Нигерия на протест срещу властта си, заради заплахите ѝ да нападне братски Нигер

В десетки големи градове на Нигерия стотици хиляди граждани излязоха на улицата, за да протестират срещу евентуална военна намеса в съседната братска Република Нигер. Мнозинството от населението в двете държави всъщност са един народ. Протестиращите скандираха антивоенни и антизападни лозунги, осъждайки действията на САЩ и Франция.

Демонстрантите изразиха безпокойството си от заплахите на западните сили срещу съседната братска държава и призоваха нигерийския президент Болу Тинуба да избере дипломатически път за разрешаване на кризата. Те обвиниха западните страни, че използват икономическия блок на западноафриканските държави ECOWAS като инструмент за намеса във вътрешните работи на Нигер.

Улиците на двата най-големи града в страната Лагос (16 млн. души) и Кано (4 млн. души) се изпълниха със знамената на Нигерия и Нигер, показвайки единството и солидарността между разделения в две държави един народ. Мнозина от протестиращите държаха плакати в подкрепа на военното правителство в Нигер. Срещаха се и руски знамена.

Въпреки масовия характер на демонстрациите обаче, правителството заяви, че протестът е незаконен, защото не е съгласуван с властите.

Тези демонстрации са реакция на решението на ECOWAS, взето на извънредната среща на върха на блока миналия четвъртък. Под натиска на менторите си от САЩ и Франция, лидерите на държавите, членки на съюза, подкрепиха необходимостта от бърза намеса в Нигер за възстановяване на прозападния президент Мохамед Базум на поста му, след като беше свален на 26 юли, а новото нигерско правителство заяви, че ще работи за сближаване с Русия и Китай.

Източник: Avia.pro

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *