САЩ Бесни! Италия им нанесе Страшен Удар! Ето какво се случва:

Италианският премиер Джузепе Конте потвърди, че неговото правителство обмисля двустранно споразумение с Китай в контекста на инициативата „Един пояс, един път“, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe, цитирано от Агенция „Фокус.

Преди посещението на китайския президент Си Дзинпин в Италия на 22-24 март, италианският премиер Джузепе Конте потвърди, че неговото правителство обмисля двустранно споразумение с Китай в контекста на инициативата „Един пояс, един път“ с цел да бъде подписан Меморандум за разбирателство по въпроса.

„С цялата нужна предпазливост, мисля, че това може да е възможност за нашата страна“, заяви Конте. Ангажирането на Италия е свързано с китайско предложение за инвестиции в милиарди на Апенините. Което е изключителна оферта за Италия, която официално е в жестока рецесия.

„Конте направи това свое изказване от северноиталианския град Генуа, който в продължение на векове е бил глобалната връзка на Италия със света“, отбелязва изданието, като посочва, че именно задълбочаването на икономическите и търговски връзки на Италия с Далечния Изток е основната цел на проекта „Един пояс, един път“, с който Пекин се надява да свърже Китай по море и земя с Централна Азия, Близкия Изток, Европа и Африка и който, също така, ще включва многопластови ангажименти на Пекин в културата, технологията и науката на три континента.

Италия не е първата европейска държава, която се ангажира да подпише двустранното споразумение с Китай „Един пояс, един път“. Въпросното споразумение гарантира на подписалите го държави крупни китайски инвестиции в икономиката им и задълбочаване на културно-политическите им връзки с Пекин. Преди Рим договора подписаха Хърватия, Чешката република, Унгария, Гърция, Малта, Полша и Португалия. Италия обаче е първата икономика от Г-7, която се готви да сключи тази сделка.

Изявлението на Конте дойде само два дни, след като САЩ остро разкритикуваха инициативата „Един пояс, един път“ като „троянски кон, произведен от Китай, за Китай“. Янките определиха инициативата като „унищожителна за западните икономики“ и заплашиха Италия със санкции. След което Вашингтон обяви, че ще предприеме икономически контрамерки и рестрикции срещу всички страни-членки на ЕС, които изберат да работят с китайците.

Конте обаче бе невъзмутим- увери китайската официална делегация и мтожество бизнесмени в Генуа, че италианското правителство е в постоянен контакт с американците и ще съдейства за подобряване на отношенията на Рим с Пекин.

След него изявление в Генуа направи и китайският външен министър Ван И, който отхвърли опасенията на САЩ че „с тези договори Пекин се опитва да зароби икономически света“. И призова Италия да подпише Меморандум за разбирателство, като добави, че така Рим ще подчертае независимостта на италианското правителство от Вашингтон. „Италия е независима държава; Вярваме, че ще се придържате към решението, което сте взели независимо”, каза Ван И пред италианските журналисти.

Последва отговор от американския съветник по националната сигурност Гарет Маркиз, който от Вашингтон отговори задочно на китайския външен министър, като коментира, че „Един пояс, един път“ е проект на „китайската суета и амбиция за икономическа експанзия“, от който италианците трябва да стоят настрана.

Автор: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Бе тези ФАЩ искат да командват цял свят! Ама май няма ДА ИМ СТИГНАТ силиците за такова мащабно начинание…

  2. СТОТИЦИ ГОДИНИ С А Щ “ КОЛЕХА И БЕСЕХА“ ПО СВЕТА …НЕ БЕЗ ПОМОЩА НА ЕВРЕЙТЕ !!! СЕГА ,НЕ ИМ Е ПРИЯТНО ..ВЪОБЩЕ, САМОЧУВСТВИЕТО НА “ ГОСПОДАРИ НА СВЕТА“ Е БОЛЕСТНО ПСИХИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ , КОЕТО ДЪРЖАВИТЕ ИМ БЯХА РАЗРЕШИЛИ .

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *