„Фигаро“: Украйна е все по-изолирана на фона на Русия

Положението на Украйна се влошава. Проблемите й се натрупват – остър недостиг на оръжия и муниции, все по-отслабваща обществена подкрепа на Запада и нарастващо противопоставяне между отделните политически лобита в Киев, докато Русия успява да устоява на опитите на Запада да я срине и изолира. Това пише френския вестник „Фигаро“„Украйна е все по-изолирана на фона на Русия“, гласи заглавието на поредица от статии за положението в Украйна, публикувани на първа страница в петъчния брой на вестника.

Един от тях отбелязва, че западните страни „не спазиха и продължават да не спазват обещанията си към Киев“ за доставката на необходимите им оръжия, което „до голяма степен обяснява“ провала на лятната контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). В материалите се казва, че „военната икономика“, обещана от френския президент Еманюел Макрон, не е дала реални плодове, докато руската военна индустрия е „влязла в боен режим, бълва огромни количества оръжия“ и по тази причина Москва може да измести баланса на силите на бойното поле в своя полза. В същото време авторката на материалите, колумнистът Изабел Ласер, отбелязва, че европейските страни не са готови да направят жертви, за да могат „украинците да се противопоставят на Русия при по-добри условия“, а в рамките на ЕС все повече нарастват разногласията относно предоставянето на нова помощ за Киев.

„Европейската умора и разцеплението в Европейския съюз по въпроса трябва ли Европа да продължи да финансира конфликтът в Украйна са точно това, на което Владимир Путин разчиташе, за да промени хода на войната. От няколко седмици руският президент демонстрира превъзходството си над Запада и то е точно такова. Неговата армия устоя срещу подкрепяните от целокупния Запад украинци, той разруши стената, с която Запада се опита да изолира Русия и ефективно заобиколи санкциите, опирайки се на своите съюзници в антизападния глобален Юг и изток, след което възобнови пътуванията си в чужбина“, се казва в статията.

Негативен фактор за Киев стана избухналият в Близкия изток конфликт между Израел и палестинското движение Хамас, поради което „украинският конфликт изчезна от радара на световните медии“. Освен това, според други два материала във „Фигаро“, умората от войната става все по-явна сред украинците и „разпадането на свещения политически съюз е все по-очевидно“. Това се изразява в публични изказвания на противници на политическия режим на украинския президент Володимир Зеленски и неговата конкуренция с главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, нивото на доверие в когото според социологическите проучвания е осезаемо по-високо, от това към сегашния президент. 

На този фон пълната блокада на помощта за Украйна от Конгреса на САЩ „ще доведе до военното поражение“ на Украйна. „Европа е в сериозна криза, а няма и необходимия военно-промишлен капацитет, за да поеме лидерството от американците и да ги отмени, ако от Вашингтон спрат окончателно кранчето на военната помощ за Киев. ЕС няма нито средствата, нито материалния, нито финансовия ресурс, нито политическата воля да направи това“, заключава Изабел Ласер във „Фигаро“.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *