Шойгу: Руската армия е най-подготвената и боеспособна в света. Вижте годишния отчет на руския военен министър (С ВИДЕО)

Съвременната иновативна руска техника беше тествана в условията на специалната военна операция и показа превъзходство над подобните видове оръжия на страните от НАТО. Този и други факти ни дават основание да заявим, че в момента руската армия е най-боеспособната в света. Това заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу на разширено заседание на съвета на директорите на Министерството на отбраната на РФ във вторник.

Шойгу обобщи резултатите от специалната операция в Украйна, оповести загубите на Киев, които надхвърлят 383 000 убити и ранени, определи приоритетите на министерството на отбраната на Русия за 2024 г. и подчерта, че военната операция ще продължи „до пълното постигане на целите“.

По време на т.нар. контраофанзива в рамките на последните 6 месеца украинските въоръжени сили не успяха да преодолеят руската тактическа отбранителна зона и понесоха колосални загуби – 159 хил. убити и ранени войници, 121 самолета и 23 хеликоптера, 766 танка, включително 36 „Леопард“-а, и 2348 бронирани машини, включително 50 „Брадли“. „Вероятно това безкомпромисно унищожаване на европейската техника е причината досега да не сме видели американските танкове „Ейбрамс“ на бойното поле, заяви Шойгу.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Руско военно превъзходство

„Руските въоръжени сили могат адекватно и своевременно да реагират на действията на всеки съвременен противник. Над 650 000 военнослужещи вече са придобили боен опит на фронтовете на СВО в Украйна. Към днешна дата руската армия е най-подготвената и боеспособна в света, разполагаща с модерно въоръжение, което е изпитано в бойни условия.“

Съвременната руска техника беше тествана в условията на специалната операция и показа превъзходство над подобни оръжия на страните от НАТО.

Въпреки санкциите ние произвеждаме повече високотехнологични оръжия от всички страни в НАТО взети заедно, заяви Шойгу.

Военната операция

Руските войски са освободили пет пъти повече територия, отколкото Донецката и Луганската народна република са заемали преди началото на специалната военна операция. Към Русия се присъединиха четири региона, като контролираната от нас територия към момента е 83 хил. кв. км с население от близо пет милиона души.

Азовско море се превърна във вътрешно руско море. Вече има сухопътен коридор към Крим и е възстановено железопътното движение към Донбас.

Загубите на Украйна

По време на т.нар. контраофанзива в рамките на 6 месеца украинските въоръжени сили не успяха да преодолеят руската тактическа отбранителна зона и понесоха колосални загуби – 159 хил. убити и ранени войници, 121 самолета и 23 хеликоптера, 766 танка, включително 36 „Леопард“-а, и 2348 бронирани машини, включително 50 „Брадли“. „Вероятно това е причината, поради която досега не виждаме американски танкове „Ейбрамс“ на бойното поле“, заяви Шойгу.

От началото на специалната военна операция през февруари 2022 г. Украйна е загубила над 383 хил. души, 14 хил. танка и бронирани машини, 8,5 хил. артилерийски оръдия и ракетни системи за залпов огън, над 800 самолета и хеликоптера.

Повечето от чуждестранните наемници, сражавали се за Киев, вече са ликвидирани. Унищожени са над 5,8 хил. чуждестранни бойци. В Украйна са ликвидирани 103 военнопрестъпници, проявили специфична жестокост. Всички останали ще бъдат заловени и изправени пред правосъдието, заяви министърът.

Подкрепата от Запада

Украйна е получила 203 милиарда долара от чуждестранни спонсори, което е с 30 милиарда повече от нейния брутен вътрешен продукт. „Всъщност тя е фалирала държава, тъй като по-голямата част от финансирането й са кредити, които тя хипотетично трябва да върне“, каза Шойгу.

Петдесет и четири държави декларираха, че сса изпратили военна помощ за Украйна, но само 15 от тях са доставили оръжия и техника. Киев е получил общо 5,22 хил. танка и бронирани машини, над 3 хил. артилерийски оръдия, 23 хил. безпилотни летателни апарата и 115 самолета и хеликоптери.

Военните на НАТО управляват в Украйна системи за противовъздушна отбрана, многоцелеви ракетни установки, оперативно-тактически ракетни комплекси. Те подготвят военни операции и обучават украински войници. Освен това в интерес на Киев работят 410 сателита на НАТО.

Руското превъоръжаване

Предприети са безпрецедентни стъпки за превъоръжаване на армията и флота, както и за осигуряване на социална подкрепа на военнослужещите. Руските отбранителни предприятия преминаха към денонощен режим на работа и увеличиха капацитета си четири пъти.

От февруари 2022 г. производството на танкове в Русия се е увеличило 5,6 пъти, на бронирани машини – 3,5-3,6 пъти, на безпилотни летателни апарати – 16,8 пъти, а на артилерийски снаряди – 17,5 пъти.

Отбранителната промишленост на Русия е модернизирала над сто вида въоръжение и техника и бързо създава нови. „Оръжията, които в мирни условия бяха проектирани и тествани в продължение на 5-8 години, днес достигат до серийно производство само за 4-7 месеца. Това не се е случвало от времето на Великата отечествена война“, заяви министърът.

Сухопътните войски са получили 1,53 хил. нови и модернизирани танка, над 2,5 хил. бойни машини на пехотата и бронетранспортьори. Въздушно-космическите сили на Русия получиха 237 самолета и хеликоптера, а военноморските сили – осем бойни кораба, четири многоцелеви подводници и една стратегическа ядрена подводница.

Укрепления

Руската армия е изпълнила важни задачи в областта на фортификацията. По протежение на бойната контактна линия бяха положени седем хиляди километра минни полета в дълбочина на бойната линия 600 метра.

Изводи от Специалната военна операция

Руските военни промениха общата бойна тактика и създадоха щурмови и безпилотни подразделения. Преразгледани са подходите за формиране на армейския резерв. В резултат на това всяка армия разполага с резервен полк. Освен това руските военни започнаха комплексно да задействат системите за противовъздушна отбрана и успешно да използват прецизни оръжия, каза Шойгу.

Военната медицина

Руските военни лекари постигнаха големи резултати, тъй като над 98% от ранените се възстановяват. Смъртността в болниците е по-малко от 0,5% и продължава да намалява. Това е най-ниският показател в цялата история на военната медицина, каза Шойгу.

Героизъм

320 хиляди участници в специалната военна операция получиха държавни награди, а 272 станаха Герои на Русия.

Доброволци

Над 1500 мъже дневно подават заявления за постъпване на военна служба. Близо 490 хил. мъже на договор и доброволци са постъпили на служба в руската армия от началото на годината, а броят на чуждестранните доброволци от приятелски държави се е увеличил седем пъти, заяви министърът.

Социално осигуряване

На участниците в специалната военна операция се изплащат месечно 210 хил. рубли и повече в зависимост от званието и бойните задачи, които войникът изпълнява. Всички плащания се извършват своевременно. Въпросът се контролира и в случай на отклонения се вземат незабавни мерки – каза Шойгу.

За жилищното осигуряване на участниците в операцията са предвидени 40 млрд. рубли.

Удостоверения за ветерани от войната са издадени на 458 хил. военнослужещи. През последния месец са издадени 50 хил. удостоверения.

Окомплектовка

Всички планове за окомплектоване на армията и флота са изпълнени изцяло. Числеността на руската армия е нараснала до 1,15 млн. души. Сформирани са две обединени армии, обединен авиационен корпус, петдесет формирования и военни части.

Числеността на въоръжените сили на Русия ще бъде увеличена до 1,5 млн. души, за да се противодейства на външните заплахи, заяви Шойгу.

Сирия, Карабах

Руските въоръжени сили остават основният гарант на мира в Сирия и Карабах. Те трябва да осигурят стабилността в регионите през следващата година.

Приоритети за 2024 г.

Приоритетните задачи за 2024 г. са продължаване на специалната военна операция до постигане на целите, поставени от върховния главнокомандващ, каза Шойгу.

Ракетните войски със стратегическо предназначение трябва да довършат работата и да въведат МБР „Сармат“ в бойно дежурство. Военноморските сили трябва да получат четири подводници, включително стратегическата ядрена подводница „Княз Пожарски“, и единадесет надводни бойни кораба. Планира се да се увеличи производството на хиперзвуковите ракети „Кинжал“ и „Циркон“ и да се увеличат доставките на ракети и боеприпаси 1,8 пъти.

До края на 2024 г. броят на хората на договор във въоръжените сили на Руската федерация трябва да нарасне до 745 хил. души.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *