Вучич: Самопризнанията на Меркел за Минските споразумения променят коренно отношението към случващото се в Украйна СЪРБИЯ ВЛИЗА В КОСОВО! (С ВИДЕО)

“Изявлението на бившия канцлер на Германия Ангела Меркел за Минските споразумения е историческо и променя коренно отношението към това, което се случва в Украйна от 2014 г. досега“, заяви в събота сръбският президент Александър Вучич в обръщение към нацията.

“Исторически важно изявление на Ангела Меркел, шокиран съм че го направи. А думите й се потвърждават и от Петро Порошенко (президент на Украйна 2014-2019), който преди време каза, че Украйна никога не е имала намерение да изпълни споразуменията от Минск. Това поставя ситуацията в напълно нова светлина, каза Вучич и добави, че това сериозно засяга позицията и на Сърбия за Косово.

“Това ни навежда на мисълта за позицията на Сърбия за Косово и техните (на Запада) зли намерения. Това изказване на Меркел коренно променя ситуацията във всеки един смисъл, най-вече в политически и за мен това е ясен сигнал на кого не можем повече да вярваме. Тук възниква въпросът колко още ще можем да издържим ние, сърбите, толкова малък народ, щом те си позволяват да си играят така с някой, който е много по-силен от нас… да мамят и лъжат Руската федерация, за да използват времето да въоръжават Украйна и да я подготвят с единствената цел чрез нея да нанесат голямо поражение за Русия“, подчерта сръбският президент.

Той поиска задействането на член 4 от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и член 6 от Анекс 2, които предписват връщането на сръбските сили за сигурност в Косово.

За първи път от 1999 г. насам Сърбия поиска връщането на сръбските сили за сигурност, сръбската армия и полиция в Косово, в съответствие с Резолюция 1244.

Припомняме, че по-рано днес в Косово напрежението между сръбското малцинство в северната част на провинцията и централната власт в Прищина отново ескалира. Формалният повод е ареста на бившия полицай Деян Пантич. Косовските сърби строят барикади в четирите населени предимно със сърби общини в северната част, а района е огласен от сирени. Формалният повод за напрежението е ареста на бивш полицай в Ярине.

Основният източник на трайно напрежение е декларацията за независимост на Косово от 2008 г., която Сърбия не признава и насърчава сръбското малцинство да остане лоялно към Белград. Сърбите съставляват около 120 000 от приблизително 1,8-милионното население на исторически сръбското Косово, съставено от етнически албанци.

ВИЖ ВИДЕОТО: (Обръщението на Вучич е след 4.15 мин.)

https://youtu.be/zU1INc_dSh8

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *