Фон дер Лайен: Русия и Хамас си приличат. Умишлено избират цивилни за жертви, включително деца, за да ги убиват и да вземат заложници

Ислямисткото движение Хамас и Русия си приличат, каза председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен по време на лекция в института „Хъдсън“.

Камери уловиха думите ѝ, но те се откриват и в речта ѝ, публикувана на сайта на Европейската комисия. Фон дер Лайен направи това изявление часове след като американският президент Джо Байдън заяви, че не бива да се допуска руският президент Владимир Путин и Хамас да победят.

„Владимир Путин иска да изличи Украйна от картата. Хамас, подкрепяна от Иран, иска да изличи Израел от Земята“, каза тя. „Русия и Хамас си приличат. Както каза украинският президент Зеленски – „същността им е еднаква“, заяви тя.

„Русия и Хамас, продължава тя, умишлено избират цивилни за жертви, включително деца, за да ги убиват и да вземат заложници. Това е варварски способ на борба. И ако не спре веднага, потенциално може да се разпространи от Европа, през Близкия изток чак до Тихия океан. Западната решимост бива изпитвана всеки ден от нейните врагове, които търсят да намерят слабости. И всеки техен успех ще ги насърчи за още насилие, като крайната им цел е да преобърнат съществуващият ред, основан на правила.“

Ескалацията до глобална война в Близкия изток обаче още може да се предотврати, каза тя, като добави, че: „Диалогът между Израел и арабските му съседи може и трябва да продължи.“

„Утроихме хуманитарната си подкрепа за палестинците в Газа, но обмисляме и помощ за развитие за Западния бряг (Другата територия на Палестинската автономия, която се управлява от силно подчинено на Израел марионетно правителство, което масово не е одобрявано от местните палестинци – бел. ред.) предвид много крехката ситуация на терен. И удвояваме ангажимента си към региона“, продължи тя.

„Видяхме как арабските улици се пълнят с гняв из целия Близкоизточен регион. Рискът от мащабен конфликт на територията на няколко държави е реален. Тъкмо това искаше да постигне Хамас. И то може да спре скорошното и историческо сближаване между Израел и арабските му съседи“, каза още Урсула фон дер Лайен.

„Нормализиране на отношенията може да предложи мир, благоденствие и интеграция на този регион, който прелива от проблеми“, каза още тя.

ВИЖТЕ КАКВО ОТГОВОРИ НА ФОН ДЕР ЛАЙЕН ГОВОРИТЕЛКАТА НА РУСКОТО ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО МАРИЯ ЗАХАРОВА

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *