Шок! Украйна забрани излъчването на руски филми и сериали

Украйна дезертьориВърховната Рада в Украйна забранява излъчването на руски пропагандни киноленти, които са заснети след 1991 година и които възхваляват  съветските правоохранителни органи, армията, и държавните символи на Русия.

В забранителния списък влизат  и филми с различен жанр и тематика – исторически, фантастични, комедии, което са заснети в Русия миналата година, твърди авторът на законопроекта Николай Княжицкий,  председател на Комитета по въпросите на духовността и културата.

Според Княжицкий, чрез закона Киев иска да ограничи огромното влияние на руската пропаганда сред укринските граждани.

Украинцитеобаче  гледат различно на тези странни за тях ограничения. „В Русия има много талантливи кинорежисьори, които правят изключително задълбочено  художествено кино.   Андрей Звягинцев, който засне „Левиатан“, е на световно ниво, Виталий Манский е от Лвов, но  от години живее в Русия и там прави кино, защото възможностите са по-големи. Какво да правим, да не гледаме и филмите на един украинец, сам защото са заснети в Русия ли?  Това са произведения на изкуството, които само с един необмислен ход отиват в общия забранен кюп“, възмущава се зам.-председателят на съюза на украинските кинодейци – режисьорът Роман Ширман.

Всеки сериал или филм в бъдеще ще бъде оценян от специална комисия дали да бъде пуснат на екран. Украйна смята да внася и да гледа европейски и американски сериали.
„Преди време украинските зрители гледаха „Туин Пийкс“, „Алф“ и други западни сериали. Но после някои хора започнаха да получават подкупи и ни насадиха руските сериали, където се виждат знамето на Русия и символите на милицията.

В социалните мрежи радетелят за чиста Украйна без пропаганда беше нападнат от различни киномани и обикновни зрители.

Те попитаха в американските филми няма ли знамена в почти всеки кадър и не се ли размятат шерифски значки и други полицейски символи, които по същия начин биха могли да се разглеждат като пропаганда. Или Украйна няма нищо против американската пропагнда, а само против руската.
Това прилича на фашизъм, нека се давам всякакви филми, а зрителите сами ще преценят какво да гледат, не ни вменявайте езика на омразата, призовават хора, които имат предпочитания към киното и са свикнали с едни или други сериали и си ги следят, но скоро те ще паднат от екран заради новия закон.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Ако Раданчо прочете тази новинка-реформаторите тутакси ще внесат законопроект в българския парламент.А ,,отворено общество,, ще им го напише безплатно……

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *