Създателят на Blackwater пред Тъкър Карлсън: Скъпата американска военна техника не се представя никак добре в Украйна (С ВИДЕО)

Скъпата американска военна техника не се представя никак добре в Украйна, заяви основателят на частната американска военна компания Blackwater Ерик Принс.

“Американските системи не издържат… Суперскъпото американско оборудване не се справя никак добре на украинския театър на военните действия“, каза Принс в интервю за американския журналист Тъкър Карлсън. Видеото с интервюто можете да гледате под тази статия.

Боеприпаси, монтирани на дронове, струващи 1500 долара, са способни да унищожат танкове за милиони долари, каза Принс. Той посочи, че през последните 20 г. САЩ са воювали с врагове, които не са били толкова добре подготвени, докато войната с Русия сега е война на държавно ниво.

Той даде пример с друг конфликт – с хутите в Червено море. „Някои от оръжията ни работят добре, но на каква цена? Хутите използват дронове, струващи от 20 до 50 000 долара, за да атакуват търговски кораби (свързани с Израел – б.р.) или американски кораби в Червено море, в Аденския залив. И САЩ трябва да свалят всеки от тези дрон не с една, а с две ракети, всяка от които струва 2 милиона долара. Тоест, ние харчим по 4 милиона долара за свалянето на един-единствен техен дрон, който струва 50 000 долара. Това не се променя, защото потокът от пари продължава по същия начин, без никаква отчетност, каза Принс и попита: „Кой беше наказан за провала ни в Афганистан, където след 20 г. ние заменихме талибаните с… талибаните? Тази некомпетентност няма да свърши добре“

„Американските данъкоплатци трябва да се притесняват, че не получават добро качество срещу огромните разходи за отбрана, които прави страната им“, каза Принс.

Миналия месец създателят на американската военно-наемническа компания Blackwater заяви, че има нещо „сериозно погрешно“ във военния капацитет на САЩ и способността им да пoкажат сила пред света. Фиатният характер на щатския долар и дълговите разходи позволиха на правителството да свръхфинансира армията, създавайки военна политика, която дава приоритет на малък брой военно-промишлени компании пред спечелването на войни, обясни Принс.

Армията на САЩ е най-скъпата организация в историята, но служи като средство за продажба на надценено военно оборудване на страни, които не желаят да го използват, защото е прекалено скъпо и недостатъчно ефективно… но са принудени да го купуват, смята бившия ръководител на американските наемници в Афганистан.

Той подчерта, че САЩ снабдяват украинците с остарели оръжия. „Изпращаме на Украйна оръжия, които са произведени преди 10-15 години от фирмите-производители. Но Пентагонът ги купува от тях днес на 4-5 пъти по-висока цена от тази, на която са произведени. Това е огромна измама, тези фирми мамят Пентагона, който не знае как да купува ефективно от икономическа гледна точка. Но каквото и оръжие да доставим на Украйна, то няма да промени резултата от битките“, посочи Принс.

Украинският конфликт, според него, трябваше да бъде решен отдавна на масата за преговори, но администрацията на президента Джо Байдън смята, че „американските оръжия ще спасят положението“, въпреки че „това не е така“. Според Принс колкото по-дълго продължава войната, толкова по-добри стават руснаците, които според него са показали феноменална способност да се учат от грешките си.

„Когато преди година и половина стреляхме по руснаците, на тях им отнемаше 1 час, за да ни отговорят с точна стрелба: толкова време им отнемаше да определят геолокацията, да я координират с командните си центрове и да стрелят обратно. Сега са свели това време до 2-3 мин. Така че те се научиха и стават все по-добри“, посочи основателят на Blackwater.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *