Шефът на руската Дума разкри защо Байдън бомбардира Йемен. „Ако САЩ са правова държава, трябва да арестуват този човек.“

Президентът на САЩ Джо Байдън реши да атакува Йемен, за да обслужи свои политически интереси – за да отвлече вниманието на американските избиратели от пълния провал в Украйна и изключително тежките вътрешни проблеми на Америка. Това мнение изрази председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин в своя Telegram – канал, съобщи ТАСС.

Няма никаква логика в това да атакуваш цивилното население на една страна, защото имаш проблеми с групировка, която спира преминаването на корабите ти. Истинската причина за тези американски действия е че Байдън спешно се нуждае от малка, победоносна война“, заяви Володин.

Председателят на Държавната дума смята, че това е необходимо на американският президент, за да отклони вниманието на избирателите от външнополитическите си провали в Украйна, както и от тежките вътрешни проблеми на САЩ.

„Именно поради тази причина администрацията на Байдън не уведоми Конгреса на САЩ за атаката срещу Йемен. Тя е била извършена единствено и само по негово еднолично нареждане, което я прави незаконна. Това само потвърждава, че бомбардировките над цивилни са били извършени единствено за да обслужат политическия интерес на настоящия президент„, подчерта Володин, добавяйки, че дори поддръжниците на Байдън от Демократическата партия „твърдят, че той наруши конституцията.“

Председателят на Държавната дума отбеляза, че в навечерието на президентските избори в САЩ рейтингът на Байдън е „изключително нисък“. „Само 38,2% от американците одобряват представянето му.“

Володин отбеляза още, че ако изборите се проведат днес, Байдън ще загуби и то с много. Затова, според него, Вашингтон е извършил атака срещу суверенна държава, „зачерквайки международното право и плюейки върху Хартата на ООН“.

„Ако Съединените щати все още претендират да са правова държава, Байдън трябва да бъде преследван, преди да запали световна война, вкопчвайки се във властта с последни сили“, каза Володин.

Припомняме, че рано тази сутрин Русия осъди в ООН „фрапиращата агресия“ и „масирания удар“ по територията на Йемен от страна на САЩ и Великобритания след атаките им срещу подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, предаде Франс прес. „Тези държави извършиха масирана атака на територията на Йемен. Не говоря за нападение срещу група вътре в страната, а за нападение срещу цивилното население на страната“, заяви в Съвета за сигурност на ООН руският посланик в организацията Василий Небензя, като осъди използването на самолети, военни кораби и подводници. Междувременно Ройтерс съобщи, че днес американските военни са предприели още един удар срещу хусите в Йемен.

Ударите на САЩ и Великобритания по обекти на бунтовниците хуси в Йемен са въоръжена агресия и грубо нарушение на Устава на ООН, заяви на заседанието на Съвета Небензя, цитиран от ТАСС. „Ситуацията е пределно ясна. Действията на т. нар. коалиция са грубо нарушение на член 2 от Устава на ООН. Това е поредната военна агресия на колективния Запад в дългия му списък с набези срещу изтерзания Близък изток“, заяви руският посланик в ООН. Той отбеляза, че тези удари нямат нищо общо с правото на самозащита. „Противно на твърденията на западните колеги, масираните удари на САЩ и Великобритания по територията на Йемен нямат нищо общо с упражняването на правото на самоотбрана съгласно член 51 от Устава на ООН. Член 51 не може да се прилага в ситуацията с блокираното от хусите преминаване на западни търговски кораби. Осигуряването на свободно корабоплаване не може да се тълкува като право на самоотбрана, нашите американски колеги прекрасно знаят това“, заяви Небензя.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *