ГЕРБ ОСТАВИ БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГАЗ! От 1 януари 2020 „Газпром“ спира подаването на газ за България през украинската тръба! ГЕРБ мълчи! Експертен коментар на д-р Любомир Денчев:

„Газпром експорт“ официално е уведомил България, че на 1 януари 2020 г. спира доставките на газ за страната ни по досегашното украинско трасе. България остава без газ, а кой и по какъв начин ще ни снабдява със синьо гориво от там на сетне – не е ясно. При посещението на руската делегация на 4 и 5 март т. г., в която участва и шефът на Газпром Алексей Милер, българското правителство изобщо не е повдигнало парещия въпрос. Това коментира енергийният експерт и бивш директор на „Булгаргаз“ д- р Любомир Денчев.

Договорът ни с Русия за доставка на газ е подписан през 2009 г. и управляващите от ГЕРБ много добре знаят, че той изтича през 2020 г. Въпреки това Борисов и хората му си правят оглушки и до момента не са обсъждали нито подписване на анекси, нито нищо, разкрива д-р Денчев.

Тук трябва да уточня, че има и втора тръба от Украйна, която минава транзитно през нашата територия. Тази тръба доставя газ за Турция, Гърция и Македония. И договорът за транзитът през нея е до 2030 г.

С посещението си у нас преди 2 седмици, руския премиер Дмитрий Медведев очевидно целеше да договори с българското правителство продължението на „Турски поток“ през наша територия. Бойко Борисов обаче най-несръчно отклоняваше всеки опит на Медведев да говори по темата. И заглушаваше руснака с неспирно каканижене за любимия си хъб „Балкан“. И продължи да говори, дори след като шефът на „Газпром“ ядосано го засече, че няма да участва в проект за хъб.

„Хъб няма да имаме и по друга причина. И нея Борисов много добре я знае. В газовата сфера хъб се прави там, където има газохранилища. Формално ние имаме две – в Чирен (действащо, но с малък капацитет, който няма как да се разшири). И в Галата (изтощено и технически непригодно). Така че дори по тази причина хъб „Балкан“ просто няма как да се случи“, разяснява д-р Любомир Денчев.

Енергийният експерт д-р Любомир Денчев

Към „Турски поток“ ще има хъб, но той ще е в Австрия- откъдето газта ще се разпределя към основните ползватели Италия и Словения. Именно Апенините са крайната цел на „Турски поток“. Италия отказва да се включи към „Северен поток“- 2, тъй като цената на газта от там ще е много висока, заради удълженото през Балтика трасе. Много по-изгоден им е „Турски поток“.

В момента „Газпром“ умува дали „Турски поток“ да мине през България или през Гърция. Най- краткият и изгоден за руснаците вариант е през нашата територия. Въпреки че гърците се натискат да привлекат „Турски поток“ да мине през тях, проблемът за руснаците е, че оттам тръбата ще трябва да продължи към Македония. Където ще се сблъска с американския интерес. Бившата югорепублика вече е на крачка от приемане в НАТО и е абсурд американцитеда позволят преминаването на руската тръба. Този вариант от геополитическа гледна точка е крайно неприемлив за Русия.

Какви са вариантите пред България?

След като правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов прекрати „Южен поток“ през 2014 г. – проект, при който щяхме да получаваме газ на много по-ниски цени директно от доставчика, с „Турски поток“ ситуацията за нас вече е много по- различна. Има вариант Турция да купува газта на своята граница и да ни я препродава със своя надценка. Това няма да е изгодно за нас и ще ни постави в тотална зависимост от Анкара. Ще купуваме на такива цени, каквито ни определят турците. Накрая може даже да се окаже, че прескъпият американски шистов газ, който ще получаваме по интерконектор от Гърция, ни излиза по-изгоден. Американският газ няма как да е толкова евтин, колкото руския. Каквото и да правят янките, техният винаги ще е с поне една трета по-скъп, анализира Любомир Денчев.

Все още не е ясно какво ще се случи с прословутия азербайджански газ по т. нар. южен газов коридор, който минава през Гърция. Азерите вече нямат излишна газ, с която да го пълнят, находищата им пресъхват. Затова се обсъжда вариант руският „Газпром“ да захрани този газопровод и да го прикачи към „Турски поток“.

Каквито и да са вариантите обаче, едно е сигурно – по- изгоден за България проект от прекратения от ГЕРБ и Борисов „Южен поток“, никога повече няма да се появи.

Що се отнася до АЕЦ Белене, колкото по- бързо го построим, толкова по- евтино ще ни излезе, категоричен е д-р Денчев. Първо, защото последните реактори на АЕЦ Белене ще излязат от експлоатация след 15 години. И Второ- на Балканите се отваря голям пазар за електроенергия, която към 2040 година ще е в недостиг. Проектите на Турция за строеж на няколко АЕЦ-а в момента буксуват. Работата по АЕЦ Аккую е в застой. Така че пред България се отваря много добра възможност да произвежда и продава ток на съседни страни, коментира още д-р Любомир Денчев.

Коментарът на skandalno.net:
Сигурно е! Спирането на топ проектите „Южен поток“ и АЕЦ Белене ще бъде осъдено от историята като национално предателство. Както е сигурно и, че бандитите, които го сториха – ГЕРБ и Бойко Борисов, ще бъдат съдени за престъплението си. Чрез спирането на тези проекти, ГЕРБ обрекоха България на енергийно робство – не само от Турция, но и от Гърция, която оттук-насетне по византийски ще ни подава продава скъпия американски шистов газ. Ще робуваме и на американците, които ще го доставят. При това на цени, на които дори богатата Германия се мръщи и затова си строи „Северен поток“- 2, захранван с руска газ.

Към момента правителството не е обелило и дума за спирането на газовите доставки от Украйна на 1 януари 2020 г. Енергийната ни министърка днес призна за писмото от „Газпром“… и панически излъга, че щяла да се обърне към арбитражен съд – лъже, защото много добре знае кога изтича договорът за доставка. Както и че няма никакви основания да съди и обжалва. А за транзита, стана ясно, че има друг договор, който е до 2030 г. Но тази газ не е предназначена за нас. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Не се притеснявайте драги граждани и селяни,газ ще има за всички от сърце. Ще си купуваме колкото си искаме от братска Турция,шистов от братските САЩ.Скоро дай боже/или дай алах/ще си купуваме и хубав турски ток,от техните четири нови АЕЦ-а,пък са ни близко до границата. Ха да ви честита новата демокрация/или не знам как се казва там/. Честито.

  2. На туй се казва,да изтървеш питомното,пък да гониш дивото!Но ний дори дивото няма да стигнем!Това е резултата от тъпото лекомислие на софиянци,които масово гласуват за ГЕРБ!Ала престъпните ни правителства,ще захранят с ток/вместо парно/София , за сметка на цяла България и с нея ще е свършено окончателно!Защото София отдавна не е България!И от благоволението на ДПС ще зависи да пуснат ТЕЦ Варна-ала пита се с какви въглища,тъй като преди да я спрат я захранваха с донбаски !Въобще престъпното лекомислие на нашият народ,накрая ще бъде наказано с нашият заслужен край!

  3. Не бива да забравяме обаче и факта,че Орешарски бе този който окончателно спря Южен поток!Така че освен ГЕРБ и всички останали имат вина за това!

    • До udjs:
      Да, дойдоха американските приятелчета на Боко слугата – американските сенатори начело с Маккейн… и извиха ръцете на Орешарски. А по улиците плъпнаха платените „умни и красиви“ агентчета на САЩ от НПО-тата и взеха да врещят как не искат „Южен поток“, а Орешарски да подадял незабавна оставка. И викаш, ГЕРБ нямал нищо общо със спирането на потока и… Орешарски бил виновен. Смехоранеееее, платен гербаджийски.

  4. 30Г. РЕВЕТЕ И РОБУВАТЕ НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГРЪМНЕ БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ БОКО И ЦВЪКО

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *