Татяна Дончева: Ако протестите не свалят Борисов, с България е свършено!

Целта е да докараме нещата до предсрочни избори. Ако искаме промяна, трябва да свалим Борисов и да се стигне до Служебен кабинет, съставен от президента Радев. Това е абсолютно необходимото условие, ако искаме промяна на модела. Иначе Борисов и борисовците ще продължат да ни управляват по мутренския си начин. Служебно правителство въведе валутния борд в България, друго служебно правителство (това на Стефан Софиянски) се справи с хиперинфлацията през 1997 г. Нищо необичайно или нередно няма в това властта да се поеме от служебен кабинет. Не ми харесва, че градската десница превръща протестите в говорилня, в Хайд парк и в Карнавал. Борисов си прави кризисен пиар с 29-те млрд. от ЕС за България. Сумата е по-малка от предишния 7-годишен транш, а освен това в по-голямата си част е заем, който ще връщаме. Това каза Татяна Дончева в свое интервю днес.

– Г-жо Дончева, накъде отиват протестите – към залез, изгрев или към нещо друго?

– Смятам, че протестите трябва да отиват към конкретната цел. И няма да има значение дали е залез или изгрев. Целта на протестите е формулирана. Тя е: оставка на Бойко Борисов, оставка на Гешев. И никакво разминаване на тези две послания не бива да се допуска.

Направи ми впечатление вчера, че една група хора си бяха донесли плакатчета, колко работни места имало в държавата, пък колко от тях подсигурявали ресторантьорите и хотелиерите… На протеста е добре дошъл всеки, който има причина и мотив да бъде там, всеки, който иска промяна. Но размиването и разделянето на протеста по браншове и други клубове по интереси не бива да се допуска.

За ресторантьорите, сервитьорите, частните съдебни изпълнители и пострадалите от тях си има време и място. Но чак когато падне Борисов, тия техни проблеми ще могат да се решат. Ако ти си на протест за оставката на Борисов, но издигаш плакат с настояване да ти се уреди частния проблем, излиза че търсиш споразумение с него, а не оставката му. Времето сега е за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев. Тази работа трябва да мине през служебно правителство и предсрочни избори. Трябва да продължава натискът с тази ясно заявена позиция. Само така може да се ревизира управлението на Борисов и да му се въздаде възмездие за кражбите и другите престъпления.

Правят ми впечатление някои коментари, че не трябвало да се стига до служебен кабинет. За отказ от предсрочни избори и служебен кабинет агитират както представители на ГЕРБ, така на градската десница, а също и от други субекти, които се явяват уж независими политически наблюдатели, анализатори, политолози и др., но всъщност са храненици на властта. Трябва да е ясно, че служебният кабинет е абсолютно необходим за промяната и по още една причина: Само служебният кабинет дава възможност за назначаване на друго ръководство на „Информационно обслужване“ и другите компютърни екипи, които обслужват изборния процес. Чрез промяна на ръководството на паспортните служби и промяна в ГРАО ще се премахнат всички механизми, чрез които ГЕРБ фалшифицира изборите от 10 години насам.

Служебен кабинет, нареден от Румен Радев ще премахне и силовите и властови лостове на ГЕРБ за натиск преди и по време на избори – ще смени МВР-шефовете на ГЕРБ, ръководителите на специалните служби, верни на Борисов и т.н. Това ще обезпечи честното провеждане на изборите.

Протестът не се движи неорганизирано. Не е необходимо да го превръщаме в говорилня и Хайд парк. Ясни са исканията, хората си вървят организирано, а от ГЕРБ и властта, които от втория ден започнаха да бият, се опитват да всяват страх.

Слушам министър Деница Сачева и нейния баща, професор в Библиотекарския институт, както и някакви други световно безизвестни, уж учени, – ходят по студията и сайтовете да обясняват как държавата щяла да пропадне ако правителството на Борисов падне по-рано, защото парламентът трябвало да приема бюджет, закони и т.н. Ами той парламента 2 месеца беше затворен по време на корона-пандемията и нищо не се случи. Да й припомня ли освен това на Деница Сачева горещите й призиви за оставка на Борисов, когато беше в соросоидните фондации и ревеше срещу диктатора Борисов. Ще припомня, че точно по време на служебно правителство България въведе  валутния борд. Служебните ни правителства са се справяли с хиперинфлация, с къде-къде по сложни упражнения, и са взимали много по-сложни решения.

Така че България няма да пропадне „капацитета“ Борисов, няма да пропадне и след него. Напротив- ще цъфне. Освен това служебният кабинет може да се напъне и за няколко месеца да сложи машините, за да имаме най-сетне машинно гласуване. Не може на пенсионерите да им превеждат парите по кредитна карта, да си теглят парите от банкомат, а да се смята, че не могат да гласуват машинно. Така че, властта да не се притеснява за лидерството на протеста. Протестът си има естествени лидери, и да не ревнуват някои опозиционни политици, че не им се дава думата да се изправят отпред и да държат речи.

– Как ще коментирате хвалбите на Борисов от Брюксел, че Европа ни дава 29 милиарда за възстановяване, след като Гърция, например, получава 72 милиарда – много повече на глава от населението си сравнено с нас?

– Умря циганката и няма кой да го похвали! Десет години сам се хвали или си плаща за пиар, защото никой искрено не хвали крадлив некадърник. Борисов си прави кризисен пиар с 29-те млрд. от ЕС за България. Сумата е по-малка от предишния транш, а освен това в по-голямата си част е заем, който ще връщаме.

– Социоложката Татяна Буруджиева каза, че случката в метрото от вчера е терористичен акт? Какъв е вашият коментар?

– Татяна Буруджиева беше ляв политолог, а сега подпира ГЕРБ. Съгласна съм с Юри Асланов, че днешните протести повече приличат на онези през 1990 г. отколкото на онези през 2013. Сегашните протести са израз на желанието на хората за морал и ред в политиката, за по-голяма яснота какви решения се вземат в държавата. Те са и социални, и морални. Има едни граници на човешкото падение, които управляващите са прекрачили грубо. Да ни обясняват разни политолози, социолози, включително преподаватели от Софийския университет, за шкафчета и пистолети, а прокуратурата оглушително да мълчи – това е просто нелепо.

Днес чух от един близък до властта на ГЕРБ политолог, че в политиката истината нямала значение. Истината има и трябва да има значение. За хората на площада истината има значение. Защото животът ни не опира само до ядене три пъти на ден. Има мечти, които правят живота пълноценен. Идеалите, моралът, му придават смисъл. И хората на площада се борят именно за това – животът им да има смисъл. Това са хора с цел, които искат да летят, а не да пълзят, както им повелява мафията.

Една от опорните точки на правителството, която платените им глашатаи от няколко дни повтарят до безпаметност е, че протестиращите масово били неудовлетворени хора. Гротеска е некадърниците и хранениците от държавната администрация и правителството да казват на тези деца- студенти, на хилядите фалирали български предприемачи на площада, че били нереализирани и затова- неудовлетворени. А какво правите вие реализиралите се като крадци на еврофондове и като добитъци на държавна ясла, които ние, лошият материал, издържаме с данъците си? Що за хора сте, имате ли акъл, можете ли да се погледнете отстрани какви карикатури сте оядени и разплути?

– Валери Симеонов нарече част от протестиращите „лузъри“. За протестиращите студенти от чужбина „вещо“ обясни, че били дошли в България на ваканция, а на протестите ходели да се позабавляват и да си правят селфита?

– А неговата секретарка, която е без образование и квалификация, но той я направи министър, каква е? А каква е счетоводителката на Румен Пашата, която оглави министерството на енергетиката? Тази неграмотна жена я пращат на преговори с Алексей Милер в „Газпром“ и какви решения е взела България за десет години?

– Да ви върна пак на бутона, който е натиснал адвокат Минчо Спасов и така спря столичното метро?

– Аварийният бутон на метрото е даден на гражданите да спрат метрото в случай на нужда. И натискането на този бутон има точно такова предназначение. Затова деянието му не може да бъде определяно като никакво хулиганство, камоли пък да го съдят за тероризъм. Дали е правилно натиснат или неправилно натиснат този бутон, е съвсем друг въпрос. А дали неговото натискане е неуважение към обществото е още един въпрос. Но да се твърди, че това е тероризъм, е глупост. Ако не беше необходим този бутон, нямаше да го направят достъпен за пасажерите…. И може пак да ги навържем – Таня Буруджиева, генерал Буруджиев от някое си главно управление… Трябва да гледате на т. н. социолози и политолози само като на платени агитатори и пропагандисти. Те си имат задача по пропагандата и си я изпълняват, защото властта им плаща. А ние, недоволните, протестиращите, трябва да сме наясно накъде отиваме – и с изгрева, и със залеза.

– И накрая вашата прогноза за тези протести – ще доведат ли до оставка на „Борисов 3“, ще има ли служебен кабинет?

– Няма прогноза, когато отиваме към целта – бавно или бързо. Ние трябва да стигнем до целта. Очевидно с разходки по Ларгото това няма да се постигне. Разбира се, хората от властта искат с коментари и обещания да разколебават протеста, да уморяват протестиращите, да нанасят удари, да ги лишават от водачи, да ги сплашват. Но ние трябва да преследваме целта си – неотклонно! Защото ако протестите не свалят Борисов – той ще фалшифицира пак изборите и ще направи кабинет „Борисов-4“. А тогава вече с България е свършено. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. AZ PROSTO SI MISLIA, CHE BORISOV SE PODIGRAVA S BALGARIA. VZEL NI E NA MEZE, KAM OBILNOTO IADENE KOETO IADE I SHTE IADE VSEKI DEN S TIIA 29 MILIARDA, I VAOBSHTE NE OBRASHTA VNIMANIE NA PROTESTITE. TOI PROSTO NI SE PODIGRAVA. HILI SE I E VZEL BALGARSKIIA NAROD NA BAZIK, VECHE OT 11 GODINI. UPRAVLIAVASHTATA PARTIA E VZELA ABSOLIUTNO VSICHKI PARI OT BALGARITE, I VIZTE IM SNIMKITE – VSICHKI DO EDIN SA SE OIALI KATO PRASETA. AKO NE GI SVALIM OT VLAS NEZABAVNO, SHTE PRISVOIAT I TIA 29 MILIARDA, KOITO SA DALG, I POSLE NIE I NASHITE DETSA TRIABVA DA GI VRASHTAME. TE SE BAZIKAT S NAS. VIJTE SNIMKITE NA BOKO KAK SE HILI I SE PODUGRAVA NA TSELIA BALGARSKI NAROD. TOI NIAMA NAMERENIE DA SI TRAGVA.

  2. Г-жо Татяна Дончева, Много Ви бива да ораторствате, защото сте адвокат. Искам да Ви задам един въпрос и то не само на Вас, а и на всички властолюбиви – отцепници – Вашето Движение 21, АБВ, Заедно и разни други подобни – Защо разбихте единството на БСП??? Защо ходихте на „конгрес“ на ГЕРБ и се целувахте с този, когото сега оплювате??? Всички вие властолюбци – Татяна Дончева, Георги Първанов и сие /Румен Петков/, Мая Манолова, Красимир Премянов, Александър Томов и други подобни, на които Борисов им дръпна паничката сега ревете. Само че вашата е лесна – имате натрупани пари и имоти, но да му мислят честните и поради това бедни социалисти, които с ума и труда си изградиха нашата Родина!!!

  3. НАРОДЕ ВРЕМЕ Е ДА ГИ РАЗСТРЕЛЯМЕ ВСИЧКИ МУТРИ ОТ ФАШИСТКАТА МАФИОТСКА ХУНТА БЪЛГАРОУБИЙЦИ ГЕРБ ЩЕ ВИ ИЗПОЗАСТРЕЛЯМЕ ПИСНА НИ ОТ ВАШИТЕ КРАЖБИ А ЛЪЖИ

  4. Такава омраза и отвращение към това правителство и то напълно заслужено,как още имат наглостта да си стоят по столовете,мръсници..

  5. Ето заради такива като тебе, Татяна, Ал.Томов,Първанов/Петков, Георги Кадиев, Иван Генов, Тодор Славков, покойният вече Божидар Димитров и той щял да прави проэесорска партия, БСП губи избори, защото вашите партийки отклоняват електората от БСП, а вие получавате по нула гласове и не можете да всарате човек в парламента. Още Ленин е казал „барегите как зеницу ока единство партии“, а вие, обзети от мания за величие си правите партийки. Таня, отначало ти симпатизирах заради чапатия ти характер и аргументираните ти изказвания, докато беше в състава на БСП, но след като се запознах с програмата на твоето Движение 21? и безрезервната ти подсрепа за влизане в НАТО и ЕС на Македония Косово. Благодаря др. Дончева, потърсете си друг балама, който да ти повярва. Преди всичко държавата Косово, както за мене така и за половинана свят, въобще не съществува. Ето че С.Македония вече си сложи таралеж в гащите в НАТО. Тако и не разбрах защо членство в НАТО е императивно условие за членство в ЕС, както и не разбрах какво означава 21 – някаква нумерология или кабалистика? Бях член на БКП в момента не членувам в никоя партия. По идеология колкото и да е демоде си остамам марксист, вече трето поколение в нашия род: Дядо ми Димитър Филипов заедно с Благоев и Димитров са създавали тази БРСДП, татко, участник в Септамврийското въстание в Берковица е разтрелян на 23 юли 1942 г заедно с Н.Вапцаров и други антифашисти. По професия съм строителен инженер по пътища и мостове. Като ученик бях бритадир на строежа АТЗ и Маришките централи в Димитровград. Като енженер участвах в строежа на Баташкия вдосилов път, ж.п. линия София-Мездра, МК Кремиковци, мостове в Сибир река Ентисий, пътища и мостове в Африка – Танзония. Работил съм в кесони, газел ми белдозел. Видях 5 океана, 4 континента и над 50 страни. Посетих тасива екзотични мисто кото остров Занзибар, планината Килимонджаро, нос Добра Надежда, водопада и езеро Виктория, резерватите Серенгети, Нгоровгоро, Беловежская пушая, Тадж Махар, пирамидите и много други места. Като споменах Тадж Махал, сега си помислих, добре че навремето не се намери индийски Евжений Бакарджеиев, воден от нечовешка злоба да взриви тази гролница и тя остана за поколенията да се наслаждават на нейната красота и изащество. Извинявай, Таня, езвинявай че се увлякох. М.И.

  6. Ето заради такива като тебе, Татяна, Ал.Томов,Първанов/Петков, Георги Кадиев, Иван Генов, Тодор Славков, покойният вече Божидар Димитров и той щял да прави проэесорска партия, БСП губи избори, защото вашите партийки отклоняват електората от БСП, а вие получавате по нула гласове и не можете да всарате човек в парламента. Още Ленин е казал „барегите как зеницу ока единство партии“, а вие, обзети от мания за величие си правите партийки. Таня, отначало ти симпатизирах заради чапатия ти характер и аргументираните ти изказвания, докато беше в състава на БСП, но след като се запознах с програмата на твоето Движение 21? и безрезервната ти подсрепа за влизане в НАТО и ЕС на Македония Косово. Благодаря др. Дончева, потърсете си друг балама, който да ти повярва. Преди всичко държавата Косово, както за мене така и за половинана свят, въобще не съществува. Ето че С.Македония вече си сложи таралеж в гащите в НАТО. Тако и не разбрах защо членство в НАТО е императивно условие за членство в ЕС, както и не разбрах какво означава 21 – някаква нумерология или кабалистика? Бях член на БКП в момента не членувам в никоя партия. По идеология колкото и да е демоде си остамам марксист, вече трето поколение в нашия род: Дядо ми Димитър Филипов заедно с Благоев и Димитров са създавали тази БРСДП, татко, участник в Септамврийското въстание в Берковица е разтрелян на 23 юли 1942 г заедно с Н.Вапцаров и други антифашисти. По професия съм строителен инженер по пътища и мостове. Като ученик бях бритадир на строежа АТЗ и Маришките централи в Димитровград. Като енженер участвах в строежа на Баташкия вдосилов път, ж.п. линия София-Мездра, МК Кремиковци, мостове в Сибир река Ентисий, пътища и мостове в Африка – Танзония. Работил съм в кесони, газел ми булдозер. Видях 5 океана, 4 континента и над 50 страни. Посетих тасива екзотични мисто кото остров Занзибар, планината Килимонджаро, нос Добра Надежда, водопада и езеро Виктория, резерватите Серенгети, Нгоровгоро, Беловежская пушая, Тадж Махар, пирамидите и много други места. Като споменах Тадж Махал, сега си помислих, добре че навремето не се намери индийски Евжений Бакарджеиев, воден от нечовешка злоба да взриви тази гробница и тя остана за поколенията да се наслаждават на нейната красота и изащество. Извинявай, Таня, езвинявай че се увлякох. М.И.

  7. Моля да бъда извинен от читателите за многото правописни грешки. Писах го в малките часове днес и се борих със съня.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *