Захарова: Заканите на Израел за ядрен удар срещу Газа повдигат въпроса – Израел има ли ядрено оръжие и къде са инспекторите от МААЕ?

Руското външно министерство днес заяви, че изказване на израелския министър, който е изразил готовността на Тел Авив да извърши ядрен удар по Газа, повдига много въпроси.

Думите на израелския министър за готовността на Израел да използва ядрено оръжие срещу Ивицата Газа предизвикаха силна реакция в целия свят. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че това изказване „повдигна огромен брой въпроси. Въпрос № 1 – Чухме официално изявление на министър от Израел, който признава, че страната му разполага с ядрени оръжия. И това, при положение, че официално Израел не е ядрена държава. Това откритие води и до следващите въпроси, които неминуемо ще си зададе всеки: Къде са международните организации, къде са инспекторите от МААЕ?“, каза  още тя, предаде ТАСС.

Захарова отбеляза още, че подобни неволни признания на представители на израелските власти обясняват и истинските причини за съпротивата на Тел Авив срещу предложенията в ООН да се създаде зона без ядрено оръжие в Близкия изток. Според нея ядреното оръжие, с което разполага Израел е американско. Тел Авив се ползва от пълната тайна подкрепа на САЩ по този въпрос.

„Безспорно ядрена програма в Израел съществува и е съществувала и следващият въпрос е къде са извършени тестовете, на какви тестови площадки са правени ядрените изпитания? Очевидно е, че това не е станало в региона, тогава къде? И не стоят ли САЩ зад всичко това?“, попита риторично Захарова.

В неделя премиерът Бенямин Нетаняху  отстрани „до второ нареждане“ от заседания на кабинета министъра на културното наследство Амихай Елияху от крайнодясната партия „Отцма Йехудит“ („Еврейска сила“).

Запитан в радиоинтервю дали Израел обмисля възможността да използва ядрено оръжие срещу Ивицата Газа за да постави точка на кризата там, Елияху отговори: „Това е един от начините, който обсъждаме.“ Аргументът му беше, че в Газа няма хора, които да не са бойци и терористи.

Думите на министъра предизвикаха незабавно осъждане от страна на лидерите на арабския свят, възмутиха централните световни медии и бяха определени като „неприемливи“ от служител на Белия дом в САЩ. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Както каза бивш мин.пред.:
    Израел няма ЯО, но при нужда ще го използва.

  2. Щом и министъра на културното…е толкова прозд, ба си и държавата. Само митове и легенди.

  3. Още малко ако се почудите дали да избиете британоварварите и чифутите, ще изтървете момента, така и ще затриете Русия от страх и простотия.

  4. ЕДНА МАЛКА ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА !

    ИЗРЕАЛ ИМА ЕДИН ЯДРЕН СПЕЦИАЛИСТ, КОЙТО БЕШЕ ОТВЛЕЧЕН ОТ ВЕЛИКА БРИТАНИЯ ОТ ИЗРАЕЛСКИТЕ КОМАНДОСИ В ИТАРИЯ И ОТ ТАМ ГО ПРЕБРАХА В ИЗРАЕЛ КЪДЕТО ГО ОСЪДИХА ПРИ МНОГО СТРОЗИ УСЛУВИЯ В ЗАТВОРА !

    ЧОВЕКЪТ ИЗДЪРЖА И БЕШЕ ОСВОБОДЕН, НО Е ДЪРЖАН ОТНОВО ПРИ СТРОГИ УСЛОВИЯ ЗА СЕЩА С ЧУЖДЕСТРАННИ ХОРА !

    НЯМА НИКАКВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НЕГО, НО ТОЙ Е СЪДЕН ЗА ШПИОНАШ, ЧЕ ПРЕДАЛ ИЗРАЕЛ ЗА ТОВА, ЧЕ ИМА ЯДРЕНИ БОМБИ И СЕ ПАЗЯТ В ПУСТИНЯТА НЕГЕВ, ДО КОЛКОТО СИ СПОМЯМ ВСЕ ОЩЕ ИНФОРМАЦИИ ОТ ВЕСТНИЦИТЕ КОЙТО ПИШАТ !

    СТЕФАНЪ Д-РЪ ДИМИТЪР ЧОЛАОВЪ – ВРАЦА – БЪЛГАРИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *