Борел: Украйна отчаяно моли за поне 7 батареи „Пейтриът“. Не можем да й ги дадем

Украйна „отчаяно моли“ ЕС да ѝ предостави спешно седем батареи системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, тази тема ще бъде обсъдена на следващата среща на външните министри и министрите на отбраната на ЕС на 22 април. Това каза шефът на дипломатическата служба на ЕС Жозеп Борел, предаде ТАСС.

„Министърът на външните работи на Украйна (Дмитрий Кулеба – бел. ред.) отчаяно ме помоли по време на последния ни разговор за поне седем батареи „Пейтриът“. Западните страни имат около 100 батареи „Пейтриът“, но ние все още не можем да предоставим седем от тях на Украйна. На следващото съвместно заседание на министрите на външните работи и на отбраната на ЕС ще повдигна въпроса за снабдяването на Украйна със системи за противовъздушна отбрана, за да може да отблъсква руските ракети“, каза Борел.

Шефът на европейската дипломация призна, че не знае как ще се плати планираното увеличаване на военния капацитет на Европейския съюз, което не е предвидено в основните документи на общността. „Трябва да увеличим нашите финансови възможности. Не знам как, може би чрез заеми от страни извън ЕС“, каза Борел на пресконференция в Брюксел. Той подчерта, че „не вижда проблем в намирането на начин да се заобиколят основните документи на Европейския съюз“ (които не включват разходи за отбрана в бюджета на ЕС) ако това е „екзистенциална необходимост за Европейския съюз“.

Американският „отбранителен чадър“ над Европа може скоро да се затвори, така че ЕС трябва да разчита само на себе си, дори и в рамките на НАТО, каза Жозеп Борел. „Американският отбранителен чадър, който защитаваше Европа по време на Студената война, може „скоро да се затвори“ в зависимост от това кой ще влезе в Белия дом. Следователно ЕС трябва да разчита само на себе си за защита. НАТО остава важен, но трябва да има европейски компонент в НАТО“, добави Борел. По думите му, „отбраната в най-строгия смисъл – наличието на военни способности, трябва да бъде сърцето на европейската политика, може би един от крайъгълните камъни на европейския проект“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. И кой заплашва Европа бе Борелчо, докога ще плашите хората с руския агресор. Нали от твоята „мъдра“глава излезе определението за Русия, че била бензиностанция .За какъв чеп настоявате Украина да влезе в НАТО, малко ли американски бази има по света, та трябва и в Украина да има. Ето в Румъния вече се строи нова такава.Лудостта е станала масова.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *