Филчев: САЩ забелязаха Цветанов покрай Бойко! Ако не беше Борисов, Цецо щеше да мести гиричките в някой физкултурен салон

От Вашингтон забелязаха Цветан Цветанов покрай Борисов. Ако не беше Бойко Борисов, Цветанов сега щеше да подрежда гиричките в някой училищен физкултурен салон. Това заяви бившият главен прокурор Никола Филчев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. И продължи: „Така Цветанов се разви и израсна. Гледам, създал е сега някакъв център за евроатлантически анализи. Въпреки че по му приляга да направи физкултурен център.“ Докато беше вътрешен министър същия най-безотговорно сочеше от телевизионния екран невинни хора за престъпници… с което съсипа много човешки съдби“, бе безпощадно искрен Филчев в оценката си за бившия втори в ГЕРБ.

Никола Филчев коментира и темата за 30-годишния вечно несвършващ преход у нас. Според него основите на днешния икономически либерализъм американците поставили в България още по времето на Иван Костов. А това е една сектантска идеология. Самата идея, че невидимата ръка на пазар може да регулира и подрежда всичко в нашия живот, а държавата трябва да изчезне, е налудничава. Тази идеология вече се провали на Запад, но западните й сценаристи продължават да я налагат в Източна Европа.

Държавата е създадена именно затова – да се грижи за гражданите си и да гарантира справедливост. Безумие е да очакваш, че олигарсите ще си продадат замъците на френската Ривиера и ще си купят карти за почивка от профсъюзния дом, посочи още Филчев.

Бившият Главен прокурор коментира и казуса „Полфрийман“. Според него решението за освобождаването на убиеца Джок Полфрийман е взето от незаконен съдебен състав и корумпирани съдии.

„Обществото негодува по две причини. Това съдебно решение е поставено от незаконен съдийски състав, който по всичко личи, че е финансово стимулиран и следователно – силно заинтересован от именно такъв изход на делото. И второ – по своето съдържание това съдебно решение противоречи на закона“, категорично заяви Филчев.

Бившият главен прокурор посочи още, че съдията по делото Калин Калпакчиев е бил избран за „Човек на годината“ от Българския хелзинкски комитет (БХК). „Убиецът Джок Полфрийман също бе номиниран за човек на годината на БХК“, добави той. Филчев е категоричен, че връзката с БХК е била основният повод съдия Калпакчиев да вземе решението за условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. Парите са раздадени и всичко е станало по план, но не са си направили добре сметката само в едно – не са очаквали такава остра обществена реакция.

Бившият главен прокурор смята, че изводът, че Джок Полфрийман се е поправил, е „необоснован“.

„Знам какво е съдия. Знам какво уважение дължим на съдията. Знам разликата между прокурора и съдията. Прокурорът иска, съдията дава. Но в същото време знам, че съдията трябва да спазва закона“, каза Филчев, който заемаше поста главен прокурор от 1996 до 2006 г.“ Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *