Целта на изтеклите секретни документи от Пентагона: Датата на Голямото украинско настъпление се чете между редовете

Русия стана обект на съвсем не шеговита информационна атака, която не беше идентифицирана веднага като такава от руската експертна общност. От средата на миналата седмица руските Telegram-канали бяха залети с новини за изтекли в интернет секретни документи на Пентагона, които съдържат чувствителна информация за предстоящото украинско контранастъпление в Донбас и Запорожие, а също и за цялостната ситуация на фронта. Водещи американски вестници, близки до правителството на Байдън раздухаха информации за това изтичане. С което размътиха водата на организаторите на този информационен саботаж.

Фалшификат

И така, от 6 април във вътрешните канали на Telegram се спусна лавина от новини, писващо как някой по волята на съдбата уж е получил достъп до тайните на Пентагона и ги е пуснал в мрежата. Изсипаха се някакви „секретни документи“ на американските военни за ситуацията на украинския фронт, съдържащи американската оценка на съотношението на силите и загубите на Русия и Украйна – и всичко това в контекста на предстоящото контранастъпление на въоръжените сили на Украйна.

Ден по-рано, на 5 април, в популярната сред геймърите платформа за чат Discord започнаха да се появяват снимки на „американски документи“, обозначени като „Секретно“ или „Строго секретно“. След това снимките на тези „секретни“ документи започнаха да се разпространяват в анонимния уеб форум 4chan, а от там заляха и двете социални мрежи – Telegram и Twitter, за които е известно че не се цензурират в полза на американската пропаганда

Веднага здравомислещи потребители започнаха да питат един през друг: какви специални служби са тези, които позволяват такова източване? А ако американските военни са го направили умишлено, тогава трябва да бъдат попитани на кого служат – на Америка или на Русия?

Ако пък документите са изтекли от руските тайни служби, които, разбира се, би могло да са се сдобили с такива материали (впрочем това им е работата), тогава възниква същият въпрос, но вече повдигнат на десета степен. След като се е сдобила с такива ценни документи, съдържащи военните планове на противника, ако документите не са фалшиви никоя специална служба никога не би ги разгласила публично, а просто би пристъпила към задълбоченото им проучване в интерес на страната си.

Руснаците, ако са получили такава информация, няма причина да я пускат в социалните мрежи. Изводът е ясен като бял ден: това е фалшификат. И е ясно, че не е наша работа. Каква е целта на този фалшификат? Ще се опитаме да отговорим по-долу.

За авторите на фалшификата

Малко по-късно стана ясно, че американците разработват многостранна и многопосочна информационна комбинация с участието на държавните им институции и либерални американски медии.

В дезинформационната операция активно се включиха вестниците Washington Post и The New York Times, телевизия CNN и други видни медийни представители на американския неолиберален истаблишмънт, близки до правителството. Те мигом реагираха като публикуваха поредица от статии за „изтеклите секретни доклади на американската армия“, като първата част от тези доклади се отнасяше конкретно за ситуацията на украинския фронт, а втората се фокусира повече върху факта, че изтеклите документи разкриват, че САЩ масово шпионират своите съюзници – по-специално Украйна, Израел и Южна Корея. Ето, има и информация, дискредитираща САЩ – за по-голяма автентичност.

Тогава се включи Министерството на правосъдието на САЩ, което се „загрижи“ за изтеклите „чувствителни“ материали и обяви, че е започнало разследване съвместно с Пентагона, за да установи как се е случил този теч.

„Министерството на правосъдието започна разследване на изтичането на секретни документи на Пентагона, които изглежда описват подробно бойните способности на Украйна, нейните потенциални уязвимости и по-мащабните усилия на НАТО да отблъсне руската инвазия“, пише The Washington Post.

В реалистичен дух вестникът отбелязва, цитирайки „източник от Министерството на отбраната на САЩ, който, както и други измислени герои, говори при условие за анонимност“:

„Повечето документи изглежда са били изготвени през зимата за председателя на Обединения комитет на началник-щабовете ген. Марк А. Мили и други висши военни чиновници. Те бяха на разположение на много други служители и изпълнители със съответните разрешения за сигурност.“

„Анализатори казаха, че в по-голямата си част документите изглеждат истински и ще предоставят на Русия ценна информация като графици за доставки на оръжия и войски, сила на украинските войски и други военни подробности“, пише на свой ред The New York Times.

С други думи, всичко това цели да ни убеди, че документите наистина принадлежат на Пентагона и тяхната автентичност не подлежи на съмнение.

В същото време някои американски медии без никакво колебание твърдят, че документите първо са попаднали в ръцете на руските спец. служби и са изтекли в публичното пространство именно през тях, като всячески се опитват да внушат, че това е изгодно на Москва.

„Това е опит за дезинформация от страна на Москва, смятат анализатори“, пише The New York Times.

„Това изтичане на информация е първият пробив на руското разузнаване, оповестен публично от началото на войната“, продължава да настоява вестникът.

Доказателства за тези твърдения обаче няма, има само мнения на анализатори, които се представят като аксиома.

За да отблъснат подозренията от себе си, втората партида „изтекли документи“ свидетелстват за това как ЦРУ и Пентагона шпионират своите съюзници. Тази информация уврежда имиджа на Съединените щати и следователно не може да е изготвен от тях фалшификат.

Такава имиджова щета обаче САЩ лесно могат да пожертват, за да прокарат като истина фейк по друга тема – ситуацията на украинския фронт. В крайна сметка всички знаят, че САЩ шпионират целия свят. Но целта на тази вярна информация, както вероятно и на друга достоверна информация, пробутана в документите, е руснаците да повярват и в заложените вътре стотици лъжи.

Внимание: дезинформация!

Каква може да е целта на тази дезинформация? Изглежда, че авторите на „изтичането“ искат да успокоят, да приспят бдителността на руските военни. В изтеклите документи като червена нишка е прокарана идеята за неподготвеността на въоръжените сили на Украйна, които нямали никаква възможност да проведат активни настъпателни действия.

„Вашингтон пост“ категорично обръща внимание на читателя (тоест на нас), че „способността на Украйна да осигури ПВО със среден обсег за защита на фронтовата линия ще бъде окончателно намалена до 23 май“.

Те казват, че системите за противовъздушна отбрана, които са на разположение на въоръжените сили на Украйна, ще могат да „издържат само още две или три вълни от удари“ на руските ракети и безпилотни самолети.

Те се опитват да ни внушат, че броят на западните системи за ПВО е силно ограничен – и те „не могат да се справят с масирани руски ракетни обстрели“.

Както подчертава The Washington Post, американските военни прогнозират, че поради изчерпване на снарядите, различни руски и западни зенитно-ракетни системи на въоръжение във ВСУ до края на април ще се превърнат в безполезно желязо.

По тази причина в документите на Пентагона се дава съвет на украинците да използват системите си за противовъздушна отбрана само срещу руските самолети, като игнорират безпилотните им самолети.

New York Times посочва почти същото:

„За опитния руски военен стратег, полеви генерал или анализатор от тяхното разузнаване документите без съмнение предлагат много ценна информация“.

В документите се споменава например нивото на потребление на боеприпаси на системите HIMARS… Пентагонът никога не е съобщавал публично с каква скорост украинските войски използват боеприпасите за HIMARS, но това е описано в документите.

Американските журналисти буквално притискат руските военни да обещаят, че данните за „недостига“ на боеприпаси във Въоръжените сили на Украйна ще се вземат предвид от тях при планирането на руските военни операции. Не е ли странно това?

Освен това, всеки, който чете изтеклите документи на Пентагона, трябва да стигне до извода, че предстоящото настъпление на въоръжените сили на Украйна със сигурност ще се проведе в посока Запорожие.

Отчитайки тази информация Русия задължително трябва да съсредоточи повечето си отбранителни сили и средства в това направление. Но ако това е фейк, тогава ударът на въоръжените сили на Украйна със сигурност ще е в други участъци на фронта или пък на друго място – извън зоната на съприкосновение?

Къде ще удари ВСУ?

Не подценяваме врага, неговата сила, хитрост и изтънчен ум. Но трябва да сме наясно, че на лидерите на киевския режим и на американските им куратори им е пределно ясно, че въоръжените сили на Украйна никога няма да победят руската армия. Затова и задачата, която са си поставили не е да спечелят войната, а да навредят максимално на Русия, да я изтощят, предизвиквайки вътрешни бунтове в страната.

Никой външен враг не може да победи Русия, тя може да бъде унищожена само отвътре. Цялата западна риторика за намерението да се нанесе „стратегическо поражение“ на Москва е насочена единствено към оказване на психологическо въздействие върху нашето население.

Затова и американците изобщо не се надяват на някакъв успех на въоръжените сили на Украйна в каквото и да било настъпление. Имат нужда от психологически удар срещу руснаците. Какъв може да бъде той?

Това може да е сериозна военна провокация като взривяването на Кримския мост. Изглежда, че Русия, на първо място, трябва да е готова да защитава старите си територии – Брянска и Белгородска област.

В колосален имиджов удар би се превърнало например нападение на няколко украински ДРГ на територията на Брянска област, превземането на няколко населени места и избиването на цивилните там.

Освен това особена опасност представлява Приднестровието, което Русия ще защити много по-трудно, отколкото собствените си територии. Трябва да се има предвид, че завладявайки Приднестровието, въоръжените сили на Украйна (да се чете – американците) ще въвлекат във войната и Молдова, въпреки че населението на тази страна е силно проруско и открито изразява недоволството си от режима на проамериканската си президентка с румънски паспорт Мая Санду, която провежда открито провокативна политика спрямо Русия и Приднестровието.

И ако при нападение в района на Брянск въоръжените сили на Украйна при всички случаи ще се провалят, то е трудно да се направи прогноза за Приднестровието. Една инвазия на Украйна в Приднестровието би направила нещата доста по- сложни за Русия. Но това пък ще накара Русия да направи нещата стократно по-сложни за Украйна.

Крайната цел

Зад всички тези информационни провокации, както и зад военните приготовления на Украйна и блока НАТО, който обяви, че започва мащабни военни учения „Defender-23“ на 22 април – всичко това може да е опит на САЩ да се оттеглят от украинския конфликт и търсене в момента на най-изгодни преговорни позиции, опитвайки се скоростно да стигне до някакъв мирен диалог с Русия. На Вашингтон украинският конфликт му бе необходим за да сплаши военно страните от БРИКС и ШОС да не си и помислят да се отказват от ползването на долара и американската финансова система като цяло. Русия обаче устоя на военния натиск на целия Солидарен Запад и укоражени БРИКС и ШОС изхвърлиха долара, плъзвайки САЩ по пързалката на фалита.

Сега Западът уведомява за желанието си да прекрати ненужния му вече конфликт като че ли постепенно. Това обаче беше артикулирано съвсем ясно по време на неотдавнашното посещение на Зеленски в Полша, където двете страни обсъдиха създаването на единна държава, но не на равноправни начала, а чрез поглъщането от Полша на Украйна.

Целта на Запада при очакваните скорошни преговори с Русия е да спре настъплението на руските войски, преди те да стигнат до Западна Украйна, Лвов и полско-украинската граница. Тоест плановете на Запада за спасяване на Украйна са минималистични и включват нейното разделяне между Русия и Полша.

Въпросът къде ще бъдат разположени позициите на руските войски, колко близо ще бъдат те до границата с Полша в момента на започване на мирните преговори, е принципен за Запада. Очевидно САЩ се опитват да запазят някаква територия на запад, която да продължи да носи името Украйна“.

В същото време ще бъде решена концептуалната задача както на Запада, така и на киевския режим, който присъединявайки подконтролната си територия (или това, което ще остане дотогава от нея) с Полша, веднага ще стане член на ЕС и НАТО. И в този смисъл информационната провокация с изтичането на „секретни“ документи на Пентагона изглежда съвсем разбираема и оправдана. Това е информационна артилерийска подготовка за скрита както от врага, така и от световната общественост капитулация.

Игор Пшеничников

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

14 коментара

  1. Русия участва колебливо в тази „СВО“, но вече цяла година развърта военното си производство, консолидира гражданите си, печели дипломатически победи и симпатия от страничните наблюдатели. С една дума САЩ искат с мощен медиен тласък, да компенсират загубената една година пропаганда. Изнервени са и държат кибрита за Третата световна война, в треперещите си ръце. На противниците им е ясно това и Русия, чрез изпитанията на нови балистични ракети и Китай, чрез военните си маневри, се опитват да ги откажат. Това е „перчене“ в природата винаги е последният аргумент и се очаква някой да отстъпи. При човеците е съмнително. Паническата „дипломация“ на европейците издава голям страх. Дълбоката държава не ги брои за живи и изпрати Байдън, да се среща със Сунък, за да са сигурни в англоговорящото ядро и ако могат да придърпат внезапно Индия. Не случайно сложиха такъв премиер на Великобритания. САЩ са пред втората си гражданска война, щатите вече са разделени, маси от население се мести между тях и единственият им шанс е пак да опитат да отклонят вниманието, защото единственият шанс нещо да я предотврати е обща заплаха. Доларът е почти детрониран, европатерицата му е с лоши прогнози, а рязкото сваляне на жизненото ниво си е революционна ситуация. Това е още един аргумент, да Я започват. Въпросът е с ПЪРВИ УДАР ли ще е или само конвенционално? Предвид изоставането, масирана ядрена атака е логично начало. Гледайки събитията от такъв ъгъл, предателството на Горбачов става най-голямото в Човешкият род.

  2. Някъде в плана им за редуциране на човечеството фигурираше “контролирани ядрени удари”. Господ да ни е на помощ в това, което предстои.

    • Дори йодови таблетки не мога да си намеря. Някой ако има в повече да предлага, все ще съберем стинки да си купим.

      • Няма такива в аптечната мрежа, доколкото ми е известно. Ще се поразтърся за вариант капки тези дни и ще пиша.

      • Да, аз проверих в няколко аптеки и се оказа , че няма. Ще съм благодарен да ни насочиш къде да търсим и какво.

    • 1.Правена е компютърна симулация на Световна ядрена война – ще умрат около 5 милиарда , но ще останат около 2 милиарда. Това им е целта…
      2.Има технология за изчистване на поразените с радиация райони за 2-3 до 5 години. Няма да са 10 000 години…

  3. В краварската уж държавица миграцията към тексас и флорида е в милиони…. палежите на заводи складове за храни, дерайлиране на влакове, кораби …… не спира и дори не е интересно вече за медиите. Вече започват и насилствено отнемане на земята, за да спасят планетата от промените на климата. Яденето на скакалци, червеи, хлебарки, пучи въШки …… стават деликатес. Ако не последва гражданска война там, скоро и нас ще ни разселват.

    • И водата.
      Отравянето на природата също е в плана. Отнемането на кислорода и въглерода- които са в основата на живота.
      Не знам с какво си имаме работа, но е сигурно, че е човеконенавистно, че няма морал и никакви задръжки, че целта му е унищожението на живота във всякаква форма.

      • Човеконенавистната идеология се нарича“трансхуманизъм“.Като продължение на сатанизма…
        Глобалистите са обсебени от идеята-да откраднат планетата за себе си !На Световния Икономически форум в Давос,журналисти са дочули неволно,как сатанистите наричат обикновените хора – „ненужните ядящи“…

  4. След като оръжието на янките – всепризнат световен хегемон се изтъпи и почна да не върши работа, виждаме, че прибягват до второто си най-мощно оръжие – господството върху медиите и силата му върху съзнанието, възприятията и трайното убеждение на хората и способността им да запомнят и тълкуват фактите и събитията според излъчваното от медиите. След като те са ти преобладаващо подчинени, по тях и чрез тях можеш да се забавляваш като пускаш и внушаваш каквото си искаш – било лъжи, било дезинформации, било безобидни полуистини и откровени измислици, с които да манипулираш цялата човешка популация на планетата. Това се практикува не от вчера и всеки път се изненадваме от лекотата на измисляне на все по-коварни и все по-префинени небивалици от тяхна страна и все по-доверчивото им преглъщане от измаймунените подчинени на Вашингтон. Да споменавам ли „смъртоносния ковид“, или как „ние убихме папата“ или как „Садам без малко не хвърли бомбата“? Вече чакам кой ще отиде отново на луната за да открие, че там няма стъпки от краката на Армстронг.

    • Кубрик призна, че стъпването на луната е фалшификат. Най-странното е, че знамето се развява от лунните ветрове…
      Вече не знам какво е луната и някой стъпвал ли е там…
      Всички сме в матрицата.

    • Деветдесет и девет процента трябва да живеят ден и нощ в тунела на страха насаждан им от медиите! Дори децата трябва да сънуват кошмари заради глобалното затопляне и проблемите на околната среда, за да ги накараме да разберат, че ще оцелеят само тези, които подкрепят нашите решения.
      Вие ще умрете, защото замърсявате прекалено много околната среда, освен ако не си купите от нас електромобил.
      Вие ще умрете, защото икономическата криза ще ви разори, освен ако не дадете парите си, за да спасите нашите банки. Вие ще умрете, защото на земята не достига вода, освен ако тя не ни принадлежи и ние не я разпределяме.
      Вие ще умрете в терористична атака, защото лобираните от нас системи за лицево разпознаване все още не са достатъчно разпространени във вашите градове.
      Вие ще умрете заради повишаването на нивото на океаните, освен ако не сте собственик на апартамент в някой от нашите защитени високопланински комплекси.
      Вие ще умрете заради ширещата се престъпност, освен ако не придобиете наше въоръжение.
      Вие ще умрете, защото болниците се задъхват и няма да могат да ви приемат по спешност, освен ако не сте си запазили място в някоя от частните ни клиники.
      Вие ще умрете, защото светът е депресивно място и всяка сутрин поражда у вас желание за самоубийство, освен ако не вземате от новото поколение наши антидепресанти.
      Вие ще умрете заради некачествената храна, освен ако не купувате нашите антипестициди.
      Вие ще умрете, защото ще ви накарат да заложите своя дом и да дадете три четвърти от вашия доход на държавата, за да помогнете за изплащането на външния й дълг, освен ако не сте записани в една от нашите застрахователни програми против бедност.
      Вие ще умрете, защото ядрената война е неизбежна, освен ако не се съгласите да живеете под земята в нашите бункери.
      Вие ще умрете, защото не използвате нашата технология за здравно наблюдение в реално време.
      Вие ще умрете, защото не сте закупили нашите лекарства за удължаване на живота.
      Вие ще умрете, защото не сте свързали вашето съзнание с компютър. Вие ще умрете, защото все някога Земята ще бъде ударена от метеорит, освен ако не финансирате нашата програма за космически изследвания.
      Вие ще умрете, защото лъченията от телевизорите, на които гледате сериалите си нагряват планетата, освен ако не закупите премиум абонамент.
      Вие ще умрете от тревога, защото сте пропуснали информация от първостепенна важност на телефона си, който е прекалено стар, за да поддържа нашите нови приложения, освен ако не се сдобиете с най-новия модел.
      Вие ще умрете, защото сте загубили три лайка на един от постовете си във Фейсбук, освен ако не ни дадете пълен достъп по личния си живот.

  5. ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ ОТ УЧИТЕЛЯ – ПЕТЪР ДЪНОВ. ПИСАНА Е 1923-1933Г. ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ПРЕДСКАЗАНИЯ И АНАЛИЗИ. ПРОЧЕТЕТЕ И МИСЛЕТЕ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *