“Защитените” обират банки по времето на ГЕРБ

Случайно или не, МВР ревизира арестите по времето на Цветанов, след като пресата започна да разнищва поредицата му от акции „Провал“. Повече от месец насам журналисти разказват безсмислените операции с имена като „Захар“, които проведе МВР по времето на ГЕРБ, за ненужната сила и демонстрация, с които се извършваха арести, и за трагичния край с падащи обвинения към задържаните.

Валентин Янев - Вальо Бореца
Валентин Янев – Вальо Бореца

Много от тях вече завършиха с обезщетения за пострадалите, които българските граждани ще платят с данъците си. В миналия брой ви разказахме за това как 30 полицаи извършват арести и обиски за 5 кутии цигари без бандерол, а междувременно журналисти научиха, че Петър Начков вече е взел обезщетението си, защото след униженията при ареста срещу него не е имало дело. Днес четете за най-големия провал на МВР-то на Цветанов, след който той започва да кръщава безсмислените акции с имена на съдии.

Йордан Цонков - Джиджи
Йордан Цонков – Джиджи

На 1 срещу 2 юли 2012 г. банда обирджии от столичния квартал „Люлин“ готви поредния си удар в центъра на София. Десетимата рецидивисти са ученици на разстреляния през 2009 година легендарен крадец Йордан Цонков – Джиджи, който е ментор и на наркобоса Христофорос Аманатидис – Таки в началото на кариерата му. Сред бандитите е Николай Стойков – Куфара, арестуван през авуст 2013 г. като част от бандата за мокри поръчки на Валентин Янев – Бореца. Дотогава обаче Куфара и аверите му вилнеят на свобода въпреки арестите.

„Тия смешници, ако бяха доктори, досега да са уморили цяла София“, обичал да казва един от люлинските обирджии на банки по адрес на полицаите от ГДБОП. Той е задържан показно 4 пъти за 4 години и след кратък престой в ареста отново излиза на свобода.

Във въпросната нощ бандитите чакат около банка ДСК на пл. „Батенберг“. Двама от тях демонтират камери, а Николай Стойков – Куфара заглушава СОТ-а. Той е известен в престъпния свят с това умение. Винаги носи в себе си куфар с техника за заглушаване.

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Останалите от групата на покойния Джиджи успяват да влязат вътре в сградата и да разрушат стена към трезора. Те добре знаят, че МВР ги държи под око, защото неведнъж са били арестувани. В случая ги наблюдават от един месец по разработка „Защитените“. Имената им са Михаел Николов – Кривия, Петър Николов – Крадеца, Васил Узунов, Любомир Крумов – Гъзара, Николай Стойков – Куфара, Стоян Иванов – Мозъка, Александър Василев – Кюстендилеца, Илиян Вандов – Хрътката и Калин Воденичаров.

Касоразбивачите не успяват да стигнат до трезора, където има над 1 милион лева, и се отказват от намерението си. Безпрепятствено излизат от сградата, без да бъдат арестувани, въпреки че навън ги чака група от ГДБОП, за дати задържи. 10-имата бандити се разбягват в различни посоки и така на полицаите им се налага да ги гонят из цяла София, вместо да ги сгащят в сградата на банката. Камерите от местопрестъплението са демонтирни и така след това няма доказателства, че точно тези арестувани са били вътре. Поредният провал ще стане факт няколко месеца по-късно.

След ареста на „Защитените“ Цветан Цветанов заявява, че тези обирджии са арестувани много пъти и съдът ги пускал, затова от тук нататък ще кръщава акциите на МВР с имена на съдии.

„Защитените“ са пусши на свобода, защото МВР не си е свършило работата – да ги задържи на местопрестъплението, твърди магистрат, който е гледал документите по случая. Цветанов кръщава следващата си акция „Р.А.Л.И.Ц.А.“ по името на еъдийката, пуснала Валентин Янев – Бореца от ареста. След падането на ГЕРБ от власт и Бореца, и Куфара са арестувани в акция без име – за убийства и рекет. Този път обаче са заковани с доказателства.

„Банковите обири по времето на ГЕРБ до един останаха нераз-крити, с изключение на този в Сливен, който не е свързан с организирана престъпна група. Цветанов се оказа безпомощен пред люлинската банда. Дължи се или на некадърност при събиране на доказателствата или на корупция, вероятно и на двете. Цветанов не можа да разбере, че борбата с престъпността е събиране на доказателства, а не екшън без последствия“, твърди адвокат по наказателни дела.

Бандата на „Защитените“ продължава да вилнее на свобода, въпреки че МВР ги наблюдава. След пускането им са извършени още няколко обира на банки и инкасо автомобили, които МВР на Цветанов така и не успя да разкрие.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *