Украинците удариха хлебозавод в Лисичанск, ЛНР. Убиха 28 цивилни, сред тях и дете, 40 души са под руините

В събота следобед Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) удариха хлебозавод в стохилядния град Лисичанск, Луганската народна република. 28 цивилни са убити, сред тях и дете, десет са ранени, около 40 може да са под развалините, предаде ТАСС.

Ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник каза, че украинските въоръжени сили са ударили сградата умишлено, „за да компенсират това, че губят на фронта, знаейки, че в почивния ден жителите на Лисичанск идват в пекарната“.

Издирвателно-спасителната операция на мястото на срутването на сградата на хлебозавода в Лисичанск продължава. „Около 65% от разрушените конструкции са демонтирани“, добави пресслужбата.

Сред 28-те цивилни, убити в резултат на обстрела от украинските въоръжени сили на град Лисичанск в Луганската народна република (ЛНР) в събота, 18 са мъже, девет са жени има и едно дете, каза ръководителят на Министерството на здравеопазването на ЛНР Наталия Пашченко.

Според военното комендантство на републиката ударът е извършен в 14:20 московско време. Военни следователи от Руския следствен комитет казаха пред ТАСС, че украинските войски вероятно са нанесли удара с американска артилерийска ракетна система „Хаймарс“.

Руското външно министерство нарече удара на въоръжените сили на Украйна „терористичен акт“ и „още едно доказателство за престъпния характер на Киевския режим“. Според ведомството атаката срещу Лисичанск е извършена със западни далекобойни оръжия. Москва ще информира международните организации за поредния терористичен акт на Украйна и очаква „бързото му и безусловно осъждане“.

Ръководителят на комисията по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки нарече обстрела на ЛНР терористична атака, посочвайки пренебрежението на Киев към призивите на ООН да спре с обстрелите по цивилното население в Донбас и на територията на Руската федерация. ЛНР обяви траур в памет на жертвите на обстрела.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *