Шойгу: Военният ресурс на Украйна е почти изчерпан, въпреки че НАТО изпразни там Военните си складове

Запасите от военния ресурс на Киев практически са изчерпани, въпреки че НАТО им изпрати цялото съдържание на военните си складове. Въпреки всеобхватната, безпрецедентна по своя мащаб, помощ на страните от Запада, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не успяват да постигнат резултати. Това заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу на XI Московска конференция за международна сигурност, съобщава ТАСС. 

Историята отново отреди на Русия ролята на локомотив в прокарването на интересите на повечето независими държави по света, заяви още Шойгу.

„Въпреки всеобхватната и безпрецедентна по своя мащаб помощ на Запада, въоръжените сили на Украйна не успяват да постигнат резултати. Пример за това е рекламираното повече от година стратегическо контранастъпление. Предварителните резултати от бойните действия показват, че военният ресурс на Украйна вече е почти изчерпан“, каза Шойгу.

Според него, под лозунга за военна подкрепа на Киев, САЩ „разчистват военните арсенали на своите партньори по света“, но всъщност с това разчистват пазара за продуктите на собствения си военно-промишлен комплекс. Шойгу добави, че след като изпразниха военните си складове в помощ на Украйна, сега за да получат от САЩ ново оръжие, страните от НАТО + Япония и Ю. Корея ще трябва да се съгласят допълнително да ограничат суверенитета си в сферата на сигурността. „Най-яркия пример за това обаче си остава Европа, където отбранителната политика е изцяло подчинена на интересите на Вашингтон“, каза министърът на отбраната на Русия.

Украинските военни използват граждански обекти за укриване на войски и бойната си техника. ВСУ използват цивилното население като жив щит за прикриване на войските си, заяви още Сергей Шойгу. „От първите дни на конфликта украинските власти масово използват граждански обекти за укриване на войски и военна техника. Училища и болници се превръщат в казарми, в жилищни райони се изграждат укрепени фортификационни съоръжения и позиции за тежка техника. При това мирното население не се евакуира, а се държи често и насила там, за да служи като жив щит за прикритие на войските. Типичен пример е създадената от Зеленски Бахмутската крепост, което доведе до значителни разрушения в града. А именно наличието на хиляди цивилни в града (повечето от тях държани там насилствено) ни принуди да го атакуваме прецизно и бавно с щурмови наземни подразделения – къща по къща и улица по улица“, каза Шойгу.

Според него по време на специалната операция руските войски са развенчали митовете за превъзходството на западната военна техника и методите на НАТО за планиране на операции. Стана пределно ясно, че техните оръжия и военни методи не могат да им осигурят превъзходство на бойното поле.

В момента на фронта няма нищо неуязвимо за руското оръжие, а в много случаи дори старата ни съветска техника превъзхожда западните модели по бойни качества, подчерта руският военен министър. Той добави, че Русия е готова да сподели с партньорските държави на страната си оценките за слабостите на западните технологии.

Шойгу отбеляза, че подобно е положението и с бойната подготовка на войските и планирането на операциите на Въоръжените сили на Украйна. „Според изявленията на редица високопоставени представители на НАТО над 75 000 украински военнослужещи са обучени по западни стандарти. Много от тях бяха изпратени на фронтовата линия, попаднаха в плен и след това разказаха подробно за методите на обучение на НАТО“, каза министърът и добави, че повечето от пленените се изказват негативно за западната военна подготовка.

Въпреки това руската армия изучава подробно данните за програмите за обучение на военния персонал на противника. „Натрупаният опит се взема предвид и при разработването на програми за обучение на чуждестранни военни специалисти в нашите военни учебни заведения“, каза Шойгу. Русия е благодарна на Куба, Венецуела и Никарагуа за подкрепата им към специалната военна операция от самото начало и е готова да сподели опита си с техните военни по отношение на адаптирането на армиите им за водене на съвременни бойни действия. Руският министър на отбраната отбеляза и развитието на контактите в областта на отбраната с партньори като Бразилия, Боливия, Перу, Мексико и Аржентина. „Консултациите и обменът на делегации с тези и други държави ще бъдат засилени в новите условия на противопоставяне на Съединените щати и техните съюзници“, каза Шойгу.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ПОЧТИ ВСИЧКИ КРАВАРО-ПОДОБНИ ТЕРИТОРИИ ВСЕ ПО-УСИЛЕНО И НА ГЛАС
    ПРОМОТИРАТ ЧЕ,ТРЯБВА ДА СЕ СКЛЮЧИ МИР.
    КОГАТО РУСИЯ ПРЕДЛАГАШЕ И ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ ВСИЧКИ ТЕЗИ ЛИБЕРАЛОФАШИСТИ ЛЪГАХА,И ОТКАЗАХА ,ЗА ДА Я ИМА ТАЗИ ВОЙНА.
    КЪСНО Е ЧАДА МАНДАЛОТО ЩЕ ЛОПНЕ И ЩЕ ВИ НАВРЕ В КУЧИ ГЪЗОВЕ-ЛИБЕРАЛ-ФАШИСТИ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *