Шефът на НАТО: Подкрепата за Украйна струва все по-скъпо на жителите на западните страни!

Повечето страни от НАТО са изчерпали възможностите си за продажба на оръжие на Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че подкрепата за Украйна в настоящия конфликт струва все по-скъпо на жителите на западните страни, но отбеляза, че е жизнено необходимо помощта за Киев да се „запази и увеличи“. Това мнение той изрази в неделя в интервю за германския вестник Welt am Sonntag, съобщава ТАСС.

„Нарастващите разходи за храна и енергия носят трудни времена за много домакинства в Европа“, каза Столтенберг. Но въпреки това, според него, е необходимо да продължи подкрепата за Киев. В този контекст генералният секретар на НАТО даде висока оценка на скорошните оръжейни доставки на Берлин за Украйна. „Решителната подкрепа на Германия е от решаващо значение“, каза Столтенберг.

„Всички ние трябва да не спираме да помагаме на Украйна“, каза той. „Това ще помогне на украинците да отстояват правото си на самоотбрана“. В същото време генералният секретар на НАТО отбеляза, че целта на алианса с тази военна подкрепа е „Украйна да укрепи позициите си, така че да преговаря за мир на масата за преговори при по-добри условия“. „Най-добрият начин да подкрепим мира е да подкрепим Украйна“, каза Столтенберг.

Думите на Столтенберг идват на фона информации, че повечето страни от НАТО вече са изчерпали възможностите си за продажба на оръжия на Украйна.

За това писа и американското издание  The New York Times.

Две трети от страните от НАТО са изчерпали напълно възможностите си да доставят оръжие на Украйна, съобщи в събота The New York Times, позовавайки се на представители на Северноатлантическия алианс.

Според тях оръжейните запаси на 20 от 30-те страни от НАТО са „почти нулеви“, докато останалите 10 членки на алианса са запазили частична способност да продължат да доставят оръжие още известно време. Последната група държави включва Франция, Германия, Италия и Нидерландия.

Според вестника Полша и балтийските държави са в особено затруднено положение по отношение на доставките на оръжие. По негова информация страните от НАТО са прехвърлили на Украйна оръжия на стойност 40 млрд. долара, което е сравнимо с годишния военен бюджет на Франция.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция в Украйна в отговор на молба за помощ от страна на лидерите на републиките в Донбас. Тогава Западът наложи мащабни санкции срещу Русия и увеличи доставките на оръжие за Киев.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. „Помагайки“ на Украйна, народите от НАТО гарантират собствената си бедност или беззащитност, а някои и двете. „Новото“ оръжие, което трябва да придобият, за да не са съвсем голи в един все по-озверяващ свят, няма да бъде собствено производство, Русия няма да им продаде и остават САЩ и то като монополист. Да си единствен на пазара е невероятно приятно и цената зависи само от собствената ти съвест. Съвест у собствениците на американският ВПК, не е била открита до сега. Хартиените ни самолетчета може да се окажат велика далавера и в бъдеще Бойко и Каракачанов да се разхождат като пауни по жълтите павета и да се хвалят, колко са били умни и предвидливи, когато са ги платили „на зелено“. Лошото е, че няма да ни оставят само с тях, а ще „стимулират“ бъдещите ни управляващи да поръчват още, а и всякаква друга техника по съответните „пазарни“ цени. Останем ли в НАТО и ЕС, бъдещето ни е робско, до самият си край.

  2. Присъстваме на един грандиозен исторически спектакъл,на икономическото погребение на целия европейски континент.Досега Украина беше мястото, където като на скраб „ОБЕДИНЕНА“, под шапката на САЩ Европа си изсипваше оръжието.Това е признак и на и на духовна катастрофа.

  3. А този брюкселски чиновник, който никога не е блестял с висок ум, смени регистъра и започна да намеква, че Украина може да бъде захвърлена така бързо и болезнено, както беше захвърлен и Афганистан.Е хилядите убити в тази братоубийствена война са последната им грижа, което потвърждава мизерията на този сатанински проект. Светът ще се освободи от американския хомот с кръвта и живота на хияди руснаци, за мизерията на останалите никой и не мисли.А ние жалките и окаяните все още бленуваме европейското си щастие.

  4. АЙСИКТИР БЕ ФАШИСТ НИКОГА НЯМА ДА ПОБЕДИТЕ ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ ТЯ Е СВЯТА И ГОСПОД Я ПАЗИ !

  5. Каква стана тя,каква? Русия издържа на цяла Европа заедно с Америка. При това без главното си оръжие – „мороз“. От него спомени имат и французите и германците. Ред е на авериканците! Щат не щат и те ще опитат от това оръжие на Русия! Лошото е, че в Европа тази зима ще бъде посрещната в домовете ни при 17 градуса – т.е и всички ние ще вкусим от този „разкош“. Но когато в домовете ни е студено, всички ние ще викаме и изразяваме горещата си любов към тъпаците политици още по бурно на площадите – докато ги изметем от НС. Най – много искам да докопам един, който щеше да „напляска“ Русия. Ела бе Плевньо, ела бе мили да видиш как някой по-млад от теб ще топли булчето ти в леглото!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *