Шефът на украинското военно разузнаване: Няма как да спечелим войната без тотална мобилизация

„Недостигът на жива сила е осезаем“, заяви в ново интервю за Financial Times (FT) началникът на украинската военно- разузнавателна служба генерал-лейтенант Кирил Буданов, допълвайки, че в момента Украйна се намира в най-тежката ситуация след близо две години война, пише ZeroHedge.

В интервюто си за „Фейненшъл таймс“ той предупреждава, че „е немислимо украинската армия да се справи без нова мащабна мобилизация“ – което отразява консенсуса по този въпрос сред военното ръководство и категорично показва огромните загуби в жива сила на украинската страна, въпреки че властта в Киев е забранила със закон да се разкрива броя на убитите украински войници.

„Русия вероятно също е претърпяла огромни загуби“, смята Буданов, „но тя може да разчита на много повече жива сила и артилерийски снаряди, за които се твърди, че й доставята съюзниците й Иран и Северна Корея“. В това си изказване, обаче Буданов напълно игнорира факта, че според всички американски данни руските войници в Украйна не надвишават цифрата 600-700 хил., докато украинската армия в един момент бе стигнала числото 1.5 млн. войници. От тогава Русия не е предприела нито една мобилизация, а Украйна предприе точно 21.

В рамките на интервюто си с Буданов FT коментира казаното от Зеленски как неотдавна началниците на армията са поискали от него „да мобилизира около 400 000 до 500 000 нови войници, които да заместят убитите и ранените и да позволят ротация с цел почивка на тези, които участват в най-интензивните боеве“.

Все пак Буданов се опитва да нарисува някаква оптимистична картина в момент, в който дори официозната проправителствена американска преса оплаква сегашното състояние на войната като пълен провал и катастрофа за Украйна:

„Украинските войски така и не успяха да пробият силно укрепената отбрана на Русия: фронтовата линия почти не мръдна и си е там, където беше и преди година. Но Буданов твърди, че не е сбъркал„, коментират от изданието.

„Въпреки че първоначалните ни планове предполагаха нещо по-различно, ние спазихме обещанието си. Това лято нашите части многократно навлизаха в Крим“, заяви шефът на украинското разузнаване, визирайки украинските командоси за специални мисии, които се промъкват отвреме-навреме в групи от по няколко души на полуострова, за да извършват диверсии срещу руски бази там.

Украинските оперативни агенти действително извършиха няколко малки и неефективни нападения в Крим, а през последните няколко седмици сме свидетели на засилени трансгранични атаки с дронове и ракети срещу руски погранични региони, особено онези срещу град Белгород, които доведоха до десетки цивилни жертви, отбелязва материалът на ZeroHedge.

Много военни анализатори разглеждат тези украински нападения на руска територия като признак на нарастващо отчаяние. Украинските удари са съсредоточени върху цивилни райони на Белгород и имат малка или никаква стратегическа стойност, а са по-скоро акт на „отмъщение“ и може би част от стремежа да се наложи „цена на войната“ на руското население с надеждата то да окаже натиск върху правителството на Путин.

Киев обмисля нова масова мобилизация от началото на декември, когато медиите за пръв път цитираха Зеленски да заявява: „Това е сериозна бройка“, като същевременно обясни, че трябва да му бъдат представени повече аргументи за подобно искане.“ Според “ The Kyiv Independent“ тогава той е добавил: „Имам нужда от конкретна информация за това какво се е случило с едномилионната армия на Украйна, та сега ми искат още половин милион“.

Всяка нова масова мобилизация вероятно ще бъде посрещната с ожесточена съпротива сред населението и някои правителствени служители. Вече има признаци на разцепление в правителството относно това какво да се прави, тъй като става все по-ясно, че украинските сили „губят“ – особено по отношение на живата сила, оръжията и амунициите. 

Службите за сигурност на Зеленски и военните вербовчици също са обвинявани в злоупотреба с властта си по време на военното положение, включително на фона на твърденията за корупция, като „Ню Йорк Таймс“ вече съобщи, че вербовчиците от украинската армия стават „все по-агресивни в усилията си да попълват на всяка цена военните редици, като в някои случаи отвличат мъже от улиците и ги отвеждат в наборните центрове, използвайки заплахи и физическа сила“.

Има много съобщения за мъже с диагностицирани умствени увреждания, които са били получавали призовки, а част от тях и са пратени на фронта. В момента мъжете на възраст 18-60 години могат да бъдат мобилизирани и все още нямат право да напускат Украйна, съгласно разпоредбите на военното положение.

В началото на тази година FT подчерта, че перспективите на Украйна изглеждат мрачни:

„Връщайки се най-накрая към темата за войната, Буданов отказва да направи прогноза за 2024 г. „Не“, заяви той. „Надявам се, че нашият успех ще бъде по-голям от техния.“

Междувременно украинските сили продължават да прилагат отчаяната си тактика да удържат руските атаки с цената на много жертви, докато фронтовата линия не се измества, а Русия укрепва контрола си над Донбас.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Майтап! цялото НАТО плюс, Австралия, Южна Корея и Япония не могат да произведат толкова снаряди колкото Иран и Северна Корея. Още по-голям майтап е, че нямат толкова техника на склад, колкото Русия и ползват основно запаси, останали от СССР от преди 35 г. Само пропагандата е ОК, надмина съветската и хитлеристката на куп. ако слушаш пропагандата Москва е превзета и фалирала, а същевременно в САЩ мрат от студ десетки бездомници, а в Герамния една след друга затварят кепенците десетки фирми. Последната новина е за химическата индустрия и като гледа май скоро Ариел ще е само турски.

  2. Мъже, жени, деца. Старци и баби. Това е тотална, в превод цялостна мобилизация.
    Вие луди ли сте бре.

  3. Нещастен, смотан укронацистки урод. След като идиотчетата от „елитните“ сс бандеровски части бяха УНИЩОЖЕНИ от Русия, сега ще пращате насилствено мобилизирани бабички на фронта.
    Дано на Руснаците им дожалее за бабите и дядовците.

  4. Добре, ще мобилизират 500000, а как ще ги фанатизират, при условие, че ги ловят като животни? Кой офицер ще замръкне с тях и сутринта ще ги поведе в атака? Кварталните псета от 95ти квартал само лаят и се мъчат сами да си дадат кураж, но вече и това трудно им се отдава. Англичаните занервничиха и сами започват да готвят мобилизация. Пак се надяват войната да е другаде, а не на тяхното островче.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *