„Уолстрийт джърнъл“: Неуспешната офанзива на Украйна намалява шансовете за мирни преговори с Русия, на които Западът така разчиташе

Липсата на успех в украинската контраофанзива намалява вероятността от преговори с Русия тази зима, на които разчиташе Западът, пише „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на западни дипломати. Както отбелязва вестникът, Западът вече започва да мисли за следващото настъпление на въоръжените сили на Украйна през пролетта на 2024 г., съобщава ТАСС.

Изданието отбелязва, че опитите на украинската армия с помощта на западна техника „да пробият укрепените руски отбранителни линии са в застой“, а военноначалници и политици „се чудят какво могат да постигнат през следващите месеци и как да се подготвят за продължителен конфликт“. Както подчертава вестникът, Западът вече започва да мисли за следващото настъпление на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през пролетта на 2024 г.

Според вестника американски и други западни официални лица са се надявали, че „значителни украински пробиви ще нанесат щети на руските сили“ достатъчно, за да убедят руското ръководство тази зима да започне обсъждането на „уреждане под една или друга форма“. „Уолстрийт джърнъл“ пише, че според дипломати това вече е малко вероятно. 

Както CNN съобщи по-рано, позовавайки се на свои източници, Западът смята, че вероятността въоръжените сили на Украйна да постигнат значителен напредък по време на офанзивата е изключително малка.

Руските власти многократно са заявявали готовността си да преговарят с Украйна за уреждане на конфликта, добавя ТАСС. Агенцията припомня, че говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обърна внимание на факта, че основната пречка за мирните преговори е забраната за преговори с руския президент Владимир Путин, която лично Владимир Зеленски фиксира правно с указ на президента на Украйна, както и „официалните изявления на украинския лидер, показващи пълната изолация на Киев от съвременните реалности“, включително искането за изтегляне на руските войски от новоприсъединените региони към страната.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от 4 юни. По данни на ведомството за два месеца въоръжените сили на Украйна са загубили повече от 43 хил. военнослужещи и около 5000 единици различни оръжия, включително 26 самолета и 25 танка „Леопард“. Руският президент Владимир Путин подчерта, че украинските войски не са успешни в никоя посока.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *