За да спасят долара, САЩ се готвят да пожертват еврото

С постоянно растящ външен дълг, който вече подмина 35 трилиона $ и е 120% от БВП, Щатите се превръщат във високо рискова финансова пирамида заплашваща стабилността на целия свят.

Основните икономически и финансов конкуренти на САЩ са Китай и Европейският съюз, но върху Пекин Вашингтон вече няма почти никакво влияние, докато Европа все още им е васал. Следователно, на фона на безвъзвратно спадащата си икономика, за да спасят долара и да го запазят като световна валута в търговията и финансите, американците са готови да жертват своите европейски съюзници и тяхната парична единица, еврото. Това не е изненадващо, защото Вашингтон вече направи това на няколко пъти, и то с най-близките си партньори в Европа и Азия.

Първо, още през 60-те години на миналия век те „отрязаха“ британската лира, а с нея и британска неоколониална империя. След това, през 80-те години САЩ отприщиха търговска война с Япония, която дълго се бори да се възстанови от шока. Но Токио не гъкна заради 100-те американски военни бази на своя територия. После САЩ възстановиха Япония, защото им е геостратегически важна и защото по това време разполагаха с ресурсите на две трети от света като със свои.

Сега Вашингтон се опитва да принуди ЕС да конфискува замразените около 300 милиарда долара руски активи и да ги подари на Украйна – уж за възстановяване на страната. Но в действителност американското правителство преследва две цели. Първо, този откровен пладнешки грабеж на руските пари ще предизвика вълнение на пазарите с последващ срив на еврото и пренасочване на инвеститорите към долара. Второ, за американците е важно конфискуваните руски пари да отидат не за цивилни цели, а за въоръжаване на Украйна чрез НАТО, за да могат САЩ да си спестят финансовия разход на същата стойност.

В случай, че Брюксел реши да изземе замразените руски активи в белгийския депозитар Euroclear и ги изпрати на Украйна, Централната банка на Русия ще заведе толкова много дела, че Белгийската централна банка ще бъде принудена да отнеме лиценза на компанията. Ако иска да спаси имиджа си пред останалия свят и да не рухне. Ако обаче централната банка отнеме лиценза на Euroclear, това ще доведе до непозната в досегашната история финансова криза в Европа, коментира Ройтерс. В момента Euroclear притежава около 37 трилиона евро.

Политиката на САЩ през последните месеци ясно показва, че са решили да прехвърлят проблема с Украйна върху плещите на ЕС. Американският Конгрес отказва да отпусне на този етап още безвъзмездна помощ на Киев. Това не е изненадващо като се има предвид, че националният дълг на САЩ вече е около 35 трилиона (хиляди милиарда) долара и се е увеличил с почти 10% само през последната 1 година, а обслужването му отива към невъзможно.

Последните данни показват, че американският дълг нараства със зашеметяващо темпо, нараствайки вече с 1 трилион долара на всеки 100 дни. Финансовите анализатори отбелязват скоростта, с която дълговата тежест на страната нараства. Това рязко увеличение и нарастване на дълга може да доведе американската икономика единствено до катастрофа. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Соред това, което чета, 80% от дадените за Украйна пари, отиват в джобовете на разни богаташи от САЩ, 15% от тях за олигарси и чиновници в Украйна, а едва 5% остават за поддръжка за Украйна. Проблема с руските активи на запад е, че ако западните държави ги отнемат, Русия ще проведе реципрочно отнемане на западни активи и пасиви, а те са на по-голяма стойност от руските, затова западните държави не искат да откраднат руските засега и блокират процеса. Долара не го искат и няма да се вдигне, защото хората се страхуват от загуби, санкции и т.н. други негативи и затова предпочитат да избягват долара!

  2. Няма страшно. Ние с нашата силна икономика ще спасим ценното евро като влезнем догодина в бленуваната евроду/ грешка/ еврозона и всички в европата ще ни бъдат страшно благодарни и вечни длъжници. Пък българите не политици кучета ги яли. По важно е нашите големци да се снимат с господарите да ги похвалят пре строя. Аха.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *