Украинският министър на енергетиката: Русия унищожи 80% от украинските топлоцентрали

През последните седмици 80 % от украинските топлоелектрическите и половината от водноелектрическите централи са извадени от строя от руски удари, съобщи днес украинският министър на енергетиката, осъждайки остро най-голямата атака срещу енергийната система на страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Може да се каже, че до 80 на сто от топлоелектроцентралите бяха ударени и сериозно повредени, както и повече от половината от водноелектроцентралите. Унищожени са и голям брой подстанции на електропреносната система“, заяви министър Герман Галушченко.

Пресслужбата на министерството уточни за АФП, че тецовете са били „силно повредени“ от тези удари, като голяма част от тях така и няма да могат да бъдат възстановени.

Става дума за най-голямата атака срещу украинския енергиен сектор, коментира Галушченко вълната от удари, които през последните седмици са почти всекидневни и причиниха пълно прекъсване на електоснабдяването във втория по големина град Харков и в много други региони в Украйна.

Според министъра „мащабът и въздействието“ на тази нова вълна от атаки е много по-голям от онзи от миналата зима, когато милиони украинци бяха лишени от електричество и отопление в мразовитото време.

Галушченко подчерта, че руската армия вече бомбардира с модифицирани дронове и ракети, които „е направила още по-опасни“.

Преди началото на руското нашествие през февруари 2022 г. производството на електроенергия в Украйна беше относително балансирано между тецовете, работещи на въглища и газ, и АЕЦ, при по-малък процентен дял на вецовете.

Запорожката АЕЦ в южната украинска Запорожка област е най-голямата в Европа. Тя беше превзета от Русия малко след началото на войната и не произвежда електроенергия за Украйна.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Отваря се огромно поле за работа. Уестинхауз ще започне да оправя украинската енергетика, хем ще им излезе и по- евтино. Европа, Франция , че и ние ще инвестираме. Нищо, че мизерията ни се вижда от космоса, важното е да се докараме първи подлоги на нашите стратегически началници.

  2. Откога построеното от руснаците стана „украинско“? Я стига!

  3. Със загуба кюмюра на Донбас тецовете спряха и минаха на газ, и само по един блок от многото работещи преди, и газа свърщи, но Съветският съюз им построи най многото АЕЦ в република, шест, Казахктан чак сега започва АЕЦ като нас в Белене. Май има разлика измежду повредени подстанции и разрушени ецове

  4. За какво са им ТЕЦ-ове? Слагат си солари иперки, слънцето грее, вятъра духа, ток има…

    • Ако пък спре вятъра, да си внесат няколко милиона шебека от България, чийто най-голяма радост е да духат на чужденци….

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *