Ехуд Барак: Израел няма да успее в Газа, има 2 седмици срок да завърши операцията, а му е нужна година

Израел няма да може да проведе дългосрочна операция срещу радикалното палестинско движение Хамас в Газа – операцията трябва да приключи в следващите две-три седмици поради нарастващото недоволство на Запада, и особено на САЩ. Това заяви в интервю за вестник „Политико“ бившият израелски премиер и министър на отбраната Ехуд Барак, който ръководеше Израел между 1999 и 2001 г., съобщава ТАСС.

ЕХУД БАРАК Е БИВШ ПРЕМИЕР И МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НА ИЗРАЕЛ

„Прозорецът на възможностите се затваря. Ясно е, че търканията ни с американците относно офанзивата ще се увеличат“, казва Барак. „Америка не може да диктува на Израел какво да прави, но и ние не можем да ги игнорираме“, подчерта бившият премиер, посочвайки ролята на Вашингтон на основен гарант за сигурността на Израел. Напоследък реториката на американските официални лица се промени. Те все по-често и все по-настойчиво ни призовават да извършим хуманитарна пауза във военните действия, отбелязва Барак.

Той смята, че на Тел Авив му остават „не повече от две-три седмици срок“ да удовлетвори исканията на Вашингтон. Пълното унищожаване на Хамас ще отнеме около една година, каза Барак, но подкрепата на Запада за операцията на Израел срещу Газа намалява поради броя на цивилните смъртни случаи там и опасенията, че кампанията на Израел ще предизвика много по-мащабна и катастрофална война в региона.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *