Финансовото министерство: България е пред фалит. Замразяваме доходите.

За катастрофично състояние на националните финанси, съобщи министър Росица Велкова.

Има опасност валутния борд да рухне, страната ни е заплашена от фалит. 

Трябва да затегнем коланите, ако не спазваме бюджетна дисциплина, ще трябва да изтеглим рекордно голям заем от МВФ.

Доходите трябва да се замразят, а увеличение с 10% на заплатите в държавния сектор ще има само там, където те не са увеличени през 2022 г. Такова признание направи на пресконференция министърът на финансите Росица Велкова.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Министърът на финансите Росица Велкова обясни на пресконференция какво е истинското положение на финансите на България.

България е изправена пред сериозни финансови проблеми. Вече не можем да поддържаме фискалната стабилност. Страната ни е заплашена от фалит. За това предупреди в доклад до Министерски съвет служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева, чиито подробности разкри агенция БГНЕС.

В доклада на финансовия министър се посочва, че съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото.

„За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи да изтеглим голям заем от МВФ, за да спасим фискалната стабилност. Изтеглим ли го, ще трябва да наложим сериозни финансови рестрикции на населението. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите“, пише финансовият министър и твърди, че това са само част от сериозните проблеми пред които е изправена страната ни.

Същото мнение през последните седмици изказаха и редица независими финансови експерти: България е изправена пред свръхдефицит и риск да прибегне до заем от Международния валутен фонд (МВФ), нещо, което според експерти страната ни не е правила повече от 20 години. А направи ли го сега, има опасност да падне валутния й борд.

„Министерството на финансите е идентифицирало възможни мерки в приходната и разходната част на бюджета за 2023 г. и в средносрочен план, с които да осигури фискалната устойчивост и спазване на Маастрихтските критерии, които ще бъдат дискутирани в рамките на подготовката на законопроекта за държавния бюджет за 2023 г.“, се посочва в доклада на Росица Велкова.

„Без предприемане на консолидиращи мерки, се очертават следните рискове:

– сериозно се влошава в средносрочен план поддържаната фискална устойчивост;

– променя се структурата на разходите в полза на постоянните разходи за социални плащания и възнаграждения;

– увеличава се рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит, което може да доведе до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на ЕС плащания;

– вероятност за влошаване на кредитния рейтинг на страната“, се казва в доклада на служебния министър на финансите.

Росица Велкова предупреждава правителството, че ефектът от прилагането на всички досегашни политики от последните парламенти като увеличаване на помощите, вдигането на пенсиите и заплатите и нереализираните инвестиционни разходи, водят „до значително увеличаване на разходите на бюджета за 2023 година и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка от 6-7 процента от Брутния вътрешен продукт (БВП)”.

Два от сериозните рискове пред страната ни според анализа на министерството на финансите са още: „Повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, което ще създаде ликвидни проблеми за финансиране на бюджетни разходи, както и до значително повишаване на лихвените разходи за обслужване на дълга.

При този сценарий може страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условия за получаване на заема“.

Вторият сериозен проблем е, че „при запазване на очертаните негативни тенденции за дефицита се увеличава възможността с ускорени темпове да се приближим до горните граници на дълговия критерий от 60 процента от БВП“.

Следва още по-притеснителната част от доклада на министерството на финансите, в която се посочват и необходимите стъпки за овладяване на притеснителната финансова ситуация в страната: „Част от мерките са неотложни и непопулярни, като в приходната част засягат мерки в областта на данъчната политика – отпадане на намалени данъчни ставки за ДДС и акцизи, увеличаване на акцизните ставки за електронните цигари и други тютюневи изделия, облагане на свръхпечалбите и засилване на фискалния контрол, определяне на 100 % дивидент за държавата от държавните предприятия и др.“

Росица Велкова-Желева настоява да се направят незабавни коригиращи мерки на финансовата политика, заложена от предходното управление на Кирил Петков като премиер и Асен Василев като финансов министър.

Според нея тези мерки се съдържат в проект на Министерския съвет за одобряване на параметри, допускания и мерки за разработване на проект на Закон за държавния бюджет на България за 2023 г., актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г. като мотиви към него, и средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г.

„Разработените от Министерството на финансите разчети показват, че при запазване действието на приетите през 2022 г. политики и отразяване на фискалните ефекти от влезли в сила нормативни актове, предопределящи приходите и разходите, целогодишният ефект за 2023 г. предполага значително влошаване на бюджетното салдо на сектор „Държавно управление“ в размер на 6,9% от БВП, за което Министерството на финансите сигнализира още през месец август миналата година“, коментира министърът на финансите и твърди, че това е резултат от политическите мерки, взети от последните няколко парламента.

Росица Велкова-Желева подчертава, че в резултат на мерките, които бяха предприети от 47-мото Народно събрание „целогодишният ефект от прилагането на тези политики и изместването на нереализираните инвестиционни разходи водят до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка на 6-7% от БВП“.

По думите ѝ, при тези параметри, без предприемане на консолидиращи мерки, растат икономическите рискове. Сериозно се влошава в средносрочен план поддържаната фискална устойчивост. Променя се структурата на разходите в полза на постоянните разходи за социални плащания и възнаграждения и липса на гъвкавост за отпадане на действащи и реализиране на нови политики и програми.

Увеличава се рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит още на база на прогнози за нарушаване на фискалните правила, което поражда задължения за предприемане на незабавни, коригиращи мерки, неизпълнението на които може да доведе до санкции от Европейската комисия, включително и спиране на плащания от ЕС.

Сериозна е перспективата България да отложи за неопределено време присъединяването си към еврозоната или дори да ѝ се поставят условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото.

Има вероятност от влошаване на кредитния рейтинг на страната, се казва още в доклада.

Други затруднения са свързани с повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, което ще създаде ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи, както и ще доведе до значително повишаване на лихвените разходи за обслужване на дълга.

При този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема.

Променената икономическа ситуация в България може да предизвика запазване на очертаните негативни тенденции за дефицита и да увеличи възможността с ускорени темпове страната ни да се приближи до горните граници на дълговия критерий от 60% от БВП.

„За преодоляване на тези рискове правителството следва да положи всички усилия за придържане към цифровите фискални правила и ограничения по Закона за публичните финанси, съответно да предложи постоянни консолидационни приходни и разходни мерки за достигане на целевите нива на дефицита за периода 2023-2026 година“, настоява финансовият министър.

Запитана защо дава такава пресконференция в предизборна ситуация, финансовият министър откровено отговори, че не е имала такова намерение. Просто секретен доклад на МФ е изтекъл в медиите, но не от нейното ведомство.

Не е разглеждана средносречна прогноза, не е разгледан проектозакон за бюджет за 2023 година, а само концепция. Съгласно т. нар. удължителен закон за бюджета, до края на април трябва внесем проектозакон за държавния бюджет. В тази концепция основното решение, което се взе, е че ще бъде заложен дефит от 3% от БВП, заяви финансовият министър Росица Велкова.

Дефицитът за 2023 г. възлиза на на 6,9 от БВП на начислена основа. На 3 април ще се представи проектобюджета за обществено обсъждане, а на 26 април да се приеме от Министерския съвет и да се внесе в Народното събрание.

В пакета данъчни закони и приходни мерки, ще се въведе еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 г. – данък свръхпечалба, разробетен за всички юридически лица, на базата на принципите, залегнали в регламента, обяви тя.

Предвижда се повишаване на акциза на електронните цигари, вейпове, завишаване на фискалния контрол, както и предварително деклариране на ДДС на рискови стоки, посочи Велкова. Според нея тези мерки ще може да се спази т. нар. швейцарско правило при индексирането на пенсиите от 1 юли.

Ръст на заплатите в бюджетния сектор ще има 10% само там, където не е имало увеличение през 2022 г.

Министерството на финансите ще внесе проектобюджет с 3% дефицит, подготвят се промени в данъчната политика.

Бюджетът предвижда:

– Въвеждане на еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 г. или т. нар – данък “Свръхпечалба”, който ще бъде разработен за всички юридически лица, на база на принципите, които са залегнали в регламента. Това е еднократен данък, поясни финансовият министър.

– 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба;

– увеличение на ТОЛ таксите. Тарифата се променя с акт на МС;

– Увеличение на концесионни възнаграждения с инфлацията;

– Възстановяване на някои от ДДС и акцизните ставки, които бяха намалени и изтичат на 1-ви юли. Запазени ще бъдат тези на хляба, брашното, бебешките храни и книгите. Ще бъде увеличен и акциза на електронните цигари – или т.нар. вейпове;

– Засилване на фискалния контрол и предварително задължение да се декларира ДДС при рисковите стоки.

“С всички тези мерки ще може да се осигури и гарантира изпълнение на швейцарското правило от 1 юли при индексирането на пенсиите, да се гарантира изплащането на увеличените заплати, като се има предвид, че се получи голяма асиметрия в заплащането на бюджетния сектор, допълни финансовият министър.

Предвижда се още увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10%, само на тези, които не са получили никакво увеличение през 2022 г.

И още: При изпълнение на така заложените приходи, възнагражденията в двете приходни агенции да бъдат увеличение с 15%, а при изпълнение в рамките на стоте процента – с 10%.

Това, около което се е обединил служебният кабинет, е предложението, което ще бъде представено пред новите народни представители. “Ако този проект не бъде приет, ще влезем в свръхдефицит. Ако дефицитът бъде увеличен над 3%, това означава, че трябва да има по-висок дълг, няма да отговаряме на критерия за дефицита, което би създало проблемност от набиране на ликвидност от международните капиталови пазари и загубване на перспективата за влизане в еврозоната”, предупреди Велкова.

Тя обясни още, че държавата няма да фалира само ако бъде приет тежко рестриктивен бюджет в рамките на 3% дефицит.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

26 коментара

  1. Как изведнъж разбраха, че нещата са толкова зле. Мигар не е имало такива индикации още преди 6м или 12м. И какъв дефицит в бюджета, Радев каза днес, че основен приоритет ни е приемането в шенген. Колко е удобно да си поставяш имагинерни цели и да загърбиш реалните проблеми на хората и държавата. И най-висшата ценност е евроатлантическата, а не спокойствието в обществото.

    • ИМАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕ,,,
      ЗАКОН КАКТО В НИДЕРЛАНДИЯ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ДА СА НА БРОИ 22000,ВСИЧКО ДРУГО ДА СИ ОТИДАТ ПО СЕЛАТА И ДА СЕ ВЪЗВЪРНЕ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО.

  2. Зарибяване и подготовка за вдигане на цените, айде народе стягай коланите и да не сте посмели да се бунтувате

    • За цените е ясно, ама ще вдигнат и данъците, ще има стригане и с курса на лева….. Падащото си по групов анален секс с белопишковци население да се готви за скъпи сексуални подвизи, докато рупа хлебарки и пучи въШки и се радва на „демокрацията“.

  3. ренета инджова тия дни в интервю потвърди тезата ми изказана преди доста време..дословно тя каза,че липсата на редовно правителство ни отваря един прозорец в европа,който позволява да се задържат определени процеси…да не си мислите,че мигрантската атака в бг е случайна на фона на олигофренския шен-ген,към който уж се натискаме…не е…еми,минават си спокойно мигрантите…и всеки ден си ги ловиме тук..за радост на ес…но..всяко зло-за добро-може
    пък скоро ние да се порадваме..трябва да мислим как да се спасяваме от клоаката ес,която все повече вони..еврозони,шен-гени…ще чакат…лошото е,че и народа ще страда с тия нови кредити,които се задават..

  4. Супер, да идват на власт кирчУ и кокорчУ и да оправят финансовото ни положение. Мутрюпръстовете ще им помага.
    Българските доброволчески батальони в помощ на фашизуидната хазарска мафия също са готови за марш към Кремъл.
    И сега око не се осъзнае имбецилното племе, не заслужава да обитава свещените български земи.

  5. Резултата май е постигнат от онова тъпо, продажно канадско лайно- Киро простото, който продължи делата на простака тиквата и ни набута много здраво. Станалото- станало но, тези продажни отговорни личности трябва да си понесат заслуженото. Марионетният театър, който ни беше разигран последните 2 години и който продължава и в момента, е безумен. Ковиди, антируски санкции, явно бутане на страната ни в пропастта беше направено по време на тези двамата изрода с подкрепата на „атлантика“ Радев. Открит народен съд заслужава цялата тази продажна пасмина. За предателство към Родината навсякъде по света присъдата е била една и съща……

    • В суверените държави е така, но в неоколониите си има гавази на НАТО, които пазят еничарите, докато избиват народа си.
      Някак си, така нареченият народ му е трудно да направи разликата между това да имаш държава и да си роб в колония. Но пък си е за негова сметка.

      • не се ядосвайте момчета-управленският боклук правилно играе мача и предпочита нов заробващ заем пред мвф на кристалина,в долари,които след СВО и след това не се знае знае ли се, на какъв хал ще са като световна валута,пред дилемата да сме в еврозоната и да плащаме,без да ни питат,дълговете на франция,потъващата германия и дължащата над 250 милиарда гърция…даже трябва да пляскаме с ръце и да викаме бравооооо,че плащаме нашите борчове,пред чуждите грехове..тъй де-по малкото зло..тъй,че засега ще биеме камбаната,ще дигаме патардията пред брюксел колко сме зле,как не моем се оправяме с мигранти.. и ще видим докъде ще я докараме..пак ще е патова изборната ситуация-без редовно правителство…с мноого икономически проблеми, инфлация..и беж..от укрия…тъй я мислят наште…убавци..свинаря..и сие.. снижаване му е майката-за оцеляване..бг рецепта и..бай тошов урок..

      • Спор няма. Прав си, че е по-добре заем, отколкото да ни набутат в евокланицата.
        Но го има и варианта на 99.99% да сме отново от страната на булката, а загубилите войната плащат репарации.
        Трудно е да се направи прогноза, кой вариант е най-добър сега, но гаранция ще падне голям секс….. за наша сметка. Дано поне жертвите ни са по-малко.

  6. нема начин приятел..че го играем..у лево..курвенски..като малки и слаби..докато не се реши глобалната битка,за съдбата на хората..там,в катакомбите на машинния комбинат в бахмут..битката на голямото изтриване..срещу..голямото зануляване..накрая с Божията помощ зануляването ще бъде занулено и пратено при ДВЕТЕ НУЛИ..в канализацията..на историята..човешката,не маймунската..

  7. „……И пак да ви припомня. В България партиоти няма. Има идиоти. Идиотът е политически феномен, натурализиран простак. Той няма лична идентификация и затова има нужда от врагове. Ако няма враг партирота се чувства изгубен и ненужен. Затова е толкова жалък и крехът едновеременно. Но има и добра страна. Патриотът е човек, само когато е човек на друг голям човек!!! Някой на който той да разчита. Без подкрепата на някой непатриот, патриота се усеща като идиот. А не иска да бъде такъв, макар, че е обречен на това. Тъжна е действителността и страшна, но истинска. Не гласувайте за патриоти! Те са пълни идиоти….“ Николай Марков

    ––––––––––––
    Мазният сорсоиден балон пълен хелиий пак се е изходил. Очевидно всички дебели свини много мразят българите. Тази жалка твар, дори се опитва да ни прави внушения …… Да ти…….мишко джендърска, кой си ти да определяш кой патриот кой не бе изрУде?

    • бая внимание си му отделил на тоа..беше в нац.служба по охрана..първанов го изрита..и прекрати операция надничане..и кой ми сра в гащите..сега е проповедник..речовит агитатор..понеже страшно познавам хората..бегъл поглед върху електората ми сочи,че свестните българи ще гласуват за възраждане,боклука-за да еб..бг..а дали требе да се гласува-да,категорично..независимо от манипулируемия резултат..щото ако искаме промяна-трябва да почне от нас..с действие-не с бездействие-философията е категорична..и диалекиката,..движението е живот-животът е движение..ами застоя…застоя е смърт..по аргумент за противното..или per argumentum contrario..така,че действие му е майката..щото то ще предизвика др.действия,те последващи..и така верига от процеси,водещи към промяната..и накрая помнете-всеки който агитира да не се гласува е враг на бг..и защищава статуквото..

      • При нормални обстоятелства подобни всичколози да си проповядват, но няма как да им простиш на подобни изроди, когато заради глупостите им може да избият хиляди, или милиони български деца.

  8. Добре си спомням как не искахме да препишем швейцарската конституция-ще си правим наша, щото сме „по-особени“. Дремаха във Великото народно събрание, правиха се на мислители. Но дребни душици и „подлоги“ няма как нещо свястно да измислят. Повечето се „преселиха“, а ние им сърбаме попарата. За капак ще ползваме това и онова „швейцарско“ правило!!!!
    АААААА не сме пред фалит!!!!!
    Отдавна държавата е фалирала и живеем от заеми. И не да се вдигат заплатите в държавния сектор, а да връщат заплати за няколко години назад. Големите пенсии от по няколко хиляди лева също да се връщат. Само така ще има справедливост и стимул за работещите истински.

    • ами не си много прав..що да се връщат големи пенсии-не е справедливо все пак..човекът бъхтил в мината цял живот-дишал отрови,само Бог го е оттървал от рак на белия дроб..не стига,че доживял до пенсия,ами и да връща..да,има несправедливо големи пенсии,на конституционни съдии,на др.разни мъди и пр..но това е положението..

  9. Доцент Вацев убедено разви тезата си,че засилването на българската намеса в украинската драма може да се превърне във финална драма и за България. Това е тъкмо мъдрата теза на владимир Путин.Както се очертава левицата ще действа заедно с БСП и Възраждане в предстоящия парламент за да се спаси България.

    • Разбира се мая манолова, която се изцепи от трибуната на парламента, че само ако подкрепяш нато си патриот…. вегенин, мегенин и останалите либерали в БСП, които са почти 90% също ще действат заедно …. и в полза на България. Стига ирония.

      Който мрази възраждане, е много по-добре да гласува за „Вън от ЕС и НАТО“ или „Неутрална България“ където са и русофилите – там са нако стефанов и болен свидероф, поне тези няма да ни пратят на фронта.

  10. Да, това е положението.
    Килограма се мери на метър, метъра на килограм. А кантар за вложен труд, усилия, обществена значимости т.н. врели некипели – няма. Решават и определят заплати без връзка с реалностите. Най-големия и некадърен бизнесмен е държавата, ама накрая плащаме всички. Тъпо!!!!

    • Много е просто. Колониите нямат конституции, въпреки твърденията за обратното.
      Каквато и конституция да имаме или нямаме, хазарската мафия ще я гази или ще заповядва на еничарите си да я газят.
      Конституцията няма вина за нищо.
      Дали сме парламентарна република или президентска също са бош-лаф мантри за наивници, след като си колония. Дори с президентската, ще ни шибат повече и по-често.
      България не може да фалира, България от 33 г. се опитват да я фалират.
      Фалирали държави са САЩ, Япония, Италия, Франция…
      Нас насила ни бутат в заеми, за да ни заграбят водата, земята и останалата държавна собственост, като АЕЦ Козлодуй …..
      Спри да бъркаш държавата със слугите и еничарите назначени да се разпореждат с държавата.
      Питай някой по-възрастен, който помни содиализма, да ти обясни какво значи държава и как се грижеше държавата за абсолютно всички българи.

  11. Нама да влезем в Шенген.Ох, каква трагедия! Държавата била пред фалит, е ми намалете заплатите си г-да министри, депутати и пр.сволоч, но не пипайте пенсиите и с труд изкораните заплати. А по-добре обявете мараториум, както направи в зората на вашата проклета демокрация, Андрей Луканов.

  12. Приятели.
    Отклоняват ви вниманието.
    В момента всякакви сатанински закони, хартиени пари, банки, фондове, заеми- нямат никакво значение.
    На първо място е вашият живот, ЖИВОТ, даден ви от БОГ.
    Животът е този, към който да се фокусираме и защитим! Без него нито банки, нито хартии, нито фондове ще имат значение.
    ЖИВОТЪТ- вашият, на децата ви, на близките ви, на внуците ви, на приятелите ви, на народа ни.
    Без този живот няма да има българи.
    Ако можете- изчистете вируса на агент смит от софтуера си и разберете- опира до това дали да ни има като живот, даден ни от БОГ!
    Нямат значение парите ви, нямат значение къщите и апартаментите ви, нито слугинските ви работи!
    Животът и вие! Той е на първо място!

  13. Пак ли да затягаме колани те. Българския народ ги затяга 40 години. Тия крадци по власта и накрая тия харватски американски мекерета които за 6 месеца източиха държавата с 10 милярда евро. Господа този път коланите ще ги затягаме само че на вашите вратове.

      • Не само да ми седите и да коментирате от разстояние- с оправдания! Пишете- ще ви осигуря транспорта, “мъжаги”!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *