Войната за стратегическа дълбочина. Как и кога ще приключи Специалната военна операция

Това е основният въпрос – за така наречената стратегическа дълбочина.

Може ли да се каже, че се очертават контурите на продължаване на Специалната военна операция на Русия? Да.

Може ли да се каже, че се очертава краят на операцията? Засега не. Тази операция ще бъде дълга, много дълга.

Това е отговорът на въпроса – кога. Няма да е скоро. Операцията е с отворен край.

Вторият въпрос – къде?, е свързан със стратегическата дълбочина.

По принцип всички войни са за стратегическа дълбочина. Дълбочината е всичко за войната.

За тези, които смятат, че Путин „нахлу“ в Украйна на 24 февруари 2022 г., искаме отново да кажем, че не Путин започна това. САЩ го принудиха да направи това, той само отговаряше на предизвикателства, заплахите от които поставиха под въпрос самото съществуване на Руската федерация в сегашните й граници. Путин нямаше друг избор. Ситуацията, заради САЩ вече беше отишла твърде далеч. САЩ искаха тази война и я получиха. Русия се яви на войната.

Помислете сами – къде са САЩ и къде е Европа. САЩ винаги са живели отвъд Голямата локва и само са печелили от това. Спомнете си Първата световна война, тогава президентът Уилсън остана неутрален в продължение на три години и влезе във войната само когато беше необходимо да се инкасира печалбата. Което и направи.

Коя беше Америка преди Първата световна война – регионална сила.

Кога САЩ се присъединиха към Втората световна? Точно така – на 7 декември 1941 г., след японското нападение над Пърл Харбър. Бяха минали 2 години от войната в Европа и шест месеца след като Хитлер нахлу в СССР. Но САЩ не се интересуваха, те останаха неутрални, тази война не ги засягаше, докато Япония не посегна на тяхната зона на интереси. Япония беше наказана само защото се осмели да посегне на „зоната на интереси“ на САЩ – нейната тихоокеанска зона, като по този начин лиши САЩ от тяхната стратегическа дълбочина и предимствата, свързани с това.

И все пак какво е стратегическа дълбочина? На какво влияе и за какво отговаря?

Ще дадем само два банални примера от новата история и ще разберете всичко.

Защо Сталин влезе в зимната война от 1939-1940 г.? Точно така – да се премести финландската граница далеч от Ленинград.

Защо два месеца преди това Сталин подписва „Договора за приятелство и граница с нацистка Германия“, по-известен като пакта Молотов-Рибентроп? Точно така – за да създаде буфер между него и империалистическия Запад в лицето на същата фашистка Германия, с която вече мереше сили по полята на републиканска Испания.

Осъзнавайки, че войната между СССР и Третия райх е неизбежна, Сталин създаде стратегическа дълбочина, същият буфер, който не позволи на Хитлер да достигне Москва по време на лятната кампания а 1941 г.

Заради това прекрасният план на светкавичната война „Барбароса“, разработен от най-добрите умове на Вермахта, се провали, блицкригът не се състоя, войските на групата армии „Център“, загубили сила в Беларус, затънаха близо до Москва и цялата нацистка групировка от войски по огромната дължина на фронта от Балтийско до Черно море, посрещна суровата зима на 1941 г. в летни униформи.

Как свърши това за съюзника на фашистка Германия, милитаристична Япония, която се опита да лиши САЩ от стратегическа дълбочина в Тихоокеанския театър на операциите, също знаете.

Сега виждате, че стратегическата дълбочина има значение. Тя е гаранция за териториалната сигурност на държавите, които претендират да водят самостоятелна и независима политика.

Как може Русия да застраши съществуването на САЩ? По никакъв начин. Русия не заплашва никого.

Какво може да се каже за Китай. В икономическо отношение Китай вече е изпреварил САЩ, а във военно може да ги изпревари след 2 години.

Поне в тихоокеанския и азиатско-тихоокеанския регион, който е жизненоважен и за двете страни, Китай и неговият флот вече представляват реална заплаха за САЩ и сега двете страни защищават стратегическата си дълбочина и войната между тях, както преди 82 години между СССР и Третия райх, става неизбежна.

В резултат предстоящата война се определя от географията – това е Тихоокеанския регион.

Въпросът вече не е къде, а кога. Вашингтон бърза Китай да не набере още сила и да нанесе първи удар.

Но основната задача на Байдън и на онези, които са зад него, е да извади Русия от тази игра. Осъзнавайки, че вече няма да е възможно да привлече Русия на своя страна, Байдън се опита да й върже ръцете в Украйна с превантивен удар, така че Кремъл вече да не може да помага на Китай.

Във военната доктрина на САЩ, приета наскоро, Русия е определена като пряка и очевидна заплаха за САЩ, но в същото време Китай е посочен като основен стратегически съперник. И за да извади Русия като военна заплаха от играта, Вашингтон, чрез своя въоръжаван и обучаван през тези 9 години украински сателит, се опита да я лиши от стратегическата дълбочина, която имаше до сега.

Под стратегическа дълбочина преди всичко трябва да се разбира зоната за сигурност. В края на краищата всички опити на Украйна, залегнали дори в нейната конституция, да се присъедини към НАТО, преместиха границите на пакта близо до границите на Руската федерация, което създаде екзистенциална заплаха за нейното съществуване.

И сега ви става ясно, че декемврийските ултиматуми на Путин от 2021 г. с искания за преместване на границите на НАТО обратно към границите от 1997 г. не бяха празна прищявка, а жестока необходимост. Путин не се шегуваше и Байдън знаеше това. Байдън имаше нужда от война в Украйна, която трябваше да извади Русия от играта му с Китай, и той го постигна.

Следващият въпрос – къде ще спрат „руските танкове“. И докъде ще стигне Москва в експанзията си на Запад.

Руските танкове ще спират на границите на НАТО от 1997 г. Иначе не си струваше Русия да влезе в тази война. В Украйна руснаците се борят за своята стратегическа дълбочина.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин определи като непосредствена задача за войските на републиките ДНР и ЛНР да излязат на Днепър, а след това 500 км на Запад, т.е. на западната граница на Украйна.

Путин определи стратегическата дълбочина по границите на НАТО от 1997 г.

Появата на „Кинжал“ и „Искандер“ в Калининград внасят нови моменти.

Носителите на хиперзвуковия „Кинжал“ ще бъдат базирани на военното летище „Чкаловск“, разположено на 9 км северозападно от Калининград. Там ще бъде организирано тяхното бойно дежурство.

А сега да се спрем на така наречената стратегическа дълбочина на „Кинжал“. Да припомним каква е тази ракета.

Най-напред кратка „лекция“ по физика и аеродинамика. Скоростта на звука традиционно се измерва в Max – единицата е кръстена на австрийския физик Ернст Мах. На височина от 11 км, 1 Мах е равен на 1062 км/час. Скоростта от М=1 до М=5 се счита за свръхзвукова, повече от М=5 – хиперзвукова.

Оръжието с хиперзвукова скорост на полета дава на военните най-сериозните предимства пред врага. Такива оръжия могат да се отличават с голяма мощност, а високата скорост ги предпазва от прихващане със средства за въздушна или противоракетна отбрана. Прихващачите просто не могат да настигнат атакуващия предмет.

Такова оръжие е „Кинжал“, което няма аналози в други държави. Нещо повече, от 1 декември 2020 г. новият комплекс се използва в експериментално бойно дежурство на летищата на Южния военен окръг на Русия. Вече беше използвана и срещу някои важни обекти в Украйна.

Ракетата с помощта на самолет – високоскоростен носач достигна мястото за изстрелване за броени минути. След като е пусната, ракетата развива скорост, десетократна на скоростта на звука. По цялата траектория, въпреки високата скорост, продуктът е способен да маневрира. Хиперзвуковата ракета е способна да достави конвенционална или ядрена бойна глава до целта.

Използването на ракетата е възможно по всяко време на денонощието с необходимата точност и селективност на унищожаването на целта.

„Кинжал“ носи както конвенционални, така и специални бойни глави, което разширява обхвата на задачите, които могат да бъдат решени.

Ракетата се носи от изтребител с основно въоръжение въздух-въздух. Причините за това са очевидни. Максималната скорост на самолета МиГ-31ВМ на височина достига 3400 км/час, което му позволява да достигне до стартовата точка за минимално време. Високата скорост на носача позволява и други предимства. В момента на освобождаване ракетата вече има висока начална скорост и следователно енергията на нейния двигател се изразходва само за последващо ускорение с изход към квазибалистична траектория. По този начин потенциалът на ракетата, осигурен от хиперзвуковата скорост на полета, не намалява поради недостатъчни параметри на носителя. От гледна точка на скоростта на полета, предварителното ускорение на ракетата и скоростта на решаване на бойни мисии, МиГ-31ВМ е най-успешната платформа.

Сега, с операцията в Украйна Русия разгъна „Кинжал“ не само в Южния, но и в Западния военен окръг, като усилване на тактическото въоръжение срещу НАТО по западните граници на Русия. Появиха се и в Калининград, като важна част от осигуряване на стратегическата дълбочина на Русия с над 2000 км на Запад.

Сега разбирате ли защо Русия не се шегува, ако трябва ще използва ядрените си оръжия, най-напред тактическите.

Ще припомним, че със заповед на Путин от 27 февруари 2022 г. всички подразделения от Силите за ядрено възпиране бяха преведени на специален режим на готовност. Така е и до днес.

Специален режим на готовност означава, че ядрената бойна глава се доставя от складовете до носещите ракети. Това е предпоследното ниво на готовност. Последното е „висока готовност“, последвана от команда за пуск.

За Руската федерация проблемът е, че украинската граница е на по-малко от 500 км от Москва и Русия е оцеляла в многобройни нашествия само поради отдалечеността на Москва от нашествениците. Разпадането на СССР създаде настоящия проблем. Сега той се решава в Украйна и евентуално още по на Запад.

С други думи, Москва е готова да понесе щети в замяна на стратегическа сигурност, която все още не е постигната в резултат на конфликта.

Същото се отнася и за Китай и неговата стратегическа дълбочина около Тайван и в океана.

Следователно, както Москва, така и Пекин играят на повишаване на залога, принуждавайки САЩ да плащат изцяло в тази игра на оцеляване, която в САЩ сами започнаха и сега не знаят как да се измъкнат. Най-вероятно този път ще плащат /заедно с Англия/ по пълната програма.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Няколко войни вървят, в Украйна прелюдия на голямата, тихоокеанската война, и в теорията зиро ще участват Русия, Китай, Сащ. Япония се изключи от северната половина на тихоокеанската дъга с център Тайланд. а Северпна Корея току що се включи. В чуждата ни държава Украина хитрец Зеленски унищожава нашите пари и фанатиците бандера, американците пък тестват оръжия за голямата война. В синхрон върви войната за съзнанието, чрез замяна на човека с технохибридно съзнание. А съзнанието Богу принадлежи и силата да го променя, че съзнанието бъдещето определя

  2. След Виетнм,сащ да са участвали във война.или само са бомбили.не се сещам,що ли?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *