Украинци бягат от мобилизация, не искат да се бият заради олигарси

УкрайнаУкраинците не искат да участват във война срещу мним „агресор“, затова  се крият от военна повинност, пише вестник Obserwator Polityczny,

Те изтъкват причината, че не искат да  служат като „жив щит“ и да жертват живота си  за кауза, която не е тяхна. Според вестника, властта в Киев е завзета от олигарси, които гледат собствените си интереси, за които войната е по-изгодна от мира, защото по време на нея могат да трупат безнаказано богатства и едновременно  тя може да се оправдае забраната на протестите по улиците.

Така за дълго време е заглушена думата на народа, той не може да каже мнението си, защото се страхува за живота си, а демонстрациите са забранени. Още повече, така се позволява да се повдигат обвинения в държавна измяна срещу неудобните и инакомислещи граждани на Украйна. Само че обикновените украинци смятат военните действия и избиването на мирни жители за истински кошмар и не искат да участват в него, пише авторът. Именно  това, според него,  обяснява масовото укриване от военна повинност в украинската армия, чиито мащаби  официалната власт дори не може да скрие. Мъже бягат при приятели, или направо в чужбина, за да не се наложи да убиват невинни и да защитават чужди интереси.

За много младежи в Украйна е сигурно, че това не е националната армия, това не е войска, която се бори за демокрация, а просто охраняваща войска на олигарсите, които са довели страната до състояние на война, за да се обогатят лично и да предадат собствения си народ, обяснява изданието.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *