Протест пред посолството на САЩ иска паметникът на американските летци в София да бъде преместен

За 14 часа пред посолството на САЩ в София граждани планират митинг с искане паметникът на американските летци, загинали по време на Втората световна война в България, да бъде преместен. Посланието е монументът, дарен от Масачузетската артилерийска рота да бъде прибран зад оградата на дипломатическото представителство, и да се почита паметта на жертвите на американските бомбардировки над България в периода 43-44 г.

„Организаторите – граждани и граждански организации, не приемат в столицата ни да има паметник на хора, убили хиляди цивилни български граждани и разрушили столицата и други наши градове:, се казва в съобщението до медиите.  

Пред паметника ще бъдат поднесени черни ябълки, а на посолството ще бъде предадено подписано от присъстващите писмо, в което се настоява в името на добрите отношения между двете страни, паметникът да бъде преместен. 

Поводът за този митинг е, че на 10 януари се навършиха 80 години от бомбардировките над София от страна на английски и американски бомбардировачи. В резултат на дневното и нощното нападение на София загиват над 4000 жители, ранените са над 7300. Разрушени са над 5300 сгради, а хвърлените бомби над столицата са общо 1784. Според исторически сведения българската противовъздушна отбрана сваля 117 американски и британски самолета, загиват 159 офицери и сержанти, в плен попадат 330 британски и американски летци и бордови стрелци. 

Източник: БНР

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *