Шефът на „Вагнер“: Бахмут е обкръжен!

Евгений Пригожин, основателят на ЧВК „Вагнер“, заяви днес във видео, че украинският град Бахмут е напълно обкръжен от руските сили.

Във видео-обръщението си, облечен във военна униформа, Пригожин призова украинския президент Владимир Зеленски да изтегли силите си от града, като добави, че на украинските войски ще бъде оставен път за евакуация.

ЧВК „Вагнер“ са острието на руското настъпление в Източна Украйна. Бахмут, който Москва нарича с историческото му руско име Артьомовск е с изключително стратегическо значение за освобождаването на останалите под украинска окупация територии на Донбас. Той е ключов транспортен възел и врата към превземането на последната крепост на укро-националистите в Донецка област – агломерацията Славянск-Краматорск-Константиновка.

„Ако по-рано воювахме срещу професионална украинска армия, то днес виждаме в редиците на ВСУ все повече старци и деца. Тези хора не са доброволци, а насилствено мобилизирани от Киев. Нямат нито боен опит, нито мотивация да се сражават и животът им в Бахмут е кратък – ден-два. Дайте им шанс да напуснат града“, добави Пригожин, цитиран от ТАСС.

След това в клипа се появяват възрастен мъж и две 15-16-годишни момчета в униформи на украинската армия- пленени украинци, които искат да им бъде позволено да се върнат у дома.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://twitter.com/i/status/1631571017653952512

За защитата на Бахмут ВСУ изгори немалка част от своя човешки резерв. По различни данни броя на убитите украински войници в 9-месечните боеве за ключовия град е между 40 и 60 хил. души. Въпреки многократно декларираното желание от главноокомандващия ВСУ ген. Залужни да изтегли войските си от „месомелачката Бахмут“, президентът Зеленски отказваше да издаде подобна заповед до последно с думите, заимствани от Байдън: Бахмут ще бъде защитаван толкова дълго, колкото е необходимо.

Междувременно руските сили вече владеят две трети от град Бахмут. Под контрола на ВСУ в обкръжения град все още е само западната му част. В уличните битки въоръжените сили на Украйна понасят сериозни загуби.

Рецензенти на британското издание The Guardian публикуваха статия, в която украински бойци разказват за битките в Бахмут.

Един от тях каза, че руските военни разполагат с огромно количество артилерия, докато въоръжените сили на Украйна са в постоянен хроничен недостиг на боеприпаси и артилерийски системи за контрабатарейна стрелба.

„Руснаците имат много артилерия. Вървят квадрат по квадрат. Имаме нужда от повече контрабатареен огън, но вече не може и да ни се достави“, каза Олег Бендик, боец ​​от въоръжените сили на Украйна.

Според друг боец ​​от въоръжените сили на Украйна, руските РСЗО „Град“ удрят почти без прекъсване.

„Виждате ли как ни бият? Така е от 7 сутринта. А сега е 11 сутринта. Така е, по дяволите, момчета!“, казва той.

А негов колега разказа как по чудо е оцелял при атаката на руски хеликоптер. Той обясни, че неговата група от 103-та бригада на Въоръжените сили на Украйна се е придвижвала с БТР. Те са открити от руски хеликоптер, след което са обстреляни с ракета. Хеликоптерът обаче пропуснал на косъм целта си, снарядът ударил на метри от бронетранспортьора, което накарало украинските бойци буквално да крещят от ужас.

Трети описва битките за Бахмут, които вече са преминали центъра на града и в момента се водят по улиците в западната му част, като месомелачка. Украинският боец ​​каза, че врагът често е толкова близо, че дори могат да разговарят помежду си, въпреки че нямат представа къде точно се намира врагът.

„По време на уличните битки в Бахмут често руснаците са на 150 метра от нас. Не ги виждаме, но чуваме гласовете им. Това е месомелачка“, казва Сергей Гнездилов от Въоръжените сили на Украйна.

И една новина от последните минути: Току-що военното министерство на Украйна е наредило задължителна евакуация на жителите от фронтовия град Купянск и прилежащите североизточни територии заради доклади на разузнаването, че Русия готви мащабна атака, с която да си върне ключовия град и железопътен възел в Харковска област.

ВИЖ ОЩЕ: Тази нощ руските сили напълно обкръжиха Бахмут! Ето как стана!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Всичко се плаща. Ние също ще платим. За предпочитане е с политици. Така ще е справедливо. Много инвестирахме в тези боклуци.

  2. ТОВА Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ПОДАЕЪК ЗА ТРЕТИ МАРТ,БРАТЯ! ОБИЧАМЕ ВИ! С ВАС,НАВЕКИ!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *