Украинският въпрос и деконструкцията на англосаксонския световен ред

Желанието на все по-затъващият в криза и дългове Вашингтон да продължава да диктува правилата на международното поведение изкриви англосаксонския световен ред, който и без това губеше все повече равновесие през последните 20 години. Оста, която обединява САЩ, Великобритания и Европейския съюз и осъществяваше постоянен нечовешки натиск по западните граници на Русия, се пропука.

Отслабването на силата на международните институции, преди всичко на ООН след бомбардировките над Югославия от НАТО, се превърна в знак за разложение на системата на международните отношения. А „тихото“ и подмолно влизане на НАТО в Украйна, в отговор на което Москва беше принудена да изпрати своите войски там, задвижи тектоничните пластове, които формираха световния ред, пише японското издание “Никей”.

„Докато Съединените щати и техните съюзници от НАТО са впрегнали срещу Русия всички свои инструменти за натиск като финанси, култура, търговия и доставки на оръжие за нейните противници, то повечето развиващи се страни (някои от тях с огромни икономики като Китай, Индия и Бразилия) отказват да се присъединят към тези действия на Запада и даже напротив – гледат към Русия с надежда“, пише японското издание.

Китай и Индия, двете най-гъсто населени страни в света, имат исторически причини да не застанат на страната на англосаксонците в започналия конфликт. Опиумните войни на Китай и колониалното минало на Индия никога няма да бъдат забравени от народите на тези страни. Затова Пекин и Ню Делхи се въздържаха от предложенията на САЩ и техните евро-атлантически съюзници да осъдят Русия. Добавете към тях най-икономически развитата държава на Черния континент – Република Южна Африка и най-голямата, включително по отношение на БВП, държава в Южна Америка – Бразилия. Тези държави са бързо растяща глобална сила.

Към тях добавете и Пакистан, чийто премиер Имран Хан, изправен пред вот на недоверие у дома, приветства неутралната позиция на Индия в конфликта между Русия и Украйна, като самият той и държавата му заеха такава. Доскоро подобна реакция на одобрение от една от двете постоянно враждуващи държави от Южна Азия към другата, се считаше за невъзможна, отбелязва със задоволство индийското издание “Индиан Експрес”. Линията на разлом между Европа и неевропейските страни стана видима, а налице е солидаризиране с Русия и помежду им на почти всички държави в Азия, отбелязва изданието.

„Съединените щати и НАТО трябва да започнат диалог с Русия, а не нова студена война“, каза говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин, цитиран от агенция “Синхуа”. Китай многократно е заявявал, че сигурността е неделима, а желанието за блокова конфронтация може да доведе света единствено до световна война.

Индия преговаря с Русия за договори за закупуване на петрол по обменния курс рупия-рубла, заобикаляйки долара и връщайки се към времето на Съветския съюз и СИВ. Премиерът на Индия Нарендра Моди, отбелязва “Никей”, винаги се е пазил от плътна прегръдка със Запада, особено със САЩ. В същото време Иран обмисля възможността за сключване на двустранно споразумение с Русия за закупуване на петрол срещу риали. А неотдавна иранския премиер беше в Москва и се поинтересува какви са условията за влизане на Иран в ЕврАзийския съюз.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса осъди разширяването на НАТО на изток и го посочи като основната причина за избухването на конфликта. Президентът на Уганда Йовери Мусевени подкрепи Русия и разкритикува западната политика, основана, по думите му, на „двойни стандарти“. Развиващите се страни една по една обръщат гръб на Запада. Сътрудничеството с Русия е от полза за тези страни, а оттеглянето на западните компании от руския пазар освобождава място за техни фирми.

Сега, когато сгромолясващият се хегемон САЩ използва търговията и финансите, върху които все още има частичен контрол, за оръжия на геополитическата си борба за оцеляване, се вижда колко е важно една държава да си е самодостатъчна в най-важните сектори на своята икономика. Стана ясно, че това важи не само за Русия. Ето защо днес толкова много се говори не само за перспективите за създаване на нов, по-справедлив световен ред, но и за мястото, което тази или онази страна ще заеме в него. И специалната военна операция на руските въоръжени сили в Украйна, която започна на 24 февруари, изигра отключващата за този процес роля.

Индийският премиер Моди е уверен: „В задаващият се нов световен ред Индия ще се развива с по-бързи темпове“. Джо Байдън и Нарендра Моди говорят за напълно различни световни редове. Ако САЩ искат да стимулират стария американски геополитически еднополюсен шаблон, развиващите се страни, включително силни икономически центрове от Третия свят с огромни перспективи като Китай и Индия, гледат на този шаблон като на реликва.

Световната реакция на събитията в Украйна показва, че повечето страни по планетата, голяма част от които са и с най-перспективните икономики, не искат да бъдат част от умиращия стар ред, който САЩ се опитва да възстанови с цената на кръв, ужас, войни и икономимески катастрофи. Тези държави се опитват да използват „украинския лост“ за своите интереси, които са справедливи, за разлика от тези на САЩ. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

14 коментара

  1. СЛАВА ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД МЕЧТАЕМ ДА ВИ ПОСРЕЩНЕМ В БЪЛГАРИЯ ИДВАЙТЕ РУСКИ БРАТЯ ОСВОБОДИТЕЛИ СВЕТОВНИ МИРОТВОРЦИ ОБИЧАМЕ ВИ

    • Нищо ново в колониална България!

      Криминални и полуграмотни политици са влезли в ролята на башибозук и прислугват фашистката диктатурата на евроатлантическата паплач, докато туземното население си сънува сладко мокрите сънища за споходилото го общоевропейско щастие и ги величае!

      Всеки глас, който оспорва налаганите от господарите им политически виждания, като джендър-идеологията, анти Русия, про Осрайна, исляма и защитава мястото на православните религиозни общности в обществената дискусия, се заглушава и подлага на тормоз и гонение.

      Новите истерични сектанти, лъжепророци и проповедници, са готови да пратят всеки на кладата. Ескалират опитите да се смазва всяко мнение, което оспорва и теориите за климатични промени и пЛандимии.

      Задачата на българинът е да бъде роб и единствено да храни престъпници, мюсюлмани, цигани и укро пришълци, докато се извърши подмяната на етническият състав на България, от управляващия башибозук с организми мразещи Русия.

      Занимават ни с войната, а съгласно „Законопроект за промени в Закона за здравето“, се дава еднолична власт на СЗО над живота на всеки български гражданин.

      Чрез него вече СЗО, чрез слугата си министъра на разболяване на България ще налага фашистки локдауни…вкснации и каквото се сетите. България вече подписа това на 01.12.2021 и след като се гласува в парламента, могат да ни избиват хуманитарно и демократично с каквато им е кеф ваксина.

  2. Кой е авторът на този великолепен материал. То само тоя сайт да чете човек е достатъчно, какъв боклук има в другите медии, свят ми се завива. Същата тематика и по подобен начин развива и Красимир Иванджийски.“Започва ли ерата на Русия“ 03.2022 Нашата ясновидка, световно известната Ванга е казала преди 40 години РУСИЯ ЩЕ СПАСИ СВЕТА, НЕ АМЕРИКА и аз просто следя развитието. А как може в България да има толкова неграмотни политически, от високообразования и професорски СЛОЙ на обществото, не ми е ясно. За платените НПО шутове не иде реч, за такива доказани изроди като Соломн,Роско Плевнята и други вонящи персони не иде реч също.Ако този април не намерим сили да изритаме този прокажен екип, не е ясно какви ще са последствията.

  3. БЪЛГАРСКОТО ФАШИСТКО ПРАВИТЕЛСТВО КЪДЕ В ГЪЗОВЕТЕ СИ НАТЪПКАХТЕ 60 000 УКРАИНСКИ ГЛАВОРЕЗИ ЗА 32 ГОДИНИ 500 БЕЗДОМНИЦИ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖАХТЕ ДА ПРИЮТИТЕ СПРЕТЕ ДА ПИЛЕЕТЕ НАРОДНИ ПАРИ ПО ХУМАНИТАРНИ ПОМОЩИ ЗА УКРАЙНА ДА ХРАНТУТИТЕ АФГАНИСТАНСКИ МАНАФИ ТАЛИБАНИ И УКРАИНСКИ ФАШИСТИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ГЛАДУВА НА 1 АПРИЛ ВЪСТАВАМЕ И НЯМА ДА СПРЕМ ДОКАТО ВИ ИЗМЕТЕМ БЪЛГАРОУБИЙЦИ

  4. Верно е Колев. Ама тук четем само десетина човека. Цяла България е залята от ,,медийна“ пропаганда и не се дава гласност на хора виждащи истината. По този начин се изкривява мисленето и светогледа на българина. Хубаво е че все пак има сайтове като този,афера, поглед,гласове, диляна и други за да може човек да понаучи туй онуй. Благодаря ви смели хора.

  5. От една страна Русия, Китай, Индия, Сев. Корея,Африканските държави, от другата Япония, Южна Корея, САЩ, Канада, Европейски съюз ,всеки сам да избере, къде иска да бъде България в тази конфигурация на света. Аз за себе си съм направила избора и за сега сме на правилната страна.

    • До Таня:
      Не говори в мн.число,защото ти, ако си избрала ,,правилната страна“,то аз и още 80% процента българи още не сме избрали твойта ,,правилна страна“и никога няма да я изберем.

      • Да, и моята правилна страна НЕ Е страната на Таня!

  6. Към Спасов и Мимоходом. Ами ограмотете се бе хора, допускам, че даже сте образовани. Геополитиката е наука, която у нас никога не е била уважавана, за разлика от Англичаните. Никога светът не е имал толкова лесен достъп до информация, гогъл-преводачът нулира и незнаенето на чужди езици. Иска се само разум,мисъл и желание да си информиран. Пък ако искате да си останете зомбирани, Радой Ралин го е казал неповторимо.Обичайте англичаните, техните отрочета-американците и не се оплаквайте че не само сте бедни но и презрени. Другарят Чърчил се е изхрачил в лицето на всички подлоги, най-вече върху нашите.Бъдете щастливи.

  7. Еднополюсният модел, както и доларът ги рутят, но преди да паднат САЩ ще хапят около себе си като бесни кучета. Световният модел никога досега не се е сменял без глобална война. Тя, всъщност, е неизбежна. Тежко на победените.

  8. Как нямаше един коментар против публикацията.Явно Русия се опитва да спечели инф. война.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *