Шефът на енергийната комисия в Германия: Да увеличим доставките на руски газ!

Германия трябва да увеличи доставките на енергия от чужбина, включително и от Русия, за да намали цените на електроенергията в страната. Това заяви днес ръководителят на комисията по опазване на климата и енергийните въпроси на Бундестага Клаус Ернст.

Клаус Ернст

Според него резултатът в Германия от санкциите й срещу Русия е „взривно покачване на цените на енергията, рязък спад на производството в енергоемките отрасли и свиване на германската икономика“. В изявление на страницата си в социалната мрежа X (бивш Twitter) Ернст отбелязва, че икономическите санкции „нараняват нас многократно повече от Русия, чиято икономика расте“. В тази връзка той призовава правителството на Германия да позволи увеличаването на доставките на „енергия, включително от Русия“, което ще намали цените на енергията в Германия.

Според депутата „със санкциите си срещу Москва германското правителство застрашава нашия просперитет“. И още: „Имаме нужда от преговори, а не от това да доставяме все повече оръжия за Украйна и нови санкции срещу Русия!“ – подчертава Ернст.

Според резултатите от проучване на Германската търговско-промишлена камара (DIHK), публикувано на 29 август, 52% от повече от 3,5 хиляди анкетирани фирми съобщават за „отрицателно или много отрицателно“ въздействие върху бизнеса им вследствие на избрания курс от ръководството на страната за постигане на климатична неутралност. Според заместник-генералния директор на DIHK Ахим Деркс много германски компании са силно загрижени от „недостига на енергийни доставки както в настоящия момент, така и в средносрочен и дългосрочен план“ и съмненията им относно собствената им конкурентоспособност са „по-големи от всякога“, припомня ТАСС.

След началото на руската спецоперация в Украйна Германия реши се отказа от вноса на руски енергийни ресурси. Германия вече не получава руски петрол по тръбопровода „Дружба“, както и руски газ по тръбопроводите „Северен поток“ 1 и 2 заради саботаж на съоръжението.

Проучване на швейцарската консултантска фирма Prognos показа, че цените на електроенергията в Германия ще останат високи през следващите години, ако доставките на руски газ за републиката не бъдат възобновени изцяло.

Напомняме, че вчера министърът на външните работи на Русия каза: „Руската федерация ще „помисли 10 пъти“, ако фалираща Европа предложи възстановяване на отношенията ни“. Цялата новина, можете да прочетете ТУК

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *