„Вашингтон пост“: САЩ и Украйна взаимно се обвиняват за провала на контраофанзивата

Киев и Вашингтон се обвиняват един друг задкулисно за проваленото украинско контранастъпление. Това пише в последния си коментар колумниста на The Washington Post Макс Бут, съобщава ТАСС.

В материала се посочва, че многомесечните опити на Киев да проведе контранастъпление „не са довели до големия пробив, на който се надяваха лидерите на Украйна и нейните поддръжници на Запад“. „Защо Украйна не постигна успех? Зад кулисите текат много взаимни обвинения между украински и американски официални лица. Американците се оправдават, че украинците не са успели да организират комбинирана офанзива по стандартите на НАТО и след първите такива опити са се отказали и са се върнали към битките на изтощение, характерни за съветска военна стратегия, като в същото време са пренасочвали част от войските си към второстепенни фронтове, като този около Бахмут (украинското име на Артьомовск – бел. ТАСС). Вместо да ударят с всичката си налична сила в една-единствена точка от руската отбрана по запорожкото направление.“, отбелязва изданието.

„Украинците от своя страна се оплакват, че Западът не им е предоставил достатъчно оръжия, за да пробият руските укрепления и че много от оръжията, които са получили, са били дефектни или неподходящи, добавя наблюдателят. „Украйна не разполага с оборудването и бронираните превозни средства, за да разминира и, което е по-важно, достатъчно въздушна мощ, за да попречи на руските пилотирани и безпилотни самолети да удрят по настъпващите украински войски, докато се опитват да пресекат минни полета.“

„Силите на САЩ никога не биха атакували укрепени позиции без превъзходство във въздуха, но Пентагонът очаква от украинските войски да направят точно това. И администрацията на Байдън не изпрати танкове M1 Abrams и ATACMS (тактически ракети) в Украйна до тази есен. После ги изпратиха, но вече беше твърде късно, за да повлияе на лятната контраофанзива“, подчертава Бут.

„Как трябва да действат сега Украйна и нейните западни поддръжници? Мнозина ще настояват, че след провала на контранастъплението е дошло време да се сключи сделка с Кремъл“, се казва в материала. Американският анализатор обаче е на мнение, че Съединените щати трябва вместо това да увеличат оръжейните си доставки за Киев с надеждата да нанесат максимални щети на Русия.

Украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от 4 юни. Както съобщи на 30 октомври министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, за този период Киев е загубил над 90 хил. военни – убити и ранени, както и около 600 танка и 1900 бронирани машини от различни класове. На 15 октомври руският президент Владимир Путин заяви, че контранастъплението на украинските въоръжени сили се е провалило напълно, въпреки че Киев подготвя нови активни настъпателни действия в определени участъци на фронта, добавя ТАСС.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Победата Зеленски е сваляне на Путин от вътрешен разкол на руското общество, ефимерия на несвършилата гражданска война от 7 ноември 1917, до и след бунта Пригожин. Не така е в България, Народен сговор още не създаден и в блян минуват дните мирно

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *