Байдън: Убиецът Салман ни е Приятел, но Путин е Убиец – затова ни е Враг! Отговорът на Путин: Байдън, бъди Здрав!

„САЩ не наказваме държавни глави на страни, които са ни съюзници“. Така американският президент Джо Байдън коментира категоричният си отказ да предприеме наказателни мерки срещу престолонаследника на Саудитска Арабия, който в доклад на ЦРУ бе уличен като поръчител на убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г.

Доклад на американските служби, който бе разсекретен преди месец, доказа по неуспорим начин, че именно принц Мохамед бин Салман е поръчал операцията по залавянето и убийството на опозиционния журналист. „Принцът на Саудитска Арабия е считал Хашоги за заплаха за управлението си и затова е заповядал той да бъде убит“, се казва в доклада.

През последните години журналистът Джамал Хашоги живееше в САЩ, където пишеше за „Вашингтон пост“. През 2018 г. той бе примамен в посолството на Саудитска Арабия в Истанбул, където отряд убийци на принца са го изтезавали брутално, след което са го убили и насекли на парчета, за да изнесат по-лесно и незабелязано тленните му останки от посолството. Светът едва ли щеше да научи за потресаващото убийство, ако не беше турският президент Ердоган, който го направи достояние на целия свят, а турските служби разследваха и изнесоха ужасяващите факти на бял свят. Но дори когато стана ясно, че тялото на журналиста е било разчленено и изхвърлено в кладенец в градината на посолството по личната поръчка на принц Салман, САЩ запазиха ледено мълчение, както и целият Западен свят. И това че саудитския опозиционен журналист Джамал Хашоги беше агент-информатор на ЦРУ.

Сега, когато и американските служби потвърдиха в своето разследване, че поръчителят безспорно е принцът-престолонаследник на Саудитска Арабия, се очакваше САЩ да накажат виновника. Но вчера президентът Байдън категорично заяви, че това няма да се случи. „Потърсихме отговорност от всички замесени лица. Но няма да посегнем на държавния глава на страна, която е наш съюзник“, категоричен бе американският държавен глава.

Това колкото нелепо, толкова и аморално изказване на Байдън идва само ден, след като в тв. интервю той нарече в прав текст президента на Русия „убиец“. Без да приведе каквито и да е аргументи в подкрепа на това твърдение. Думите му предизвикаха насмешка от страна на Путин. Днес руския президент коментира изказването на дементния US-президент така: „Какво бих му отговорил на Байдън? Бих му казал: бъди здрав! Пожелавам му много здраве! Казвам го без ирония, без шега“. И добави: „Крайно време е САЩ да проумеят, че реалностите вече са други и трябва да се съобразяват с Русия”. Но от последвалите действия и ноти на руската администрация стана ясно, че отношенията между двете държави вече са се изострили до краен предел. Само един щрих по темата е привикването на руския посланик в САЩ. „Никога в историята отношенията ни със САЩ не са били по-лоши от сегашните“, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

„Крайно неприемливо е държавен глава да се изказва толкова агресивно и арогантно за президент на друга държава“, коментира и зам. председателя на РФ Константин Косачов, който добави, че квалификацията „убиец“ излиза от устата на президента на държавата, „която според експертни оценки хвърля бомба някъде по планетата на всеки 12 минути. И в резултат на това от 2001 г. до днес е убила над 1.5  млн. души. „Можете ли да коментирате това, г-н Байдън?“, попита риторично Косачов.

Американският двоен стандарт е пословичен. И според този стандарт принц Салман ще е американски приятел само докато им е нужен. В момента, в който янките решат, че вече не им трябва, те ще го обявят за брутален диктатор, както се случи с бившият им най- добър приятел Саддам Хюсеин, а също и с Муамар Кадафи. Засега обаче САЩ използват Саудитска Арабия като свое прокси в Близкия Изток за противовес на Иран. Саудитска Арабия остана единственият надежден съюзник на САЩ в района след унищожаването на Ислямска държава от обединените войски на Русия и Иран. А сега, когато Иран започна преговори за присъединяване към ЕврАзийската икономическа общност и подписа споразумение за военен съюз с Русия, а в същото време Израел се държи все по самостоятелно, тъкмо саудитският принц и брутален убиец Салман остава единственият гарант за интересите на САЩ в Близкия Изток. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. ВЛАДИМИР ПУТИН ИМА ОБИЧТА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ ТОЙ Е СВЕТОВЕН МИРОТВОРЕЦ И СВЕТА ГО ЗНАЕ ЗНАЕ И ЧЕ БАЙДЪН Е ПСИХИЧНО БОЛЕН ЛЪЖЕДЕМОКРАТ

  2. А бе, ей хора, що са занимавате с един дърт склеротик дето не знае къде му е оная работа, за да се изпика вие искате акъл да има и да приказва умни приказки!? Тоя още не е разбрал, че центъра на света се измества на изток и центробежната вече го е отвяла в пета глуха!Айде, живи и здрави и умната на изборите!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *