Боян Чуков: CAЩ започнаха още една война!

Съединените щати и Великобритания нанесоха удари срещу градовете на хусите в Йемен, заявиха пред Ройтерс четирима американски служители, отбелязвайки днешните ракетни обстрели срещу подкрепяната от Иран политико-военна организация, която контролира територията на Южен Йемен и от ноември месец възпрепятства преминаването на западните търговски кораби и танкери през Червено море в подкрепя на палестинците в Газа.

Бомбардировките срещу Йемен променят сериозно обстановката не само в Близкия Изток, но и в света. Хусите бяха единствените, които се противопоставиха на Израел-САЩ с оръжие, а не с вербални декларации. Мюсюлманският свят е изправен пред избор. Дали да се направи, че нищо особено не се е случило. Или да реагира адекватно.

Започна още една война. Движението на световната дипломация подсказва, че конфликтите в Близкия Изток изместват от световното внимание събитията в Незалежната. Джон Кърби днес заяви, че САЩ не разполагат повече със средства за да продължат финансово и военно Украйна. Зеленски от своя страна заяви, че без западната помощ украинските власти не могат да изплащат пенсии на 11-те млн. пенсионери, останали в Украйна, а Русия всеки момент ще нападне Латвия. „Йерусалим пост“ съобщи, че е нападнато посолството на САЩ в Багдад. Хусите съобщават, че са поразили американски военен кораб и са свалили един F-22 над столицата си Сана.

Карта на бомбардираните градове в Йемен

Официален представител на проиранското движение „Хути“ Абдул Кадер ал Мортада съобщи в социалната мрежа X, че в ранните часове на петък сутринта са извършени атаки срещу няколко йеменски града. Той заяви, че в „американо-ционистко-британската агресия срещу Йемен“ са били нападнати столицата Сана, губернаторството на Ходейда, Саада и Дамар и още редица други градове.

„Америка и Великобритания направиха грешка с решението си да започнат война срещу Йемен“ – каза лидерът на хусите Мохамед Ал – Бухайти и се закани, че „те скоро ще разберат, че атаката срещу Йемен е била най-голямата глупост в тяхната история“. „Всеки човек на този свят е изправен пред два избора. Да застане до жертвите на геноцида в Палестина или до неговите извършители“, написа той в „X“ мрежата.

Продължават реакциите на страните срещу нападението на САЩ и Великобритания срещу Йемен. Русия е поискала извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на ударите, съобщи Sky News.

Иран категорично осъди атаката, определяйки я като нарушение на суверенитета на Йемен. „Тези атаки са явно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Йемен и нарушение на международното право. Това само ще допринесе за несигурността и нестабилността в региона“, каза говорителят на Министерството на външните работи Насар Канани .
Руският сенатор Андрей Клишас заяви: „Днес Хусите получиха картбланш за възможно най-твърд отговор на западните агресори„.

Каспийският флот на Иран е приведен в пълна бойна готовност. Техеран и Дамаск заявиха, че подкрепят безусловно Йемен. Най-вероятно през следващите дни обстановката в Червено море ще се усложни допълнително. Не е изключено да бъдат атакувани американски и британски военни бази в региона. Както и техни дипломатически представителства.

Боян Чуков, геополитически анализатор. Телеграм

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *