС СА ФАШИСТИ СВЕТОВНИ ТЕРОРИСТИ

  2. Ами до това доведе отстъплението от Киев постоянните отстъпления и протакания,май такъв е плана на глобалистите и Путин е в играта.Едните чакат другите да свършат ракетите,а другите чакат зимата да дойде,цирк.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *