Чудовищен взрив в Одеса. Кметът: Това бе най-мащабната руска атака от началото на войната

През нощта на 19 юли Русия е нанесла удари с ракети и дронове по терминали за зърно и петрол в украинските пристанища Одеса и Черноморск, в резултат на което е била повредена инфраструктурата на търговците. Това съобщи вицепремиерът по възстановяването – министър на развитието на териториите и инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков, цитиран от „Украинская правда“.

Кметът на Одеса Генадий Труханов заяви, че през нощта градът е претърпял най-масовия удар от началото на руската военна интервенция в Украйна. „Една от най-лошите нощи. Този мащаб на атака не помним от началото на инвазията“, написа той на страницата си във Facebook.

По-рано оперативното командване на въоръжените сили на Украйна „Юг“ съобщи за щети на индустриално предприятие и пристанищна инфраструктура в Одеса.

На 18 юли също беше съобщено за експлозии в града. Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи за нанасяне на масови удари с високоточно оръжие по военни обекти в района на Одеса и Николаев, където се подготвят атаките по руска морска инфраструктура с помощта на безпилотни катери. Унищожено е и мястото на производството им в корабостроителница в района на Одеса. Ударът на руската армия е ответен – заради взривовете на Кримския мост.

Снощи е обявена въздушна тревога в Одеска област и още девет области на Украйна. Според украински медии поредица от експлозии са избухнали по-специално в двата основни пристанищни града на Украйна – Одеса и Черноморск, Одеска област.

Най-малко седем души бяха ранени, след като Русия атакува тази нощ пристанище и критична инфраструктура в Южна Украйна, съобщи украинското оперативно командване „Юг“, цитирано от агенция Укринформ.

„През изминалата нощ врагът атакува Южна Украйна с мощни удари с ракети и дронове камикадзе, изстреляни от Севастополския залив“, съобщи командването.

Също през нощта „Русия използва брегова ракетна система в Крим, за да атакува Одеса с ракети „Оникс“, а стратегически бомбардировачи са изстреляли ракети Х-59 и Х-22″. Едновременно с ракетната атака Русия изстреля срещу Южна Украйна дронове „Шахед-136“.

Ракета Х-59 е била свалена от украинските ПВО, вследствие на което е паднала в жилищен район на Одеса и е издълбала голям кратер, а няколко сгради са понесли щети от ударната вълна. Има трима ранени цивилни.

Ракети „Оникс“ и Х-22 са ударили пристанището и критична инфраструктура. Врагът улучи зърнен и петролен терминал, повреждайки хранилища и товарно-разтоварно оборудване. Възникна пожар, а компетентните служби бяха задействани, за да неутрализират последиците. Засега няма информация за жертви и ранени.

„В Одеска област беше улучен промишлен обект. Бяха поразени и два склада на две различни места – единият с тютюн, а другият с боеприпаси, допълни оперативното командване „Юг“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Само така яко пуцане с ракети по православните региони до пълното им заличаване, докато католическата част и укрофашистката столица, трябва да се пазят.

  2. Гаднярите са хванали момчето снимало клипа и са му връчили призовка. Дано е жив и здрав!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *