„Възраждане“ и БСП пазят Паметника на Съветската армия

Представители на „Възраждане“ и „БСП за България“ дойдоха пред Паметника на Съветската армия. По-рано днес коалиция „Левицата“ направи палатков лагер срещу премахването на паметника.

Тук сме да защитим за пореден път опитите на самозабравили се управляващи да съборят паметника на Съветската армия, срещу опитите им да събарят който и да е паметник в България, символизиращ различни периоди в българската история, коментира пред журналисти депутатът Георги Свиленски от „БСП за България“. Тук сме, за да кажем на тези хора да прочетат историята, да разберат какво символизират тези паметници и какво искат да разрушат, защото по-лошо от това да бъдеш невеж в случая е да събориш паметника на Съветската армия, добави той. Според Свиленски въпросът за демонтажа на паметника се поставя в този момент, „защото са получили заповед отвън, която спешно трябва да изпълнят“. Най-лошото за тези хора ще бъде, ако наистина паметникът бъде съборен – тогава те трябва да прекратят своето политическо съществуване, тъй като няма да има какво повече да събарят и съответно няма да има повече смисъл и причина за оставането им в политиката, смята депутатът.

Някои от гражданите, дошли на място, носеха тениски с логото на „Възраждане“. По-рано днес лидерът на партията Костадин Костадинов написа във фейсбук, че софийската организация на формацията от 19:00 ч. ще бъде пред паметника.

Депутатът от „Възраждане“ Ивелин Първанов поясни, че са дошли, за да запазят нашата история и суверенитета на България. „Не може някакви чуждопоклонници, на които им се диктува от чуждо посолство, да деформират целия облик на столицата и цялата ни история“, коментира той. По думите му България има своята история, а народът желае да бъде питан. Не може няколко чиновника в Столичната община да решават вместо гражданите на столицата, добави Първанов. Според него, ако толкова държат да събарят, трябва да организират местен референдум за съдбата на паметника. Депутатът заяви, че докато от общината и управляващите не се откажат от намерението си за демонтиране, от „Възраждане“ ще бъдат там.

За БТА областният управител на София-град Вяра Тодева каза, че има дълга процедура на проектиране и съгласуване на преместването на Паметника на Съветската армия. С решение на Министерския съвет от 2 август бе променен статутът на мемориалния комплекс „Паметник на Съветската армия“ в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост. Така той вече е в управление на областния управител, обясни Тодева

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. 70 години убитият Сталин и на сън ги плаши, 80 години от победите в лятото 43 и храбрите хлебарки историята ще изчезват, в историческия център Виена позлатен съветски имат, в Трепхсф Берлин дори не намеряват да рушат, още им държи. Цървулодемократците дори обсъждане не смеят да предложат, с мнения, преръки, и синове и внуци на строителите на народен паметник първи погромажии и най кресливи.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *