Британското разузнаване: Руснаците се опитват да вкарат ВСУ в котел и да разцепят силите им в Донбас

Въпреки че Русия отвори нов фронт в Харковска област, офанзивата на армията й в друго направление на фронта – това в Донбас продължава с пълна сила. Руснаците се опитват да вкарат ВСУ в котел и да разцепят силите им в Донбас, а оперативната цел е град Покровск. Това се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа „Х“.

Руските войски продължават да концентрират оперативните си действия в посока северозападно от Авдеевка, нанасяйки удари по широк фронт от двете страни на магистрала E50, напредвайки към ключовия център за доставки гр. Покровск.

„Руските сили вероятно са постигнали редица тактически успехи през последните 72 часа“, се казва във вътрешния доклад на военните на Лондон.

Според британското разузнаване магистрала E50 е основната комуникационна линия на териториите на стотици километри вляво и вдясно между контролирания от Русия Донецк и украинския град Покровск. Покровск се намира на около 20 километра от сегашната фронтова линия и вероятно е оперативна цел за военните на Москва. Руските атаки в тази посока най-вероятно имат за цел да разцепят украинската групировка в Донбас и да ги изтласкат на 50 километра на север заради прекъснатото им снабдяване през Покровск.

Северно от Бахмут, близо до град Северск, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщиха за тежки сблъсъци с руските сили на 18 и 19 май 2024 година, по време на които са обстрелвани украински позиции в Белогоровка, Веркнокамянское и Раздоловка.

„Напредъкът на руската армия в Северското направление засега остава ограничен“, отбелязват в закрития си доклад от Министерството на отбраната в Лондон.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *