Валентин Вацев: САЩ Удариха Русия Тежко със санкциите за „Северен поток 2“! Но също и Германия, и половин Европа! Мечката обаче Умее да чака ефективно!

Брекзит ще се осъществи. Няма как Великобритания да приеме Берлин за свой началник, категоричен е Валентин Вацев.

„Великият английски икономически философ Адам Смит не би приел днешната свинщина, която някои за благозвучие наричат „либерализъм“. Сигурно се върти като пумпал в гроба си. Това, което в момента наблюдаваме в целия Западен свят, е някакво късно обезумяване в епохата на т. нар. соросоиден свят.“

С тези думи започна анализът си за политическата 2019 г. топ анализаторът Валентин Вацев. Той бе гост в предаването „Хоризонт за вас“ по БНР.

„В САЩ дори сред най-яростните противници на Тръмп и радетели за импийчмънта, настъпи объркване. Не е имало по-жалък опит за импийчмънт в Америка. Мисля, че този опит за сваляне на президента ще приключи скоростно, най-вече по причина, че в САЩ се задават избори“, каза Вацев по повод стартиралата процедура по отстраняването на американския президент Доналд Тръмп. Валентин Вацев обърна внимание, че Рудолф Джулиани се е върнал от Киев с една торба документи и десетки свидетелски показания под клетва, доказващи чудовищната корупция, която се е завихрила в Украйна под ръководството на американските демократи след падането на Виктор Янукович.

„Смешно е да обвиняват Доналд Тръмп за това, че е говорил с президента Зеленски тази корупция да бъде разчистена и го е питал как може да стане това“, посочи Вацев. И добави, че „Корупцията е зло навсякъде по света“.

След САЩ, Вацев се спря в анализа си на Русия.

Запитан дали Руската федерация ще пострада от санкциите на САЩ по повод „Северен поток-2“, Вацев отговори: „Русия вече е ударена и то сравнително тежко. И противниците на „Северен поток 2″ вероятно празнуват победа.“

„Но Русия ще се съвземе и ще довърши този проект. Руската тема е тъмна и често напълно непонятна за рационалния и строго прагматичен Запад. А ударът по Русия ще я забави, защото за да си направят собствени кораби, с които да положат останалите тръби по трасето, на руснаците ще им трябва време. Така че противниците на „Северен поток-2″ постигнаха целта си да забавят руските газови проекти в Европа – и сега празнуват победа“, разясни Вацев. Той прогнозира, че от санкцията на САЩ, Русия ще извлече все пак и дивиденти: Руската федерация със сигурност ще стратира поредица от съдебни процедури в Международния съд срещу фирмите, които заради американските санкции се отказаха да строят газопровода. Проектът „Северен поток 2“ е банково кредитиран и швейцарската фирма „Олсийз“, която досега полагаше тръбите, ще трябва да плати 5 милиарда долара неустойка на Русия. Тази сумата е крупна щета дори за могъща компания като „Олсийз“.

„Но Русия, по стар обичай, никога не бърза. „Мечката“ умее да чака, с изключение на случаите, в които сама не реши да се разтича. Помня колко бързо реагираха в Сирия и когато трябваше да спасят Ердоган“, допълни геополитическият анализатор.

Но от санкциите за „Северен поток 2“ не пострада само Русия, тежко бе ударена и Германия, че и половин Европа. Без евтиния руски газ, икономиката на Германия ще стане дваж по-неконкурентна, разкри Вацев. Според него обаче, за разлика от руските, немските политици са по-внимателни в изказа си, защото Германия е победена страна във Втората световна война и те дълго са били „превъзпитавани до степен на скопяване“. „Този път обаче германците просто не намериха сили да скрият гнева си срещу господаря САЩ“, добави той.

От 30 години насам икономическо могъщество на Германия е тежко спъвано от политическото й „нищожество“. А то е такова поради факта, че Германия е победена страна във ВСВ и никой не е отменил договорите за това, разясни Вацев.

По повод Великобритания Валентин Вацев категорично заяви, че Брекзит-ът в крайна сметка ще се случи, защото такава е волята на горната класа – от крупните земевладелци, индустриалците и аристократите, та чак до кралицата.
„Макар че има вероятност премиер-министърът Борис Джонсън да удължи с още малко срока за излизането на Британия от ЕС.“, каза Вацев.

„Англия е известна с това, че там никой не пита за мнение долната класа. В цялата й история винаги се е случвало това, което каже горната класа, а тя винаги знае какво прави. Затова нямам и капка съмнение, че Брекзит ще се случи.

Англия ще излезе от Европейския съюз за добро… Един от плюсовете на това е, че след Брекзит Англия ще си върне индустрията, която глобализирането й отне и ще си върне естествената лидерска роля във финансовия сектор“, смята анализаторът. Според Вацев Англия няма ка да се съгласи да я командва Германия в този нов неолиберален проект на Европейски съюз, който се гради в момента. Защото днешния ЕС има твърде малко общо с онзи проект отпреди 30 години.

„Няма начин тази държава да живее в сянката на Германия. Неслучайно през последните 20 години колкото по икономически могъща ставаше Германия, толкова повече нарастваха британските съмнения относно бъдещето й в ЕС“, посочи той. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. А НИЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ОТДЪХНЕМ СЛЕД РАЗСТРЕЛА НА БОРИСОВ БЪЛГАРОУБИЕЦА ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ БЪЛГАРИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *